Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
05/11/2023 | 20:01
Militaire News

«Εκτός συνταγματικής νομιμότητας η παράδοση της Ελευσίνας στις ΗΠΑ»-Το θέμα στη Βουλή

«Εκτός συνταγματικής νομιμότητας η παράδοση της Ελευσίνας στις ΗΠΑ»-Το θέμα στη Βουλή

Η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και των ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν είναι κάτι το σοβαρό η παραχώρηση ΚΑΙ της Ελευσίνας στους Αμερικανούς , λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Εκτός του ότι είναι πολύ σοβαρή κλιμάκωση της εμπλοκής μας , η απόφαση είναι παράνομη και με ερώτηση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχαήλ Χουρδάκης ζητά απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

Θέμα: «Ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας και εξωτερικής πολιτικής»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τη Σούδα, όπου το τελευταίο διάστημα η αμερικανική δραστηριότητα έχει κορυφωθεί, στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο εμπλέκεται και η αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου εδρεύει η 112 Πτέρυγα Μάχης και όπου επιχειρεί το σύνολο των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία εμπλέκει στρατιωτικά τη χώρα μας στη Μέση Ανατολή, εφόσον η αμερικανική παρουσία στην Ελευσίνα πρωτίστως συνδέεται με την υποστήριξη της ισχυρής ναυτικής δύναμης που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην ανατολική Μεσόγειο προς υποστήριξη του Ισραήλ.

Η εν λόγω απόφαση κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας καθώς ουδέποτε δεν ήρθε στη Βουλή ως θέμα προς συζήτηση, και πόσω δε μάλλον για ψήφιση!

Και όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 27, παράγραφος 2 του Συντάγματος, «Χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτήν ή να περάσει μέσα από αυτήν».

Υπενθυμίζεται δε πως το εν λόγω στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας δεν περιλαμβάνεται στις βάσεις που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στις Η.Π.Α. με διμερή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας («Mutual Defence Cooperation Agreement»), η οποία και κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (Μάιος 2022).

Συμπληρωματικά, και από άλλες κινήσεις (πράξεις ή παραλείψεις) του Υπουργείου Εξωτερικών καταδεικνύεται αστοχία στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως γνωρίζετε, στο διάστημα 30.10.2023 ως 02.11.2023 έλαβαν χώρα στρατιωτικές ασκήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα άνωθεν της Βραχονησίδας Ζουράφα-Λαδοξέρα, η οποία όπως βρίσκεται σε απόσταση 5,8 ναυτικών μιλίων από τη Σαμοθράκη, δηλαδή απολύτως εντός του χώρου εθνικής κυριαρχίας, τόσο de jure (χάρτες από τη Συνθήκη της Λωζάνης) όσο και de facto (καθώς υπερβαίνει το χειμέριο κύμα, έχουμε εγκαταστήσει φάρο, και ως εκ τούτου αποτελεί βραχονησίδα επί της οποίας από ετών ασκούμε κυριαρχία).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιο δικαίωμα παραχωρήσατε την αεροπορική βάση της Ελευσίνας στις ΗΠΑ αγνοώντας το Ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή δίχως να φέρετε το θέμα στη Βουλή;

2. Για ποιον λόγο δεν αντιδράτε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τις αναγγελίες του Ερντογάν;

3. Για ποιο λόγο δεν υποστηρίζει η κυβέρνηση τα δικαιώματα της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά αντίθετα παραμένει εντελώς απαθής και αδρανής και δεν αντιδρά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης

Ανεξ. Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Αν. Καθηγητής | Τμήμα Ιατρικής, Α.Π.Θ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης