Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
23/04/2024 | 09:29 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Μια αστεία συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας! Χρ. Καπούτσης

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Μια αστεία συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας! Χρ. Καπούτσης

Από τον Χρήστο Καπούτση

Συναντήθηκαν στο ισόγειο, στην αίθουσα τελετών και συνεδριάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα είπανε, τα συμφωνήσανε, γελάσαμε, είπαν και κάποια ανέκδοτα, γευμάτισαν συζητώντας (το menu χαρακτηρίστηκε ως Απόρρητο)   για το καιρό,  αλλά και γενικά για τις ευμετάβλητες καιρικές και άλλες συνθήκες στην γεωγραφική περιοχή μας.  Ήταν μία ωραία  ατμόσφαιρα, μεταξύ φίλων που φιλοσοφούσαν «χαλαρά» και …επί παντός του επιστητού. Ποιοι; Έλληνες και Τούρκοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί …

Οι συζητήσεις , αφορούσαν  τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» τα περίφημα ΜΟΕ,  όπως μας πληροφόρησε η Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠ.ΕΘ.Α. Ενημερωθήκαμε επίσης,  ότι ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είχε και «εθιμοτυπική συνάντηση με τους επικεφαλής της Ελληνικής και Τουρκικής Αντιπροσωπείας για τα ΜΟΕ, Πρέσβη κ. Θεοχάρη Λαλάκο και Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη κ. Burak Akçapar (Αχτσαπάρ),  και μέλη των Αντιπροσωπειών».

Τα θέματα που συζήτησαν  οι δύο αντιπροσωπείες , είθισται να λέγονται και να είναι,  τα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής. Είναι  θέματα, που αφορούν κυρίως την οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και την αντιμετώπιση κάποιας εμπλοκής σε στρατιωτικό επίπεδο, στα πρώτα στάδια,  πριν εξελιχθεί σε κρίση. Διαπιστώθηκαν  αρκετά κοινά σημεία επαφής,  που διαμορφώνουν, κατά την ελληνική εκδοχή,  ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, τα θέματα ουσίας και κυριαρχίας που χωρίζουν τις δυο χώρες δεν εμπίπτουν σε  αυτό το πακέτο των συνομιλιών. Σε αυτή τη συνάντηση, πιθανόν και να  καθορίστηκαν  ποια από τα ΜΟΕ θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο διαλόγου και θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν  στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, αν τελικά γίνει…

Η πρόσφατη ρητορική πρόκληση από την Άγκυρα, που χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, επιχείρησε να «γκριζάρει» για ακόμη μία φορά περιοχές του Αιγαίου, μάλλον δεν χάλασε το καλό κλίμα της συνεδρίασης καθότι, ήταν  εκτός ατζέντας. Καθώς επίσης, δεν πρέπει να πέρασε απαρατήρητο, έστω το περιθώριο των σημερινών συνομιλιών, στο διάλειμμα για καφέ ίσως, ότι   υπήρξε , μια ακόμη Ελληνοτουρκική «διαμάχη» με την έκδοση NAVTEX,  που παραπέμπει «στα παλιά». Η  Τουρκία αντέδρασε σε NAVTEX του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού,  για την διεξαγωγή νατοϊκής άσκησης νοτίως του συμπλέγματος Μεγίστης, με τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας να απαντάει και να αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία για την έκδοση NAVTEX στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Δηλαδή ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτό το επεισόδιο, από μόνο του, είναι ένα θέμα, που χρήζει αντιμετώπισης σε ανώτερο επίπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών εξωτερικών  και Άμυνας των δύο γειτονικών κρατών, όπως χαλάει το ήπιο κλίμα των γειτόνων κατά τον Έλληνα υπουργό των εξωτερικών.

Και η «πλάκα», την ώρα που οι δυο αντιπροσωπείες φωτογραφίζονταν στην είσοδο του ΓΕΕΘΑ, καλλιτεχνικές πόζες, αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, έκανε «τιμητικές» βόλτες,  μετά από καιρό στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, έτσι και για να μην ξεχνιόμαστε.

Και το κορυφαίο:  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εκδόθηκε όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες,  πληροφορηθήκαμε ότι: «Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις Αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την τουρκική πλευρά».  Αυτά και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης