Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
06/12/2023 | 18:28
Militaire News

Τους έταξε λιγότερους φόρους, τώρα τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες! Κ.Μητσοτάκης στη Βουλή

Τους έταξε λιγότερους φόρους, τώρα τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες! Κ.Μητσοτάκης στη Βουλή
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε πως και γιατί του διέφυγε προεκλογικά το θέμα της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών στους οποίους είχε προεκλογικά τάξει λιγότερους φόρους και τους απειλούσε με…τον Κατρούγκαλο! Και τι τάξιμο και ο Κατρούγαλος ήταν πολύ απατολεσματικοί παράγοντες για να επικρατήσει με θηριώδη ποσοστά ο κ.Μητσοτάκης και στη δεξαμενή ψηφοφόρων των ελεύθερων επαγγελαμτιών. Τώρα όλοι αυτοί ,σχεδόν στο σύνολο τους, χαρακτηρίζονται από τον πρωθυπουργό ως φοροφυγάδες .

Τι είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο:

•Μπορεί να επιφύλαξε φοροεπιδρομή για την οποία δεν είχε πει λέξη , υπενθύμισε όμως πόσο συνεπής ήταν όταν έλεγε  ότι  μέχρι το τέλος του 2023 η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους .

•Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τον τρόπο φορολόγησής τους ξεκινώντας από την παραδοχή ότι “σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών”.

“Γιατί συμβαίνει αυτό;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: “Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό.

Σας ρωτώ, λοιπόν: είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Θα το πω καθαρά, είναι κάτι το οποίο όλοι μας μεταξύ μας το γνωρίζουμε, όλοι το συζητάμε, όλοι μπορεί να το ομολογήσουμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Βέβαια αυτή η στρέβλωση δεν επιβαρύνει μόνο εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αν αναλογιστείτε ότι μόλις το 4%, τέσσερις στους εκατό ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γι΄αυτούς τους λόγους ο πυρήνας των νέων ρυθμίσεων γίνεται τώρα απολύτως σαφής: “ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το ποσό το οποίο κρίνουμε ότι ουσιαστικά αντανακλά την ελάχιστη, προσέξτε, την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας”.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης

01/05/2024 | 14:04

Μάιος στην COSMOTE TV