Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
10/11/2023 | 14:05 (ενημερώθηκε 6 μήνες πριν)
Militaire News

ΠΟΥ: «Το νοσοκομείο αλ Σϊφα στη Γάζα βομβαρδίζεται»

ΠΟΥ: «Το νοσοκομείο αλ Σϊφα στη Γάζα βομβαρδίζεται»

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που πρόσθεσε πως 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε: “Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται”. Κληθείσα να πει περισσότερα, είπε πως υπάρχει “‘εντονη βία” στο σημείο, επικαλούμενη συναδέλφους επί του πεδίου.

 

Οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ λέει πως μαχητές έχουν το αρχηγείο τους στην περιοχή και έχει πει στους κατοίκους να φύγουν και να πάνε προς νότο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως υπήρξαν κάποια “θέματα” με τη διοχέτευση της βοήθειας μέσα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για πεζούς και όχι για φορτηγά. Μόνο 65 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικές προμήθειες και νερό, και επτά ασθενοφόρα διέσχισαν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα προχθές, Τετάρτη, ανέφερε.

Κανένα από αυτά τα φορτία βοήθειας δεν μπορεί να φθάσει στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε.

“Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε προς τον βορρά σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι βέβαια πολύ απογοητευτικό επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στον βορρά”, είπε ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε.

“Αν υπάρχει κόλαση πάνω στη γη σήμερα, το όνομά της είναι βόρεια Γάζα”, είπε. “Είναι μια ζωή φόβου τη μέρα και σκοταδιού τη νύχτα και τι μπορείς να πεις στα παιδιά σου σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σχεδόν αδιανόητο — πως η φωτιά που βλέπουν στον ουρανό είναι εκεί για να τα σκοτώσει;” είπε.

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του συγκροτήματος του νοσοκομείου αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

13 νεκροί στο νοσοκομείο

 

«Δεκατρείς μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στο συγκρότημα του (νοσοκομείου) αλ Σίφα σήμερα», στο κέντρο της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο Σαλάμα Μάαρουφ επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει.

Δημοσιογράφος του AFP δήλωσε ότι είδε τουλάχιστον επτά πτώματα στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Εξάλλου νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κατάφερε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών, ανάμεσά τους και παιδιά, στον χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα.

Ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι το βίντεο φαίνεται να τραβήχτηκε σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Ισραηλινά άρματα μάχης στοχοθέτησαν το νοσοκομείο αλ Σίφα», δήλωσε ο διευθυντής του, ο γιατρός Μοχαμάντ Αμπού Σαλμίγια.

Χθες Πέμπτη το βράδυ εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είχε επισημάνει ότι μονάδα του στρατού διεξάγει επιχειρήσεις σε περιοχή «πολύ πολύ κοντά» σε αυτό το νοσοκομείο. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν στόχο κυρίως «ένα στρατιωτικό κατάλυμα» που βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο αλ Σίφα και το οποίο χαρακτηρίζεται «η καρδιά» των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και της συγκέντρωσης Πληροφοριών της Χαμάς.

«Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει τέσσερα νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο, επεσήμανε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υπηρεσίες στους τραυματίες και τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται συνεχώς από το Ισραήλ», κατήγγειλε σήμερα ο Μοχάμεντ Ζάκουτ γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα νοσοκομεία βρίσκονται σε κίνδυνο και είναι εκτεθειμένοι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα άμεσα πυρά του πυροβολικού», πρόσθεσε.

Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλουν τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού εναντίον νοσοκομείων και ασθενοφόρων.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για να εξαπολύει επιθέσεις και να κρύβει τις σήραγγές της, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

 

Πάνω από 100 εργαζόμενους θρηνεί η υπηρεσία OHE για τους Παλαιστίνιους μέσα σε ένα μήνα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς ζητώντας παράλληλα να σταματήσει το «μακελειό» στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματιστεί η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ σε αυτό το έδαφος.

“Συντετριμμένος. Περισσότεροι από 100 συνάδελφοι της UNRWA έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Γονείς, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό υποστήριξης. Η UNRWA θρηνεί, οι Παλαιστίνιοι θρηνούν”, δήλωσε ο Λαζαρινί επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ανθρωπιστική εκεχειρία.

“Το να ισοπεδώνει ολόκληρες γειτονιές δεν είναι απάντηση στα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά πληττόμενων Παλαιστινίων που είναι πιθανό να διαιωνίσουν τον κύκλο της βίας. Η σφαγή πρέπει απλώς να σταματήσει”, ανέφερε σύμφωνα με Δελτίο Τύπου UNRWA που εστάλη στα ΜΜΕ σήμερα Παρασκευή.

«Η πολιορκία της Γάζας πρέπει να τερματιστεί και η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισρεύσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης