Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Πολιτική
08/11/2023 | 05:24 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Ελληνοτουρκικά, κρίση στη Μέση Ανατολή και επικίνδυνες αυταπάτες (;) στο ΥΠΕΞ!

Ελληνοτουρκικά, κρίση στη Μέση Ανατολή και επικίνδυνες αυταπάτες (;) στο ΥΠΕΞ!
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αυτό που στην Αθήνα κάποιοι ονομάζουν «ελληνοτουρκική προσέγγιση» και νομίζουμε ότι η λογική εκτίμηση είναι πως θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο.

Ας ακούσουμε τη δήλωση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, την οποία εμπιστεύεται πολύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Η προσέγγιση των ελληνοτουρκικών επί των κυβερνήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό ανησυχία. Τώρα έχει αρχίζει να τρομάζει, γιατί ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει τόση αφέλεια!

Από τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά υπάρχει το αφήγημα της «ευκαιρίας» για «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αλλά είναι προφανές από γεγονότα, ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τη διάθεση να «αρπάξει την ευκαιρία» , αν υποθέσουμε ότι υπάρχει…Το κάνει μάλιστα με ένα τρόπο που σε ορισμένες περιπτώσεις καταντάει γραφικός.

Τίποτα απ΄  όσα λέει και κάνει η Τουρκία δεν ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση που δηλώνει πολύ ευχαριστημένη για τη διακοπή των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Στον εναέριο χώρο μόνο ,γιατί στη θάλασσα δεν υπάρχει καμία διακοπή στις προκλήσεις.

Ας εξετάσουμε τώρα την άποψη που εξέφρασε η αισιόδοξη υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

•Ο Ερντογάν «παίζει» σκληρό παιχνίδι έναντι των ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Το έκανε και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και δεν φαίνεται να έχει χάσει. Το κάνει με πολύ μεγαλύτερη ένταση στη Μέση Ανατολή όπου «αγκάλιασε» τη Χαμάς και δεν δίστασε να διαλύσει ότι είχε χτίσει με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες. Έστειλε διαδηλωτές στο Ιντσιρλίκ ,που επιχείρησαν να εισβάλουν στη βάση και αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν που έσπευσε στην Άγκυρα για να του κάνει «μασάζ»!

Ο Ερντογάν είναι το «κακό παιδί» ξανά, αλλά υπάρχει έστω η υποψία ότι οι ΗΠΑ ή κάποιος άλλος στη Δύση ,θέλει να τον τιμωρήσει;

Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα αρχίσει να «μαλακώνει» αφού εξασφαλίσει την ικανοποίηση «αιτημάτων» του. Μπορεί η ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης -αλήθεια που είναι;- η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ακόμη και ο πρωθυπουργός να θεωρούν αδύνατο ο «φίλος και σύμμαχος» Ερντογάν να έχει ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων του τις «απαιτήσεις» του για το Αιγαίο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο;

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι κάθε κρίση είναι ευκαιρία. Ευκαιρία όχι για να αποδείξει στη Δύση πόσο «πιστός σύμμαχος» είναι, αλλά πόσο απαραίτητος μπορεί να γίνει. Ακόμη κι όταν δεν είναι!

Το χειρότερο είναι ότι τον χώρο για να μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι του τον παραχώρησε η Ελλάδα με την παντελώς επιπόλαιη εξωτερική πολιτική που ασκεί ο κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Είναι αξιπερίεργη η επιμονή του σε μια πολιτική που η ίδια η ζωή του έχει αποδείξει ότι οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης