Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
20/12/2023 | 05:14 (ενημερώθηκε 5 μήνες πριν)
Militaire News

«Άλλαξε ο πρόεδρος και ήρθε βασιλιάς, ζήτω η ΕΑΑΣ»! Ν. Σκιαδάς

«Άλλαξε ο πρόεδρος και ήρθε βασιλιάς, ζήτω η ΕΑΑΣ»! Ν. Σκιαδάς

Γράφει ο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Ανχης εα Ειδ. Δυνάμεων

Τον Ιούνιο 2023 πραγματοποιήθηκε η αλλαγή Προέδρου της ΕΑΑΣ και ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος Υπτγος εα Δεβούρος Ιωάννης. Ο προηγούμενος Πρόεδρος, αν και εξαιρετικός Αξκος υπέπεσε σε σοβαρό λάθος χειρισμό από την αρχή έως το τέλος – κυρίως με δικές του ενέργειες και όχι ως Πρόεδρος ΔΣ – στο χειρισμό θέματος που αφορούσε το ΒΟΕΑ.

Μετά από κάθε αλλαγή, είναι φυσιολογικό να περιμένουν όλα τα μέλη της ΕΑΑΣ, ένα ακόμα πιο καλό, μαχητικό, διεκδικητικό Πρόεδρο που θα βελτιώσει έστω και λίγο τις υπάρχουσες συνθήκες. Ο κ. Δεβούρος ανέλαβε Πρόεδρος, ως ένας και μοναδικός  υποψήφιος, για μια θέση Προέδρου. Παρά την έλλειψη ανταγωνισμού, οι ελπίδες για καλύτερες ημέρες δεν έσβησαν.

Την 13 Ιουλίου 2023 η ΕΑΑΣ εξέδωσε έγγραφο σχετικό με τον εορτασμό «Επετειακή Εκδήλωση – Μνημόσυνο σε Βίτσι και Γράμμο 2023». Σ’ αυτήν διαβάζουμε τα εξής απίστευτα:

  • Παράγραφο 5

…….. Στεφάνια μπορούν να καταθέσουν μόνο οι:

α. Εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ.

            β. Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων

γ. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης

         δ. Εκπρόσωπος όποιων Κοινοβουλευτικών κομμάτων παρίστανται στην αντίστοιχη τελετή.

            ε. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αντίστοιχης περιοχής

            στ. Εκπρόσωπος, των Ν.Π.Δ.Δ. που παρίστανται.

  • Παράρτημα Α, παράγραφο 2στ(4)

Δαπάνη ανάθεσης έργου σε επαγγελματία φωτογράφο για κάλυψη της εκδήλωσης.

  • Παράρτημα Α, παράγραφο 2στ(6)       

       Δαπάνη για την παράθεση επίσημου γεύματος ή δείπνου, όποτε κρίνει το ΤΣ του Παραρτήματος, και εντός του διημέρου της εκδηλώσεως.

Να διεξάγουν έρευνα αγοράς και να υποβάλλουν στην Ε.Α.Α.Σ. τουλάχιστον δύο (2) προσφορές  για την παράθεση του ανωτέρω γεύματος ή δείπνου με τα εξής δεδομένα:

α/ Παράρτημα Καστοριάς μέχρι 20 άτομα με ανώτατο όριο τιμής τα 20 €. κατ’ άτομο.

β/ Παράρτημα Ιωαννίνων μέχρι 10 άτομα με ανώτατο όριο τιμής τα 20 €. κατ’ άτομο.

  • Παράρτημα Α, παράγραφο 3

Το Παράρτημα Καστοριάς να οργανώσει και να προετοιμάσει τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης το Σάββατο 26 Αυγ 2023 και στις 19:00. Η μετάβαση εκεί θα γίνει με το μισθωμένο από την Ε.Α.Α.Σ. λεωφορείο με μέριμνα του επικεφαλής και  με επί τόπου συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Την ίδια στιγμή η ΕΑΑΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ την δαπάνη ενός (1) λεωφορείου για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης για μεταφορά αποστράτων και μελών οικογενειών τους από την Θεσσαλονίκη στον χώρο της επίσημης τελετής στον Γράμμο, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης η ΕΑΑΣ εκδίδει δελτίο τύπου (αναρτημένο στην ιστοσελίδα της) που αναφέρει:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος την 27η Αυγούστου 2023, οι Επετειακές Προσκυνηματικές Εκδηλώσεις στα όρη Βίτσι και Γράμμο. Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), πιστή στις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις του Έθνους,…..Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο – επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και προσκλητήριο πεσόντων στο χώρο του μνημείου. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ν. Καστοριάς Σχη ε.α. Χρυσόστομου Δούκη και του Προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.) Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος. ….. Σημαντική αναγνώριση στην πραγματοποίηση της όλης τελετής είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής της Ελλήνων κ. Τασούλας Κωνσταντίνος όρισε εκπρόσωπό της, την βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου που δυστυχώς για προσωπικούς της λόγους δεν κατάφερε να παραστεί.

…… Με το βλέμμα στο μέλλον και τη διάσωση αναλλοίωτης και αυτούσιας της Εθνικής μνήμης επιθυμούμε να επέλθει επιτέλους λήθη και επούλωση των τραυμάτων εκείνης της περιόδου, η οποία όμως προϋποθέτει ειλικρινείς ενέργειες και κινήσεις από όλους και δεν είναι δυνατόν να υπηρετηθεί και εξασφαλιστεί με αποσιωπήσεις ή με σκόπιμα στρεβλές απεικονίσεις και παρουσιάσεις των συμβάντων της εποχής εκείνης.

Ας δούμε όμως ποιοι πήγαν στην τελετή στον Γράμμο και Βίτσι εκτός των ΔΣ των τοπικών Παραρτημάτων ΕΑΑΣ.

Παρόντες ήταν το λεωφορείο της ΕΑΑΣ από Αθήνα με επιβαίνοντες το ΔΣ και άλλους.

Ένα λεωφορείο που ξεκίνησε από Θεσσαλονίκη με εα Αξκούς και Υπξκούς Στρατού, Αστυνομίας και λοιπών Κλάδων που οργάνωσε με δικές του ενέργειες συγκεκριμένος απόστρατος Αξκός που συμμετέχει ανελλιπώς κάθε έτος, σε κάθε ιστορικό προσκύνημα, που δόθηκαν μάχες από Έλληνες Αξκούς και οπλίτες και υπήρξαν νεκροί, τιμώντας τους νεκρούς που έπεσαν υπέρ Πατρίδος.

Ένα λεωφορείο που επίσης ξεκίνησε από Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία πάλι γνωστού εα Αξκού και στο οποίο επέβαινε κυρίως νεολαία αλλά όχι μόνο, με κοινό στοιχείο τον πατριωτισμό τους.

Αρκετοί μεμονωμένοι έφεδροι καταδρομείς, μέλη συλλόγων καταδρομών κυρίως, που προσήλθαν από Πελοπόννησο και περιοχές εγγύς της περιοχής τελετής και παρίστανται κάθε χρόνο ως ένδειξη απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες καταδρομείς.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

– Ποιά είναι τα ΝΠΔΔ (μάλλον τους έμεινε αυτό από εποχής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΥΛΕΝ!) που θα καταθέσουν στεφάνι στην τελετή και γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν σύλλογοι ή εκπρόσωποι σωματείων από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και αν είναι;

– Ο επαγγελματίας φωτογράφος που θα πληρωθεί, θα εξυπηρετήσει ποιους ακριβώς σκοπούς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από εα παρευρισκόμενα στελέχη;

– Τα 30 άτομα που θα ΦΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ σε Καστοριά και Ιωάννινα ποια θα είναι πέραν των παρευρισκομένων του ΔΣ από Αθήνα αφού ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΤΗ ΚΑΝΕΙΣ από όσους κλήθηκαν και κατείχαν σημαντικές θέσεις;

– Την επισκεψούλα μετά ξεναγήσεως στο Εθνικό Πάρκο Συμφιλίωσης Γράμμου γιατί την ξεχάσαμε να την αναφέρουμε στο Δελτίο Τύπου;

– Οι ομιλίες όλων αυτών που μίλησαν με στόμφο, νομίζοντας ότι το κοινό κρέμεται από τα χείλη τους για να μάθει τι έγινε στο Γράμμο, τι εξυπηρετούν πέραν της ματαιοδοξίας καθενός ξεχωριστά να νοιώσει για λίγο «ο έχων το γενικό πρόσταγμα», αφού όσοι παρίστανται είναι πιστοί στο ραντεβού της τελετής αλλά και γνώστες των γεγονότων;

– Τι νόημα είχαν οι αναφορές στο Δελτίο Τύπου στους κύριο Τασιούλα και κυρία Αντωνίου αφού ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Η ΕΑΑΣ νομίζει ότι την τελετή στον Γράμμο την έχει αναλάβει με προικοσύμφωνο από τον ηρωικό Αντιστράτηγο Θ. Τσακαλώτο και ουδείς άλλο νομιμοποιείται να συμμετέχει πέραν των «εκλεκτών της».

2. Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της ΕΑΑΣ να φέρει στην τελετή, άτομα με πολιτική θέση ή ασκούντα δημόσια διοίκηση ή πνευματικούς ηγέτες του τόπου είναι δεδομένη και οφείλεται κυρίως στον τρόπο που διοργανώνει την τελετή και είναι εντελώς αντίθετη σε αυτό που αρμόζει και που είναι ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ, ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΤΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ στους πεσόντες νεκρούς και όχι φαμφάρες και μεγαλοστομίες σημερινών «μηδαμινών» Προέδρων, με μεγαφωνικές, αναλόγια, φωτογράφους, μακιγιέρ, ξεναγούς και γεύματα δωρεάν για «πάρτη μας».

3. Η αποκρυφθείσα επισκεψούλα μετά ξεναγήσεως στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Στρατού πρέπει μάλλον να είχε σκοπό την πληρέστερη ιστορική ενημέρωση του προσωπικού στο λεωφορείο της ΕΑΑΣ από Αθήνα. Τελικώς όμως μάθανε κάτι όσοι παρευρέθησαν ή χρειάζεται να επαναληφθεί;

4. Το κομμάτι του εκδοθέντος εγγράφου που γράφει «… Με το βλέμμα στο μέλλον και τη διάσωση αναλλοίωτης και αυτούσιας της Εθνικής μνήμης επιθυμούμε να επέλθει επιτέλους λήθη και επούλωση των τραυμάτων εκείνης της περιόδου, η οποία όμως προϋποθέτει ειλικρινείς ενέργειες και κινήσεις από όλους » μάλλον το αντέγραψαν από κάπου γιατί σίγουρα δεν το διάβασαν και το κατάλαβαν καλά οι εκδίδοντες ή νόμιζαν ότι αναφέρεται σε όλους τους άλλους εξαιρουμένου του ΔΣ/ΕΑΑΣ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Αν εξαιρέσουμε όσους προσέρχονται με δική τους πρωτοβουλία και σταθερά -σχεδόν- κάθε χρόνο στην τελετή, θα μείνει μόνο το λεωφορείο της ΕΑΑΣ από Αθήνα με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Οπότε ας κάνει την ομιλία όσες φορές θέλει στην διαδρομή, που υπάρχει και μεγαφωνική δωρεάν και στους υπολοίπους ας μας την στείλει με email!!!

2. Το 2024 να κάνει την τελετή και να κλείσει ταβέρνα στην οποία θα δοθούν δωρεάν γεύματα σε όσους προσέλθουν και παρακολουθήσουν την ομιλία του Προέδρου και λοιπών φορέων ΝΠΔΔ που θα ήθελαν να πουν και αυτοί την άποψή τους για τις μάχες Γράμμου. Και σε αυτή την περίπτωση η μεγαφωνική δωρεάν από το κατάστημα.

3. Το 2024 να κλειστεί κινητό συνεργείο τηλεοπτικής μετάδοσης (sat-link), στο οποίο να υπάρχουν βιντεολήπτης-cameraman, σκηνοθέτης, μακιγιέρ, ηχολήπτης και ηλεκτρονικός δορυφορικών ζεύξεων, ώστε η σημαντικότατη ομιλία του Προέδρου να μεταδοθεί real time στα πέρατα της γης.

4. Προτεινόμενο Δελτίου Τύπου για το 2024 μετά την εκδήλωση.

Παγκόσμιο δέος και προβληματισμό προκάλεσε η δορυφορική παγκόσμια αναμετάδοση των ομιλιών που έγιναν από 12 προέδρους (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΑ, ΕΑΑΝ και πολλά ΝΠΔΔ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ)  σχετικά με  Επετειακή Εκδήλωση – Μνημόσυνο σε Βίτσι και Γράμμο 2024. ….. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραστεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν για ένα σύντομο χαιρετισμό, γιατί το Air Force One δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο κοντινό αεροδρόμιο Άργους – Ορεστικού λόγω μήκους τροχοδρόμου. Καντεμιά και με το αντίστοιχο του Πούτιν που λόγω ομίχλης δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Α/Δ Ιωαννίνων. Μεγάλη ατυχία και με τα 2 Ελληνικά VIP αεροσκάφη που θα έφερναν Πρωθυπουργό, Υπουργούς και βουλευτές του Ελλην. Κοινοβουλίου στην τελετή, αλλά στην ενημέρωση πιλότων κάποιος πρόφερε το Γράμμος με γαλλική προφορά και οι πιλότοι πήγαν δυστυχώς όλη την αντιπροσωπεία στο Gramont στη Γαλλία!!! Η ΕΑΑΣ θα φροντίσει ώστε του χρόνου στην ίδια τελετή να παραστούν ακόμα περισσότεροι ηγέτες και πρόεδροι, ώστε η επιτυχία να είναι ολοκληρωτική. Μετά από τόση επιτυχία σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ!

Ζήτω η ειλικρίνεια και η ταπεινοφροσύνη της ΕΑΑΣ!

Νίκας τοις βασιλεύσι και των παρά το Προέδρο εκδρομεύσει!

Εύχομαι το 2024 να φέρει σύνεση και ταπεινότητα σε κάποιους που καβάλησαν το καλάμι και να μην ζηλεύουν τον επανελθόντα υπερήλικα σε ενέργεια, που καβάλησε τα άλογα και μας οδηγεί μαζί με τους πατρόνους του με μαθηματική ακρίβεια σε στρατό του 1821, αλλά χωρίς την ανάλογη δόξα του Ελληνικού, παρά μόνο την αλαζονεία των ηττημένων τούρκων.

Καλή Χρονιά σε όλα τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας, με υγεία πάντα και πολλές επιτυχίες στο δύσκολο έργο τους και παρακαλείται ο Άη Βασίλης να πάρει όλα αυτά τα «ξωτικά» που ταλανίζουν το στράτευμα μαζί του στον Βόρειο Πόλο, για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να κάνουν ολική επαναφορά στη λογική.

Σταθερά αισιόδοξος και για το 2024,

Νικόλαος Σκιαδάς

Ανχης εα Ειδ. Δυνάμεων

ΥΓ. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, λόγω των καταπληκτικών επιδόσεών μου στη σφεντόνα (3 αποβολές στο σχολείο και 6 «αντίπαλοι» στο νοσοκομείο για ράμματα) μήπως να αυτοπροταθώ για Διοικητής Ταξιαρχίας Σφενδονητών;

Και για όσους νομίζουν ότι είναι αστείο … «Αρχαία Ελλάδα μέχρι Ρωμαϊκούς χρόνους, οι σφενδονήτες εμπλέκονταν στη μάχη αρκετά νωρίς ακριβώς γιατί ο τρόπος που πολεμούσαν μπορούσε να επιφέρει άμεση σύγχυση και αποδιοργάνωση στις γραμμές του αντιπάλου και για αυτό το λόγο βρίσκονταν συνήθως μπροστά από τη φάλαγγα. Μετά το αρχικό κύμα της επίθεσης, συνήθως υποχωρούσαν στα μετόπισθεν όπου και τα φύλαγαν».

Μέγας Μάγιστρος, Ταξίαρχος Σφενδονίτης, Νικόλαος Σκιαδάς, νομίζω μου πάει …. που ξέρεις καμιά φορά!!!   Καλή Χρονιά!!!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης