Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη Διεθνή
22/01/2024 | 05:12 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Οι «Ουμπιακοί Αγώνες» των BRICS

Οι «Ουμπιακοί Αγώνες» των BRICS

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Τη διεθνή αθλητική διοργάνωση «BRICS Sports Games Kazan 2024» θα φιλοξενήσει το Καζάν στο διάστημα 11-23 Ιουνίου 2024, ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Οι Αγώνες είναι μία από τις 200 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί επίσης στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν τον Οκτώβριο του 2024.

Διαμορφώθηκαν από τους Ρώσους διοργανωτές 17  αθλητικοί χώροι για να  φιλοξενήσουν αθλήματα όπως: μπάντμιντον, πυγμαχία, κανό, κωπηλασία, τζούντο, καράτε, στίβο, πινγκ-πονγκ, κολύμπι, beach volley, beach handball, καταδύσεις, σάμπο, καλλιτεχνική κολύμβηση, σκέιτμπορντ, πάλη (ελεύθερη πάλη και ελληνορωμαϊκή πάλη ), καλλιτεχνική γυμναστική, τένις, άρση βαρών,  ξιφασκία, σωματικά αθλήματα (μπάσκετ και ποδόσφαιρο), ρυθμική γυμναστική, σκάκι. Οι διοργανωτές καινοτομούν προτείνοντας σε συμμετέχουσες χώρες να προσθέσουν στα πιο πάνω αθλήματα και ένα δικό τους εθνικό αγώνισμα. Έτσι οι Αγώνες BRICS εμπλουτίζονται και με αθλήματα όπως η καποέιρα από τη Βραζιλία, η πάλη με ζώνη (δημοφιλή στο Ταταρστάν) από τη Ρωσία, το kabaddi από την Ινδία, το go από την Κίνα και το juxei από τη Νότια Αφρική.

Εκτός από αθλητές προερχόμενους από χώρες των BRICS , δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα τη Νότια Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τα ΗΑΕ(Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υπάρχει ανοικτή πρόσκληση και σε αθλητές άλλων χωρών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των διοργανωτών αθλητές από περίπου 50 χώρες θα λάβουν μέρος ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών  σε 3000.

Ο Ρώσος Υπουργός Αθλητισμού Matytsin σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε σταθερά υπέρ της συνολικής ενίσχυσης των φιλικών αθλητικών δεσμών με τις χώρες των BRICS – με βάση τις αρχές της ισότητας, της έλλειψης διακρίσεων, του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης αποδοχής των αθλητών στους αγώνες». «Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των BRICS, να αναπτύξουμε νέες μορφές διακρατικών αθλητικών γεγονότων».

Στο περιθώριο μάλιστα των Αθλητικών Αγώνων BRICS, η Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού BRICS έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 21-22 Ιουνίου 2024.Στη Σύνοδο, ο κ. Matytsin θα υποστηρίξει την πρόταση  της Νότιας Αφρικής για τη δημιουργία ενός «Αθλητικού Χάρτη BRICS» και δήλωσε ότι «Αυτός  Αθλητικός Χάρτης θα θέσει τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη του αθλητισμού στον πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών των BRICS », «Η συνεργασία στον αθλητισμό ανοίγει ευρείες προοπτικές. «Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης πρωταθλημάτων BRICS καθώς και επαγγελματικών πρωταθλημάτων».

Είναι δεδομένο ότι η «απομονωμένη» από τις Δυτικές χώρες Ρωσία επιδιώκει και μέσω των BRICS να εμφανιστεί και στο παγκόσμιο αθλητικό προσκήνιο. Αν μάλιστα κατορθώσει να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες αθλητές από 50 χώρες από τις 193 υπάρχουσες, σπάει το δυτικό εμπάργκο στην πράξη. Ας συμμετέχουν μόνον «της γής οι κολασμένοι». Αυτού του είδους η συμμετοχή προκαλεί προβληματισμό στη Δύση.

Αδιαμφισβήτητα σήμερα, η αθλητική διπλωματία είναι μια ειδική μορφή διπλωματικής δραστηριότητας, στην οποία ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως βοηθητικό ή ανεξάρτητο πολιτικό εργαλείο και για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής. Ο αθλητισμός παρέχει την ευκαιρία όχι μόνον του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας ακόμα και όταν αγωνίζεσαι για την πρωτιά , αλλά προωθεί επίσης τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Ας θυμηθούμε το ρητό του Nelson Mandela:

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Προσεγγίζει τους νέους, μέσω της γλώσσας που κατανοούν. Ο αθλητισμός δημιουργεί την ελπίδα, εκεί όπου κάποτε υπήρχε η απελπισία. Είναι πιο ισχυρός από κάθε κυβέρνηση στην εξάλειψη των φυλετικών φραγμών».

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ     

Είναι δυστυχώς γνωστό ότι η μεταπρατική-παρασιτική ελληνική αστική χωρίς ίχνος πατριωτικής συνείδησης και υπάλληλοί της που ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας έχουν μετατρέψει την χώρα σε αποικία χρέους. Ιδιαίτερα οι σχέσεις υποτέλειας με τις ΗΠΑ  με βάσεις (αορίστου χρόνου)σε όλο το μήκος της Ελληνικής Επικράτειας από τον Βορρά (Αλεξανδρούπολη), την Κεντρική Ελλάδα (Λάρισα, Μαγνήσια) και νότο (Κρήτη) οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις Αραβικές χώρες. Για τις σχέσεις με τη Ρωσία δεν το συζητάμε…

Στην χώρα μας εδρεύει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που συστάθηκε από την χώρα μας και από την ΔΟΕ(Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, της Ειρήνης, της Φιλίας την καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης και την συνεχή προώθηση μιας Κουλτούρας Ειρήνης, βασισμένης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προτείνεται να αναληφθεί ελληνική πρωτοβουλία στα εμπόλεμα μέρη (Ρωσία-Ουκρανία) προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία στη διάρκεια των αγώνων των BRICS στο Καζάν, αλλά και στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι. Προφανώς αυτό αφορά και την σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς. Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλίες ειρήνης.

Πολιτικός Αναλυτής, [email protected], @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης