Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
22/11/2023 | 07:41
Militaire News

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής τάσσεται υπέρ της αναστολής των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής τάσσεται υπέρ της αναστολής των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ενέκρινε χθες Τρίτη ψήφισμα με το οποίο κάλεσε να κλείσει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Πρετόρια και να ανασταλούν οι διπλωματικές σχέσεις ωσότου συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο –που εγκρίθηκε την προηγουμένη της ανακοίνωσης πως συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός– είχε ούτως ή άλλως κυρίως συμβολική αξία, καθώς επαφίεται στον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα και στην κυβέρνησή του να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων· εκπρόσωπος της προεδρίας περιορίστηκε να πει πως ο αρχηγός του κράτους «σημειώνει και εκτιμά» την απόφαση, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ασχολούνται ενεργά με το ζήτημα.

Ο κ. Ραμαφόσα και η νοτιοαφρικανική διπλωματία έχουν επικρίνει έντονα την ισραηλινή κυβέρνηση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων — η Νότια Αφρική αξίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Πρετόρια δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για την απόφαση της νοτιοαφρικανικής Βουλής.

Προχθές Δευτέρα, ο ισραηλινός πρεσβευτής ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στο Τελ Αβίβ, πριν από την ψηφοφορία.

Το κείμενο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (248 ψήφοι υπέρ, 91 κατά).

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει με συνέπεια την παλαιστινιακή υπόθεση από το 1994, όταν αναδείχθηκε στην εξουσία ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο Νέλσον Μαντέλα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης