Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
26/11/2023 | 10:01
Militaire News

«Όποιος θέλει την απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στην εισβολή του Ισραήλ»-Γ.Λεβί

«Όποιος θέλει την απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στην εισβολή του Ισραήλ»-Γ.Λεβί

Του Γκιντεόν Λεβί

από την ιστοσελίδα dimosiografia.com

Όποιος θέλει να πετύχει την απελευθέρωση των 210 απαχθέντων (ποιος δεν το θέλει ήδη;) πρέπει τώρα να αγωνιστεί, με όλη του την ενέργεια, ενάντια στην χερσαία εισβολή στη Γάζα και ταυτόχρονα να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που να προβλέπει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε τους πραγματικούς και φανταστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια μαζική απελευθέρωση με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς αυτό, καμία απελευθέρωση των απαχθέντων δεν θα συμβεί και δεν θα συμβεί. Και όποιος αντιτίθεται στην απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων είναι, στην πράξη, αντίθετος στην απελευθέρωση των απαχθέντων .

Τα χέρια του θα λερωθούν με το αίμα τους. Τίποτα εδώ δεν είναι δωρεάν και δεν θα είναι ποτέ, και καλό είναι να το συνειδητοποιήσετε από εδώ και στο εξής.

Όποιος επιθυμεί να απελευθερώσει τους απαχθέντες πρέπει να πει, τώρα, δυνατά και ξεκάθαρα: Σταματήστε την χερσαία εισβολή – καμία συμφωνία δεν θα συναφθεί υπό το φως της χερσαίας εισβολής – και πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των κρατουμένων. Είναι λυπηρό που οι οικογένειες των απαχθέντων Ισραηλινών δεν υιοθετούν αυτή τη θέση.

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 1.027 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα τον Gilad Shalit .

Σύμφωνα με αυτό το τίμημα, το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει 210.000 Παλαιστίνιους από τις φυλακές και από την καταπίεση της κατοχής με αντάλλαγμα 210 απαχθέντες.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να παρουσιάζουμε τόσο εξωπραγματικά νούμερα για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της ό,τι πιο πολύτιμο είχε ποτέ.

Όσο για το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών του από κάθε άποψη και ότι το εβραϊκό αίμα είναι ιερό, κατά την άποψή του, και ότι οι ζωές των πολιτών του είναι πιο πολύτιμες από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να το αποδείξει τώρα, με πράξεις αυτή τη φορά, και όχι με κενά λόγια.

Όταν ένας Ισραηλινός μπλέκει σε μπελάδες σε μια ξένη χώρα, πρέπει να ξέρει ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τον σώσει.

Πρέπει επίσης να σταματήσουμε να εκφοβίζουμε τους ανθρώπους απαριθμώντας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την απελευθέρωση κρατουμένων: καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Πριν από τον πόλεμο, το Ισραήλ κρατούσε περίπου 5.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Περισσότερα από 1.000 από αυτά κρατούνται χωρίς δίκη. Υπάρχουν περίπου 200 ανήλικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Εκτίουν αυστηρές ποινές, με ποινές που προκύπτουν από τις καλύτερες καρικατούρες δικαστικές μεθόδους που ονομάζονται «στρατιωτική δικαιοσύνη».

Σε αυτούς τους πέντε χιλιάδες αιχμαλώτους προστέθηκαν περισσότεροι από χίλιοι Παλαιστίνιοι που απήχθησαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και φυσικά υπάρχει άγνωστος αριθμός μαχητών από τη Γάζα, και χιλιάδες άλλες Γάζες, υπό κράτηση.

Η απελευθέρωση των περισσότερων από αυτούς, και μάλιστα όλων αυτών, είναι πλέον επιβεβλημένη, εκτός εάν υπάρχει μια τάση να εγκαταλείψουν τους απαχθέντες Ισραηλινούς και να τους αφήσουν στη μοίρα τους.

Το Ισραήλ μπόρεσε να διδάξει στους Παλαιστίνιους ένα ξεκάθαρο μάθημα εδώ και πολλά χρόνια: από το Όσλο, όταν απελευθερώθηκαν 5.000 Παλαιστίνιοι εκείνη την εποχή, το Ισραήλ δεν είναι πλέον διατεθειμένο να απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, παρά μόνο ως αποτέλεσμα της χρήσης βίας. Το Ισραήλ δεν σκέφτηκε ποτέ να απελευθερώσει κρατούμενους για δικό του κίνητρο, δηλαδή από γενναιοδωρία, για να αλλάξει την ατμόσφαιρα και να δείξει καλή θέληση. Η απαγωγή παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και γενικά αμάχων είναι έγκλημα, αλλά φαίνεται ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε ποτέ να συνειδητοποιήσει τη σημαντική θέση που κατέχουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στην παλαιστινιακή συνείδηση. Το Ισραήλ, ως συνήθως, πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αγαπούν τα παιδιά τους.

Μπορεί να υπάρχουν, μεταξύ των κρατουμένων, εκείνοι των οποίων η απελευθέρωση θα εξυπηρετούσε πραγματικά το αληθινό ισραηλινό συμφέρον: ο Marwan Barghouti είναι, φυσικά, ο πιο εξέχων από αυτούς. Είναι ο μόνος Παλαιστίνιος ηγέτης που μπορεί να επιφέρει αλλαγές, ίσως ακόμη και στη Γάζα. Επίσης, η απελευθέρωση Αράβων κρατουμένων που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, που βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερα από 40 χρόνια, χωρίς καμία λογική να το δικαιολογεί, όπως συνέβη με τον άρρωστο, και φυσικά η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν χωρίς δίκες, θα ήταν στην πραγματικότητα σωστό και δίκαιο, αλλά η δικαιοσύνη έχει γίνει λιγότερο σημαντική σε αυτό το στάδιο. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες άνθρωποι.

Δεν πρέπει να πέσουμε στις παγίδες της παραπληροφόρησης και της γλυκιάς κουβέντας. Οι ζωές των απαχθέντων βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σωθούν. Για τον σκοπό αυτό, οι οικογένειες των απαχθέντων πρέπει να οργανώσουν τις τάξεις τους και να υψώσουν την κραυγή τους πολύ πιο δυνατά απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Η χώρα σείστηκε από το σώμα του στρατιώτη Χαντάρ Γκόλντεν, ένας σεισμός πολύ μεγαλύτερος από ό,τι προκλήθηκε από τους 210 απαχθέντες. Δεν ξέρω αν έχει τυφλωθεί η συνείδηση των ανθρώπων ή αν οι οικογένειες των απαχθέντων για κάποιο λόγο δεν έχουν οργανωθεί σωστά και υποφέρουν ακόμα από αφόρητο σοκ, αλλά ο χρόνος είναι πολύ πολύτιμος.

Το ρολόι χτυπάει: Το Ισραήλ ενδιαφέρεται πραγματικά για τις κόρες και τους γιους του;

Πηγή: Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, 22/10/2023

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης