Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
17/04/2024 | 16:07
Militaire News

Γιατί η ΠΟΕΣ ζητά την απόσυρση της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Γιατί η ΠΟΕΣ ζητά την απόσυρση της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ύποπτα σημεία της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ζητά την άμεση απόσυρση της.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος των ΕΔ απαιτεί ισχυρή αντιπολίτευση και οι δικαιολογίες περί ευαίσθητων θεμάτων δεν πείθουν.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ :

 

Με πάρα πολύ μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη λάβαμε γνώση της ερώτησης με αριθμό 4327/15.4.2024 με θέμα «Διασφάλιση της αυτονομίας των στρατιωτικών νοσοκομείων» που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, από τον οποίον λόγω ιδιότητας και μόνο έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις.

Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, η ερώτηση αυτή δήθεν επικαλούμενη τις έντονες ανησυχίες ως προς την ενοποίηση από «συνδικαλιστικές ενώσεις των ΕΔ» (γενικώς), «ε.ε. και ε.α στελέχη και γιατρούς» καθώς και «δημοσιογραφικές πληροφορίες» θέτει συγκαλυμμένα θέμα νέας δυνατότητας για απώλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων προς όφελος του ΕΣΥ. Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθούν δύο, κατά τα λοιπά απολύτως παράταιρες, αν όχι ύποπτες παράγραφοι, ως προς το σύνολο της ερωτήσεως, που εξυμνούν σε υπερθετικό βαθμό τη δυνατότητα αξιοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ και οι οποίες προκαλούν εύλογες απορίες και αγανάκτηση.

Προκειμένου, μάλιστα, να  μην υπάρχει αμφιβολία ως προς το αν επρόκειτο για αναφορά εκ παραδρομής ή για εσφαλμένη διατύπωση, ως δήθεν επιτυχές παράδειγμα παρουσιάζεται η απορρόφηση του ΝΙΜΤΣ από τον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της πανδημίας. Βεβαίως, το γεγονός ότι η πανδημία έχει λήξει αλλά το ΝΙΜΤΣ επί της ουσίας εξυπηρετεί κατά βάση το ΕΣΥ και όχι τους στρατιωτικούς παραλείπεται από την ερώτηση.

Παράλληλα, και αυτό είναι το σοβαρότερο, η επαρκής στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και η κάλυψη των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά, για ακατανόητο λόγο συνδέονται και μάλιστα ως προϋπόθεση μόνο με την ετοιμότητα συνδρομής των νοσοκομείων προς το ΕΣΥ. Για, ομοίως ακατανόητους λόγους, με την ερώτηση εκθειάζεται η επικείμενη δημιουργία του Κοινού Σώματος Υγειονομικού («δημιουργία οικονομίας κλίμακας, την εξοικονόμηση πόρων και την ενίσχυση της διακλαδικότητας») η οποία το μόνο που θα πετύχει θα είναι η αύξηση των παραιτήσεων και η οριστική διάλυση της Υγείας στις ΕΔ, ενώ η υποβάθμιση των παροχών συνδέεται με την έλλειψη διαβούλευσης και όχι με το περιεχόμενο των κυοφορούμενων αλλαγών.

Για τους συνυπογράφοντες βουλευτές, την κα. Χρηστίδου και τον κ. Ηλιόπουλο μπορούμε να δείξουμε, μερικώς, κάποια κατανόηση για την έλλειψη γνώσης επί ενός τόσο εξειδικευμένου θέματος. Όμως για τον πρώην Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ, κ. Αποστολάκη, που μάλλον έχει λησμονήσει ότι οι στρατιωτικοί υπάγονται σε εξειδικευμένο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να αντιμετωπίζονται με γενικούς όρους, δεν μπορούμε δικαιολογήσουμε την στάση του. Όπως δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε για κανένα λόγο ότι ως μόνος λόγος για ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων παρουσιάζεται το όφελος του γενικού πληθυσμού που ούτως ή άλλως, σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς, μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε υγειονομική δομή της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η ερώτηση με αριθμό 4327/15.4.2024 είναι εξαιρετικά ύποπτη και προβληματική, βγάζει την Ηγεσία του Υπουργείου από την πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να «βαφτίσει» με εύσχημο τρόπο τις κυοφορούμενες αλλαγές, παρέχοντας νέα δυνατότητα να προβεί σε αφαίμαξη των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αλλά την πλήρη και άμεση απορρόφησή τους από το ΕΣΥ στο πλαίσιο ενίσχυσης του υφιστάμενου πλαισίου «συνεργασίας». Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση της ερώτηση.

Παράλληλα, ζητάμε από τον κ. Αποστολάκη να ενημερώσει τα στελέχη και τους πολίτες ποιες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ποιες οι δημοσιογραφικές πηγές που επικαλείται και που έχουν εκθειάσει τη συνεργασία των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ. Όλοι μας αξίζουμε να γίνουμε σοφότεροι μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης