Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
02/03/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Φτιάχνουν κλίμα «αποχαιρετισμού» για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Φτιάχνουν κλίμα «αποχαιρετισμού» για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Φωτογραφία EUROKINISSI

Εδώ κσι αρκετές ημέρες το militaire.gr έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του ΥΠΕΘΑ και της κυβέρνησης για «ενοποίηση» των στρατιωτικών νοσοκομείων και σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν κανονικά στο ΕΣΥ. Οι αποκαλύψεις που δεν διαψεύστηκαν, προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχέδια δεν θα προχωρήσουν.  Αντιθέτως. Με 41% η κυβέρνηση δεν σταματά πουθενά. Το πολύ, πολύ να περιμένει μέχρι τις ευρωεκλογές…

Το κλίμα πάντως «φτιάχνεται» σιγά, σιγά και ενδεικτική είναι η ερώτηση που κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου από την Α΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ζητά να έχουν περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Η ερώτηση:

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: ΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού των Σωφρονιστικών Καταστημάτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Αξιότιμοι κ κ Υπουργοί,

Η Οργάνωση του Σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας βασίζεται στις γενικές αρχές που τίθενται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα καθώς και τις κανονιστικές πράξεις κατ’ εξουσιοδότησή τους, με θεμελιώδη νόμο τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα. Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα αποτελούν γενικότερα υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, με ιδιαίτερες δομές ασφαλείας (πτέρυγες, σκοπιές, μεταγωγές) και ειδικό πλαίσιο λειτουργίας (κανονισμοί ασφάλειας και λειτουργίας ένοπλης υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης κ.α).

Με το άρθρο 2 παρ. 5.1 του ΠΔ 81/2019, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 18 παρ 5 του Ν.4625/2019, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (Γ.Γ.Α.Π) με το σύνολο των υπαγόμενων οργανικών μονάδων της έχει υπαχθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στα είκοσι επτά (27) Καταστήματα Εξωτερικής Φρουράς υπηρετούν 5.500 επιπλέον ένστολοι υπάλληλοι, που εκτελούν 24ωρη ένοπλη υπηρεσία, η οποία τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από περιστατικά αυξημένης επικινδυνότητας. Αυτοί αποτελούν τη μοναδική ένοπλη και ένστολη υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς δικαίωμα περίθαλψης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Παράλληλα, πρέπει να τονισθεί πως, όπως μου μετέφεραν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Σωφρονιστικών Καταστημάτων, το δικαίωμα δαπάνης περίθαλψης των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το φορέα ασφάλισής τους.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφερθεί πως δικαίωμα νοσηλείας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν και ομάδες εργαζομένων που δεν ανήκουν στο ένστολο και ένοπλο προσωπικό. Το παραπάνω γεγονός οι εκπρόσωποι της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Σωφρονιστικών Καταστημάτων ισχυρίζονται ότι αυξάνει το αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης του προσωπικού της Εξωτερικής Φρουράς των Σωφρονιστικών Καταστημάτων έναντι των άλλων ομάδων εργαζόμενων.

Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης για τα παραπάνω ζητήματα από τους εργαζόμενους υπαλλήλους στα σωφρονιστικά καταστήματα της περιφέρειάς μου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης