Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
27/03/2018 | 06:20 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ερντογάν μίλησε στη Βάρνα αλλά εμείς ακούσαμε μόνο αυτά που θέλαμε…

Ο Ερντογάν μίλησε στη Βάρνα αλλά εμείς ακούσαμε μόνο αυτά που θέλαμε...

Ο Ερντογάν πήγε στη Βάρνα έχοντας στη φαρέτρα του τους πρόσφυγες και τους ομήρους που έχει πιάσει. Μεταξύ αυτών και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Ζήτησε δισεκατομμύρια από την ΕΕ, απειλώντας ότι τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, θα γίνουν 4 εκατομμύρια. Κάνει ότι μπορεί ο ίδιος και ο στρατός του. Δεν συμφώνησε σε τίποτα, δεν συμβιβάστηκε με όσα του πρότειναν ,αλλά παρόλα αυτά εδώ στην Αθήνα διαβάζουμε με ακατανόητη αισιοδοξία τα όσα δήλωσαν χθες οι Ευρωπαίοι και ο Ερντογάν!

Τι δήλωσε με απόλυτη ειλικρίνεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ;

“Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα!

Ο Ερντογάν από την άλλη δεν κρύφτηκε:

Τόνισε ότι “στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια”.

Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.

Απ΄ όλα αυτά κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο» και συμπλήρωναν ότι “ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί”!

Πρώτη παρατήρηση είναι ότι μάλλον θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανόητος για να πιστεύει ακόμη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι ένας πολύ χρήσιμος …κουμπαράς, τον οποίο ο Ερντογάν θα “σπάει” κάθε τόσο, απειλώντας και εκβιάζοντας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι από τους παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα του προσφυγικού και βγάζει λεφτά απ΄ αυτό.

Επιπλέον θα πρέπει όλοι μας να αποδεχτούμε -κυρίως οι ευρωπαϊκή θεσμοί- πως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα με τις συζητήσεις και τις προσπάθειες συμβιβασμού και κατευνασμού του καθεστώτος Ερντογάν. Η Άγκυρα θα βάλει φρένο στην απαράδεκτη συμπεριφορά της μόνο αν της επιβληθούν κυρώσεις. Κανένας δεν το εύχεται, κανένας δεν το θέλει και πρώτα απ΄ όλα η Ελλάδα που θα υποστεί το προσφυγικό τσουνάμι που θα προκαλέσει ο Ερντογάν. Ωστόσο ο άλλος δρόμος είναι να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να υποκύπτουν κάθε φορά στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Η Ελλάδα και μ΄ αυτή τη “λύση” είναι υπό πίεση.

Όσο για το θέμα των στρατιωτικών μας; Φθάσαμε στο σημείο να περιμένουμε από τον Ερντογάν να αποδεχτεί το αίτημα Γιούνκερ και Τουσκ για να τους απελευθερώσει πριν από το Πάσχα. Δεν το λες επιτυχία. Γι΄ αυτή τη κατάσταση θα επαναλάβουμε ότι υπάρχουν ευθύνες που κακώς ,κάκιστα ακόμη δεν έχουν αποδοθεί σ΄ όσους με παραλείψεις τους ενέπλεξαν τη χώρα σ΄ αυτή τη περιπέτεια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης