Υποστηριξε το militaire
Militaire News

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν»-Χρ. Καπούτσης

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν»-Χρ. Καπούτσης
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Με την επιστολή του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνεκ προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε ένα εντυπωσιακό εξοπλιστικό πρόγραμμα,  που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητος και αποτελεσματικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την κάλυψη αναγκών σε δύο επίπεδα. Εθνικές αμυντικές ανάγκες, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έναντι της πολύ συγκεκριμένης απειλής, που είναι η τουρκική αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική. Αυτά είναι το ένα επίπεδο. ΚΑΙ το  Δεύτερο επίπεδο είναι για να έχουν την ικανότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να καλύψουν επαρκώς συμμαχικές υποχρεώσεις,  που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ , αλλά και από τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα μας,  με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα αποκτήσει σύντομα  δυο μεταχειρισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη  C-130H.

Για τον Στρατό Ξηράς, προωθείται η απόκτηση  συνολικά 60 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley.

Για το Πολεμικό Ναυτικό παραχωρούνται   4  LCS παράκτια πλοία από τα πλεονάζοντα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού.

Ωστόσο, το σημαντικότερο στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι  το πρόγραμμα απόκτησης 40 ΜΑΧΗΤΙΚΏΝ αεροσκαφών F-35 έναντι δυνητικού κόστους 8,6 δισεκ. δολάρια, χωρίς όμως να γίνεται η παραμικρή αναφορά, για τα οπλικά συστήματα που θα  συνοδεύουν το αεροσκάφος. Ποια θα είναι αυτά και κυρίως,  ποιο θα είναι το κόστος για την απόκτηση τους, είναι θέματα προς διαπραγμάτευση.   Να προσθέσουμε και το τεράστιο κόστος συντήρησης των αεροσκαφών F-35

Της επιστολής του Α. Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό, είχε προηγηθεί,  επιστολή που προέδρου των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν,   σε τέσσερα ανώτερα μέλη του Κογκρέσου , καλώντας τους να εγκρίνουν γρήγορα την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Τουρκία, μετά την έγκριση    από το τουρκικό κοινοβούλιο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Τουρκία με 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-70 και θα αναλάβουν τον    εκσυγχρονισμό άλλων 79 αεροσκαφών F16 σε Viper.

Το τουρκικό αίτημα για την απόκτηση των F-16, ήταν σε εκκρεμότητα, λόγω της φιλορωσικής στάσης της Τουρκίας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η Τουρκία, ως μέλος τους ΝΑΤΟ, εκβίαζε,    με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που τα αμερικανονατοϊκά επιτελεία θεωρούν αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή. Και κυρίως, διότι η ΤΟΥΡΚΙΑ, θα πρέπει, κατά την αμερικανική διπλωματία,  να είναι αναπόσπαστο μέλος της Δυτικής συμμαχίας και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η Διπλωματία και ειδικά η στρατιωτική διπλωματία (εξοπλιστικά προγράμματα, αμυντικές συμφωνίες, συμμαχικές υποχρεώσεις, εθνική κυριαρχία και άμυνα, ασφάλεια), είναι προσαρμοσμένες  στις απαιτήσεις ενός άναρχου και συγκρουσιακού   διεθνοπολιτικού  περιβάλλοντος, που ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές, ας πούμε η σωστή πλευρά της ιστορίας… Και συγκεκριμένα Στρατηγικά συμφέροντα, που προωθούν στην περιοχή μας, οι Κοσμοκρατόρισσες Δυνάμεις, ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ.

Η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που εκτείνεται από τις ακτές της Βαλτικής, τη Μαύρη Θάλασσα, της Ευρασία, το Καύκασο, τα Βαλκάνια , την Ανατολική Μεσόγειο,  τη Μέση Ανατολή και την Αραβική χερσόνησο,  όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη δυο Ιδιαίτερα φονικοί και καταστροφικοί πόλεμοι (Ουκρανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, ΧΑΜΑΣ)  και πέντε με έξη περιφερειακές  συρράξεις (Ερυθρά Θάλασσα, ΧΟΥΘΙ, Υεμένη, Ιράν, Κούρδοι, Συρία, Τουρκία, Χεζμπολάχ, Λίβανος).

Η Ελλάδα μετέχει,  στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στο Στρατό της Ουκρανίας, Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ βάσει συμμαχικών δεσμεύσεων, έχουν ενεργοποιηθεί και αξιοποιούνται επιχειρησιακά  η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη.

Υπάρχουν ισχυρές συμμαχικές πιέσεις,  για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας και στα δύο πολεμικά μέτωπα, που εκτιμάται από την Κυβέρνηση, ότι, θα αναβαθμίσει το ρόλο της και το διεθνές κύρος της, ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται.

Σχετικά με την κούρσα των εξοπλισμών  σε διμερές ελληνοτουρκικό επίπεδο, να σημειώσουμε ότι:

Μετά την «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο της επίσκεψης του  Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, είναι σαφές ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Και ακόμη, έχουν χαμηλώσει οι τόνοι, σε φραστικό επίπεδο των τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας.  Αλλά , επί της ουσίας, η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ούτε σπιθαμή  από την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου,  όπως επισημαίνει, σχεδόν καθημερινά  σε δηλώσεις του,  ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας.

Υπάρχει και δήλωση από τον  Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin), που  είναι πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου,  ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και γνώστης των ελληνοτουρκικών, που επισημαίνει το εξής: «Η Τουρκία είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσει τα αμερικανικά F-16 προκειμένου να παρενοχλήσει τους γείτονές της, παρά για να υποστηρίξει επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Εν κατακλείδι, με την προσδοκία υπεροπλίας στην περιοχή,  οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μάλλον θα επιδεινωθούν, ενώ παράλληλα, πιστοποιείται ο κυρίαρχος ρόλος της εξοπλιστικής διπλωματίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προώθησης αμερικανικών Στρατηγικών συμφερόντων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης