Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
07/11/2023 | 12:15
Militaire News

Τα μνημόνια είναι εδώ; Ο Στουρνάρας ζητά επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών

Τα μνημόνια είναι εδώ; Ο Στουρνάρας ζητά επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών
Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που οργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ζήτησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς, όπως είπε, «η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα». Η κυβέρνηση έλεγε ότι όλα πάνε τέλεια στην οικονομία, τι συνέβη και ψάχνουμε έσοδα; Και ότι ψάχνει έσοδα το κράτος δεν είναι κακό. Το πρόβλημα είναι από που τα ψάχνει…

Υποστήριξε δε ότι τα  έσοδα που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρόλο που είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που διέθεσε για τη σωτηρία τους, δεν είναι λίγα αν συνυπολογιστούν τα οφέλη που έχει αποκομίσει από το PSI καθώς και υψηλά μερίσματα που έχει διαθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ELA (σ.σ την ρευστότητα που χορηγούσε στις Τράπεζες).

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των  υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story».
Παρά ταύτα, όπως ανέφερε, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εξέφρασε την στήριξη του στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «θα τα καταφέρει».

Συνέστησε δε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου ο Προϋπολογισμός να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ.  Προσέθεσε δε ότι το Δημόσιο Χρέος μειώνεται ραγδαία, εκτιμώντας ότι εφέτος οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα θ΄αυξηθούν.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες παρόλο που το 50% των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο και εξέφρασε την προσδοκία να εμφανιστούν εκτός από την Unicredit η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank, και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.
Για την πορεία των επιτοκίων προέβλεψε ότι αν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση τον Αύγουστο του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μικρή μείωση των βασικών της επιτοκίων.

Κλίμα φοροεπιδρομής φτιάχνει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φτιάχνει κλίμα» για την φοροεπιδρομή που έρχεται!

Το ρεπρτάζ από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων :

«Συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων, οι οποίες φοροδιαφεύγουν.

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει εφέτος ιδιαίτερη σημασία στους στοχευμένους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και την ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ελεγκτικής δραστηριότητας διαδραμάτισε και η διεύρυνση της αποστολής ελεγκτών σε επιχειρήσεις διαφορετικών νομών, από αυτόν, όπου εργάζονται.

Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων.

Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου:

* Πραγματοποιήθηκαν 67.000 έλεγχοι (31% με παράβαση)

* Καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις

* Με καθαρή αποκρυβείσα αξία 33 εκατ. ευρώ

* Πλέον ΦΠΑ άνω των 7 εκατ. ευρώ

* Έκλεισαν για 48 ώρες 830 επιχειρήσεις

* Και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης