Υποστηριξε το militaire
Διεθνή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
05/08/2017 | 11:31 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα σκοτώνουν 152.000 ανθρώπους κάθε χρόνο!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα σκοτώνουν 152.000 ανθρώπους κάθε χρόνο!

Ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από καταστροφές που οφείλονται σε μετεωρολογικά αίτια μπορεί να αυξηθεί κατά 50 φορές έως το τέλος του αιώνα, με τους ακραίους καύσωνες να προκαλούν περισσότερους από 150.000 θανάτους κάθε χρόνο έως το 2100, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν επιστήμονες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό «Lancet Planetary Health», οι συντάκτες της έρευνας υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει κατά ραγδαία αυξανόμενο τρόπο την κοινωνία, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πιθανώς να επηρεαστούν, αν δεν ελεγχούν οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου.

Οι προβλέψεις, που βασίζονται σε μια υπόθεση μηδενικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερµοκηπίου και καμίας βελτίωσης στις πολιτικές μείωσης του αντίκτυπου των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, δείχνουν μια αύξηση των θανάτων εξαιτίας καιρικών συνθηκών από 3.000 το χρόνο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1980 και 2010 σε 152.000 τον χρόνο στο διάστημα μεταξύ 2071 και 2100.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα και ο κίνδυνος που θέτει στην κοινωνία θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τους κινδύνους που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες», τόνισε ο Τζιοβάνι Φορτζιέρι από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τους επικεφαλής της έρευνας.

Όπως τόνισε: «Αν δεν περιοριστεί επειγόντως η υπερθέρμανση του πλανήτη», περίπου 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε ετήσια βάση μπορεί να είναι εκτεθειμμένοι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα έως το τέλος του αιώνα. Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις επιπτώσεις των επτά πιο επικίνδυνων τύπων καιρικών καταστροφών –κύματα καύσωνα και ψύχους, πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες ποταµών,παράκτιες πλημμύρες και θύελλες – στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία, την Νορβηγία και την Ισλανδία.

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν τα αρχεία φυσικών καταστροφών από το 1981 έως το 2010 για να εκτιμήσουν την ευπάθεια του πληθυσμού, συνδύασαν αυτά τα ευρήματα με τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξελιχθεί και με τον ενδεχόμενο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα κύματα καύσωνα θα αποτελούν τις πλέον θανατηφόρες φυσικές καταστροφές και μπορεί να προκαλέσουν το 99% όλων των μελλοντικών θανάτων που οφείλονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα επίσης προβλέπουν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό θανάτων από παράκτιες πλημμύρες, από έξι θανάτους το χρόνο στην αρχή του αιώνα σε 233 ετησίως έως το τέλος αυτού. Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι το 90% του κινδύνου θα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ενώ το 10% στην αύξηση του πληθυσµού, η μετανάστευση και η αστικοποίηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία για το κλίμα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες Παρασκευή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επίσημη ενημέρωση απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκ νέου συμμετοχής στην Συμφωνία, στην περίπτωση σύναψης μιας καλύτερης συμφωνίας για τις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως την 23η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης πλαισίου των ΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην πολιτική για το κλίμα που οδηγεί στην μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ προάγει την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο την απόφασή του για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σημειώνοντας ότι αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, στερεί θέσεις εργασίας και θέτει εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και μεταποίησης. Παράλληλα όμως έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, με παγκόσμιους ηγέτες όμως να διαμηνύουν ότι η διεθνής συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι τον περασμένο μήνα και την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα και ο Τραμπ επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι: «Κάτι μπορεί να γίνει σχετικά με την Συμφωνία του Παρισιού». «Όπως ο πρόεδρος επισήμανε στην ανακοίνωσή του την 1η Ιουνίου και ακολούθως, είναι ανοιχτός σε μια εκ νέου συμμετοχή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού αν η Ουάσιγκτον εντοπίσει πιο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους φορολογουμένους της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νωρίτερη ημερομηνία για τις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την διαδικασία απόσυρσής τους από την Συμφωνία του Παρισιού είναι η 4η Νοεμβρίου 2020, την περίοδο των επόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης