Υποστηριξε το militaire
Άποψη
07/03/2024 | 05:11 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η προβληματική χρηματοδότηση

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η προβληματική χρηματοδότηση

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προϋπολογισμού 1,9 δις Ευρώ. Το έργο που συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων των προαναφερομένων κρατών αρχικά ονομάζονταν EuroAsia Interconnector, ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκε η εταιρεία Great Sea Interconnector, που θα υλοποιήσει το έργο.

Αιφνιδίασε η Τράπεζα της ΕΕ με την απόφασή της, η οποία στηρίζει με αυτόν τον τρόπο πολιτικές της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση σχεδίων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η Τράπεζα (ΕΤΕπ) ανήκει από κοινού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέτοχοι.

Στο Great Sea Interconnector συμμετέχουν με μετοχική σχέση δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, δηλαδή δύο από τους είκοσι επτά μετόχους της ΕΤΕπ. Είναι απαράδεκτη η σιωπή των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Κύπρου. Θα έπρεπε οι Ευρωβουλευτές επίσης να έχουν ήδη ενεργοποιηθούν ανάλογα. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας πρωτίστως για την Κύπρο δεδομένου ότι την καθιστά αυτάρκη σε ηλεκτρική ενέργεια. Ομοίως και για την Ελλάδα είναι σοβαρές και θετικές οι επιπτώσεις ιδίως στο οικονομικό κόστος της ενέργειας που θα προέρχεται από αυτό.

Για την ιστορία το μήκος του θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. Και το διπλό καλώδιο θα ποντισθεί μέχρι βάθους τριών χιλιομέτρων. Στον νέο φορέα υλοποίησης  Great Sea Interconnector συμμετέχουν ο ΑΔΜΗΕ- του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και η TAQA, καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος με έδρα το Αμπού Ντάμπι.

Μετά την απόφαση της ΕΤΕπ αναρωτιέμαι πού και πώς θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Τίθεται δε μείζον  πολιτικό ζήτημα δεδομένου ότι με αυτήν της την απόφαση η ΕΤΕπ ρίχνει νερό στο μύλο της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας αφού στερεί την Κύπρο (Κράτος μέλος της ΕΕ) από την αναγκαία αυτονομία και αυτάρκεια πράσινης μάλιστα ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια στιγμή θα πρέπει και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι λογής εταίροι μας να πληροφορηθούν ότι ο οικονομισμός δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ. Άλλωστε πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της συνοχής (οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής).

Αν δεν ήταν τόσο εξαρτημένες από τις ΗΠΑ τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική κυβέρνηση μια πολύ καλή λύση χρηματοδότησης του έργου θα ήταν η τράπεζα των BRICS+ , η New Development Bank. Η τράπεζα αυτή χρηματοδοτεί υποδομές. Βεβαίως μια τέτοιου είδους κίνηση θα πυροδοτούσε και πολιτικής δυνητικότητας μηνύματα τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ (γραφειοκρατία Βρυξελλών-Γαλλογερμανικός άξονας- Lobbies που συνδιαμορφώνουν τις κοινοτικές αποφάσεις)

Πολιτικός Αναλυτής, [email protected], @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94            

  

  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης