Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΠΝ
02/05/2017 | 10:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η Ελλάδα κυνηγά θέσεις εξωτερικού “άδεια πουκάμισα” κι αφήνει τα “φιλέτα” στους ξένους!

Η Ελλάδα κυνηγά θέσεις εξωτερικού

Η ανανέωση της θητείας Τούρκου ναυάρχου στην θέση του διευθυντή του Διεθνούς  Οργανισμού Υδρογραφίας αλλά κυρίως η αδιαφορία της Ελλάδας να διεκδικήσει έστω τη θέση, άνοιξε συζήτηση μεγάλη. Από την οποία προκύπτει ότι δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Υποναυάρχου Γ. Ματαράγκα, αξιωματικού με μεταπτυχιακό στην Ωκεανογραφία-Υδρογραφία στο Μοντερέυ, που δεν αξιοποιήθηκε.

Μαθαίνουμε ότι υπήρξε κι άλλη περίπτωση το 2012,αυτή του Υποναυάρχου ε.α Συμεών Κωνσταντινίδη ο οποίος είχε υπηρετήσει δύο φορές ως Υποδιοικητής στην Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ  με μεταπτυχιακό από Μοντερέυ ΗΠΑ, (Ωκεανογραφίας / Μετεωρολογία) και με προϋπηρεσία στο εξωτερικό (Ιταλία) σε παρόμοια θέση , ως προϊστάμενος του γραφείου της Ωκεανογραφίας Μετεωρολογίας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη για 3 έτη (2005 – 2008).

Αναφέρουμε αυτές τις περιπτώσεις ,γιατί στη συζήτηση που άνοιξε ακούστηκε το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουμε αξιωματικούς με τέτοια εξειδίκευση. Μπορεί να έχουμε λίγους -κι αυτό είναι λάθος- αλλά έχουμε. Το θέμα είναι ότι δεν κάνουμε τίποτα για να τους προωθήσουμε σε θέσεις που θα εξυπηρετούσαν τα ελληνικά συμφέροντα.

Η περίπτωση Κωνσταντινίδη είναι χαρακτηριστική. Ο Έλληνας αξιωματικός που είχε αποστρατευθεί το 2012, διεκδίκησε τη θέση του Διευθυντή του ερευνητικού Ωκεανογραφικού κέντρου CMRE του ΝΑΤΟ, στη Λα Σπέτζια της Ιταλίας επιπέδου Α7 όταν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι Α9.

Είχε  επιλεγεί στους 5 (short list) υποψηφίους για συνέντευξη.
Τελικά τη θέση την πήρε ένας Ολλανδός (είναι ακόμη Διευθυντής) χωρίς να διαθέτει μάλιστα πτυχίο Ωκεανογραφίας/Υδρογραφίας (ουσιαστικό προσόν – για αυτό τον λόγο και μόνον κανονικά θα έπρεπε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός) και χωρίς προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις. Ατυχώς τότε η Ελλάδα δεν έκανε διακοπή της διαδικασίας σιωπηρής αποδοχής των αποτελεσμάτων. Θα μπορούσε να το είχε κάνει διότι είχε το δικαίωμα (ΓΔΑΕΕ)  αλλά προφανώς…δεν ήθελε να χαλάσει τις καλές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ.
Λέμε τώρα…Αδιαφορία ήταν η πραγματική αιτία, μην κρυβόμαστε.

Δεν μπορεί όμως από τη μία να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος θέσεις  “άδεια πουκάμισα” για να “χτίσουν” πολιτικό μέλλον κάποιοι και να μην επιδιώκει η χώρα να τοποθετεί αξιωματικούς σε καίριες θέσεις ουσίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης