Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
17/09/2023 | 05:21 (ενημερώθηκε 8 μήνες πριν)
Militaire News

«Το οξύ υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας»! Χρήστος Καπούτσης

«Το οξύ υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας»! Χρήστος Καπούτσης
Φωτογραφία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Του Χρήστου Καπούτση

Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα , ορατές οι απειλές και καταθλιπτικά τα όσα συμβαίνουν.   

Η χώρα μας  αντιμετωπίζει ένα οξύ υπαρξιακό πρόβλημα, σε κρίσιμους τομείς, που αφορούν τις  υποδομές, την οικονομία, τη γεωπολιτική, το πολιτισμό, τη παιδεία, την υγεία και την άμυνα. Είναι και  κάποιες λέξεις που δεν βολεύονται στην ήσυχη συνείδησή μας και στριφογυρίζουν διαρκώς στο μυαλό μας και ρωτούν και ξαναρωτούν και ζητούν  απαντήσεις όπως: Τέμπη, Πύλος, Έβρος, Ρόδος, Δαδιά, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Φράγμα Πηνειού, Κύθνος, Σαμοθράκη, Κέρκυρα, Δήμος Παλαμά, Πάρνηθα, Στεφανοβίκειο, Ν. Αγχίαλος, προσφυγικό, Μιχάλης, Αντώνης…

Η Κυβέρνηση και πρωτίστως ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσπαθεί να κάνει καταρχήν επικοινωνιακή διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης. Προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το γενικευμένο μπάχαλο, μοιράζοντας κοινοτικά κονδύλια,  αλλά και χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό στους πλημμυροπαθείς. Αυτή όμως, είναι  η μία πλευρά. Αδιαμφισβήτητα πρέπει,  το Κράτος να είναι  αρωγός σε ανθρώπους,  που έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Και όχι μόνο το κράτος και η Ε.Ε. , αλλά και οι Τράπεζες (τα  50 εκατομμύρια που πρόσφεραν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι «ψίχουλα») και οι εφοπλιστές και οι «έχοντες και κατέχοντες» και όσοι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν συστηματικά και νομότυπα, αλλά και ο καθένας μας από το υστέρημά μας.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η Κυβέρνηση να απαντήσει  εμπράκτως το ερώτημα, τι θα γίνει,  ώστε η Ελλάδα να μην είναι ανοχύρωτη σε απειλές  από ακραία καιρικά φαινόμενα ή θεομηνίες πάσης φύσεως,  πυρκαγιές,  σεισμούς,  λιμούς και καταποντισμούς.

Πρέπει η Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε στοχευμένες και καλά μελετημένες δομικές αλλαγές, που θα αποτελούν ισχυρό ανάχωμα, στην προστασία της Ζωής πολιτών και των Ζώων, της ατομικής ιδιοκτησίας και του μοναδικού φυσικού κάλλους της Ελλάδας. Ισχυρές Δομές, συντονισμός, προβλεψιμότητα, αποτελεσματικότητα.

Η Κυβέρνηση «εισπράττει» σχετικά μικρό  πολιτικό κόστος, βοηθούσης και της αφανούς αντιπολίτευσης,  όχι μόνο για τις  καταστροφές, αλλά  και για την ανοργανωσιά και τις κακοτεχνίες των αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων. Όσο το 41τακατο θα βολεύεται με μικροεπιδόματα, δεν κινδυνεύει η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος. Αν μάλιστα, προκύψει και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (που το απεύχομαι , αλλά δεν το αποκλείω)  και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διατηρήσει τον άοσμο και άχρωμο Ν. Ανδρουλάκη, η Ν.Δ. κινδυνεύει να «πέσει» μόνο από τα λάθη της, την ανικανότητα κορυφαίων στελεχών της, την αλαζονεία της που λαμβάνει διαστάσεις «γαλάζιας πανδημίας» και από εσωκομματική ανταρσία….

Η λαϊκή δυσφορία προς  την Κυβέρνηση, θα εκφραστεί στις επικείμενες  Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;  Πιθανόν να  επηρεάσει αρνητικά τους υποψήφιους,  που έχουν την Κυβερνητική υποστήριξη, αλλά , όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις εκλογές, η προσωπικότητα του υποψήφιου Δημάρχου και Περιφερειάρχη και οι σχέσεις τους,  με την τοπική κοινωνία, με πρόσωπα και πράγματα,  έχουν καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Και προφανώς, θα  εξαρτηθεί,  αν οι ψηφοφόροι, θα επιλέξουν Κομματάρχη για τοπικό άρχοντα ή έναν  υποψήφιο ικανό και έντιμο, να προσφέρει στον τόπο του, αν και σε κάποιες  περιπτώσεις, το ένα δεν αναιρεί κατ’ ανάγκη το άλλο.   

  Ωστόσο, όσο θεμιτή και  επιβεβλημένη είναι η κριτική στην κυβέρνηση, για ολιγωρίες, σφάλματα και παραλείψεις,  ειδικά από τους δεινοπαθούντες πλημμυροπαθείς,  άλλο τόσο άδικο και επικίνδυνο,  είναι η προσπάθεια απαξίωση, από συγκεκριμένους κύκλους, του έργου που πρόσφερε και προσφέρει ο  κρατικός μηχανισμός, τα σωστικά συνεργεία,  πυροσβέστες, Στρατός, αστυνομία, αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις. Μόνο οι διασωθέντες πλημμυροπαθείς που απεγκλωβίστηκαν,  ξεπερνούν τις οκτώ χιλιάδες.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ: Εκκρεμούν οι απαντήσεις από ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ σε πολλά και βασανιστικά ερωτήματα.

Η στάθμη της  λίμνης Κάρλα  ανεβαίνει και   σύμφωνα με  πληροφορίες, στο γειτονικό  στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο, το νερό  φτάνει ακόμη και τα τρία μέτρα.

Στη βάση του Στεφανοβικείου βρίσκεται η 1η ΤΑΞ.Α.Σ. που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος της Αεροπορίας Στρατού. Και εκεί , είναι και ο  κόμβος της επιχειρησιακής συνεργασίας με τις αντίστοιχες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν  πνίγηκαν ή δεν πνίγηκαν τα ελικόπτερα…     

Σύμφωνα με πηγες από το ΓΕΕΘΑ, Το σύνολο των ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ (Απάτσι, Χιούι και Καϊόβα) έχει μεταφερθεί σε ασφαλείς τοποθεσίες εντός των αεροπορικών βάσεων Λάρισας και Νέας Αγχιάλου (110 και 111 Πτέρυγες Μάχης) και στο 307 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης) στο Βελεστίνο.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, μετά από 5ημερη «αγρανάπαυση» πήγε επιτέλους στο Στεφανοβίκειο,  προκειμένου να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι», αν κάποια  ελικόπτερα έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα,  αν κάποια άλλα τα παρέσυρε το ρέμα μάνα μου δεν είναι ψέμα, πόσα επιπλέουν και κυρίως πόσα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς βάσεις.

Είναι σε αναμονή το ΠΟΡΙΣΜΑ από το ΓΕΣ, που θα διευκρινίζει: Τι διευκόλυνε την καταστροφική πορεία των χειμάρρων εντός του Στρατοπέδου; Υπήρχαν ή όχι κατασκευαστικές κακοτεχνίες;  Εκτιμάται βασίμως, ότι η κύρια αιτία,  είναι η αμείλικτη γεωγραφία, καθώς το στρατόπεδο βρίσκεται δίπλα στην αποξηραμένη, αλλά τώρα υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα.

Θέλω να πιστεύω, πρόκειται μόνο για προσωπική εκτίμηση, ότι,  τα επιθετικά ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ παραμένουν επιχειρησιακά απολύτως αξιόπιστα, όπως και πριν από την καταιγίδα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Η ατζέντα των συνομιλιών παραμένει «εφτασφράγιστο» μυστικό, εκτός του ότι,  θα απουσιάζει και πάλι το Κυπριακό.

Επειδή πολλά «διαρρέουν» από το Μέγαρο Μαξίμου, για κάποιες «ελαφρές» υποχωρήσεις από εθνικές κόκκινες γραμμές, προσωπικά αδυνατώ να φανταστώ ότι θα βρεθεί Έλληνας Πρωθυπουργός,  που θα διαπραγματευτεί θέματα που άπτονται εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία της συνάντησης των δύο ηγετών, να υπενθυμίσουμε ότι:  Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο ανήμερα του Σταυρού(14 Σεπτεμβρίου). Έκτοτε,  αιωρείται ένα διαχρονικό ερώτημα: ‘Έχει ωριμάσει το αίτημα του Ελληνικού έθνους, προς την  Τουρκία, να  αναγνωρίσει την  Γενοκτονία, αποδεχόμενη την απόφαση τη Βουλής των Ελλήνων, όχι για λόγους εκδίκησης και αντεκδίκησης, αλλά για την αποκατάσταση της ιστορικής Αλήθειας,  στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και προώθησης σχέσεων ειρηνικής συνύπαρξης και  συνεργασίας των δυο γειτονικών κρατών;

Φωτογραφία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης