Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
19/10/2023 | 15:31 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Ο Λαβρόφ και η Ρωσία δείχνουν ενδιαφέρον για την «τουρκική προσπάθεια αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή»

Ο Λαβρόφ και η Ρωσία δείχνουν ενδιαφέρον για την «τουρκική προσπάθεια αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή»

Η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν επιχειρούν από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή να αναλάβουν ρόλο «παίζοντας» όπως συνήθως σε πολλά επίπεδα. Η προσπάθεια τους μπορεί να μην έχει καμία επιτυχία, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη. Όποιος κινείται σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως και να κερδίσει κάτι…

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πάντως ότι η πρωτοβουλία της Τουρκίας για τη Λωρίδα της Γάζας «είναι μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης της κατάστασης».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε εποικοδομητικές προτάσεις και θα ήθελε να μάθει περισσότερα για την πρωτοβουλία από την Άγκυρα.

«Θα θέλαμε να ακούσουμε από τους Τούρκους φίλους μας περισσότερα», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.

«Υποστηρίζουμε ότι οποιεσδήποτε προσεγγίσεις πρέπει να βασίζονται στην ισορροπία των συμφερόντων των εμπλεκόμενων και όχι στην επιβολή των συμφερόντων κάποιου σε βάρος  άλλων. Μου φαίνεται ότι η τουρκική πρωτοβουλία υπαγορεύεται από την επιθυμία να διασφαλιστεί μια τέτοια ισορροπία Θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την εξέτασή της», είπε.

Σύμφωνα με το Anadolu «η  Άγκυρα έχει προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης για να τερματιστεί η βία και να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών.

Ζήτησε επίσης για άμεση  κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μέχρι το Σάββατο για τις απώλειες αμάχων».

Ο Λαβρόφ είπε ότι υπάρχει «υψηλός» κίνδυνος η τρέχουσα κρίση να κλιμακωθεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.

Επέκρινε τις ΗΠΑ ότι άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.

“Είμαστε μάρτυρες προσπαθειών να “κατηγορηθεί” για τα πάντα στο Ιράν. Το θεωρούμε αρκετά προκλητικό. Η ιρανική ηγεσία παίρνει μια υπεύθυνη, ισορροπημένη θέση και ζητά να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή”, είπε.

Ερωτηθείς για μηχανισμούς που θα μπορούσαν να σταματήσουν την αιματοχυσία, ο Λαβρόφ είπε ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με έκκληση προς όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να διασφαλίσουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών ζητημάτων θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.

“Ποιες είναι οι προοπτικές; Υποθέτω ότι η διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχιστεί. Η Αίγυπτος αναλαμβάνει  πρωτοβουλία. Όλοι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας”, είπε.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης