Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
24/10/2023 | 15:48
Militaire News

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την «ενόχληση του Ισραήλ» για τη στάση του στη Μέση Ανατολή

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την «ενόχληση του Ισραήλ» για τη στάση του στη Μέση Ανατολή

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι το Ισραήλ απογοητεύθηκε από την απόκριση της Ρωσίας στον πόλεμό του με τη Χαμάς και επανέλαβε την έκκλησή του στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός με την πρώτη ευκαιρία και να εργαστούν για μια ειρηνική διευθέτηση.

Αφότου ξέσπασε η πιο πρόσφατη κρίση, η Μόσχα τόνισε τη σχέση της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένης της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, επιδιώκοντας παράλληλα να περιγράψει τη σύγκρουση ως αποτυχία της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για αναφορές σχετικά με απογοήτευση του Ισραήλ από τη θέση της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Έχουμε τακτικό και εντατικό διάλογο με την ισραηλινή πλευρά, ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις”.

“Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ συνεπής. Έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν — καταδικάζουμε όλες τις εκδηλώσεις της τρομοκρατίας, εκφράζουμε συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς και στις οικογένειες των θυμάτων”.

Ο Πεσκόφ, που μιλούσε σε τακτική βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε πως η Ρωσία υποστηρίζει “κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό” και προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε εξάλλου πως δεν έχει επιτευχθεί καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα για απελευθέρωση Ρώσων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη φονική επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εξάλλου, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Ρώσοι υπήκοοι είναι αιχμάλωτοι της παλαιστινιακής οργάνωσης.

“Προσώρας δεν καταφέραμε (να απελευθερωθούν οι όμηροι), όμως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ανησυχούμε για τους συμπατριώτες μας. Δεν έχουμε προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το πότε και πώς μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης πως δεν ξέρει ποιος είναι “ο ακριβής αριθμός” των Ρώσων ομήρων και αρνούμενος να αναφερθεί σε “τάξη μεγέθους”.

Η ρωσική διπλωματία έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 Ρωσοϊσραηλινούς με διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν σκοτωθεί και για δύο που συνελήφθησαν όμηροι κατά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Τέσσερις όμηροι, δύο Αμερικανίδες και δύο Ισραηλινές, απελευθερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 220 Ισραηλινοί, ξένοι και με διπλή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια μιας πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και η οποία προκάλεσε πάνω από 1.400 θανάτους, στην πλειονότητά τους αμάχων.

Από τότε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης