Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
13/01/2024 | 05:30 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Μητσοτάκης vs Δένδιας: Η διαρκής κρίση στις σχέσεις τους φάνηκε στην κρίση Φλώρου

Μητσοτάκης vs Δένδιας: Η διαρκής κρίση στις σχέσεις τους φάνηκε στην κρίση Φλώρου
Φωτογραφία EUROKINISSI

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, μετά από το χθεσινό ΚΥΣΕΑ και την αποστρατεία Φλώρου, εύκολα καταλαβαίνεις ότι υπάρχει θέμα! Η προσέγγιση του πρωθυπουργού είναι τελείως διαφορετική από αυτή του ΥΕΘΑ!

Ο κ.Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον Κ.Φλώρο, σχεδόν συγκινημένος! Ξεχνώντας (;) όσα έχουν συμβεί στις Ένοπλες Δυνάμεις ,ειδικά τους τελευταίους μήνες, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πόσο ασφαλής ένιωθε με τον Κ.Φλώρο Α/ΓΕΕΘΑ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε ότι αλλάζουν όλα στις Ένοπλες Δυνάμεις και έκανε ειδική αναφορά στην εκ νέου αξιολόγηση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων μας.

Η αίσθηση που υπάρχει στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ είναι ότι «τις κρίσεις τις έκανε ο Δένδιας και δεν άκουσε τις απόψεις του Μαξίμου». Τις τελευταίες ημέρες από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια μεταδιδόταν κλίμα νηνεμίας με το Μαξιμου από το οποίο διέρρεαν ότι και ο Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς παραμένει στη διαδικασία επιλογής για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Από το ΥΠΕΘΑ έλεγαν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση».

Ωστόσο μετά από το ΚΥΣΕΑ και τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Δένδια, φάνηκε η τελείως διαφορετική προσέγγιση στον χώρο της Άμυνας. Και ίσως όχι μόνο σε αυτόν.

Η απόφαση Δένδια για πάγωμα των εξοπλισμών και επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων αποτελεί κόλαφο, όχι μόνο για τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ αλλά και για το Μέγαρο Μαξίμου που είχε εγκρίνει τις επιλογές.

Η δήλωση Δένδια μπορεί από κάποιους να ερμηνευθεί ως «ξήλωμα» της τετραετίας Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Ο ΥΕΘΑ έκανε λόγο για «πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων» και αυτό ερμηνεύεται ως απάντηση στην τοξικότητα που θριάμβευσε στα χρόνια της Αρχηγίας Φλώρου, όπου οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων είχαν μετατραπεί σε «εκπρόσωποι του Α/ΓΕΕΘΑ». Αυτό δεν λέγεται «διακλαδικότητα» αλλά αυταρχικός συγκεντρωτισμός.

Μίλησε για «επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Αν αυτό δεν είναι «σφάξιμο» και μάλιστα όχι με το …βαμβάκι για εκείνους που αποφάσισαν τις προτεραιότητες για τους εξοπλισμούς, τι είναι;

Οι σχέσεις Μητσοτάκη-Δένδια δεν ήταν ποτέ σχέσεις με «θετικό πρόσημο». Ο πρωθυπουργός συχνά αγνόησε τον κ.Δένδια όταν ήταν ΥΠΕΞ, ασκώντας από το Μαξίμου μυστική διπλωματία, ειδικά στο θέμα των ελληνοτουρκικών. Ο κ.Δένδιας επί της ουσίας δεν είχε αντιδράσει. Η διαρροή «παραπολιτικών» περί «δυσαρέσκειας» δεν μετρά ως σοβαρή αντίδραση. Θα αλλάξει τακτική στο ΥΠΕΘΑ; Εξακολουθεί να είναι πολύ προσεκτικός και αποφεύγει τις ρήξεις. Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλούς μήνες οι σχέσεις του με τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ δεν ήταν καλές, αλλά δεν έκανε «φασαρία» στο Μαξίμου. Χθες με τη δήλωση του έστειλε ένα μήνυμα που λέει ότι δεν θα παριστάνει τον ΥΕΘΑ που απλά θα αναμένει εντολές από το Μαξίμου. Είναι κι αυτό μια αρχή για έναν πολιτικό που φιλοδοξεί ακόμη να ηγηθεί του κόμματος του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης