Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
04/09/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 9 μήνες πριν)
Militaire News

Η σημασία  των ημιαγωγών σε μία μελλοντική, παγκόσμια σύγκρουση

Η σημασία  των ημιαγωγών σε μία μελλοντική, παγκόσμια σύγκρουση

Γράφει ο

Γιώργος Βενέτης

Πριν από δέκα χρόνια, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας χάρτης της παραγωγής ενέργειας και μπορούσε κανείς να εντοπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε πέντε χρόνια, το μόνο που θα χρειαστεί κανείς θα είναι ένας χάρτης των μεγάλων κοιτασμάτων κοβαλτίου, λιθίου κ.λπ. για να προσδιορίσει πού θα είναι πιο ενεργές οι ΗΠΑ. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι η Κίνα το κατάλαβε αυτό πριν από χρόνια…Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, θέτει ελέγχους εξαγωγών για την ΤΝ (τεχνητή νοημοσύνη) και τους ημιαγωγούς, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κίνα από το να αποκτήσει τους ημιαγωγούς υψηλότερης τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Τα τσιπ διαμορφώνουν τη γεωπολιτική

Η χώρα που θα κερδίσει αυτόν τον τεχνολογικό πόλεμο θα διαθέτει τις πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, οι οποίες θα βασίζονται σε ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας.  Η Κίνα έθεσε το 2030 ως ημερομηνία-στόχο για να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.  Η Κίνα αναμένει επίσης να είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ στρατιωτικά μέχρι το 2035.  Οι ημιαγωγοί υψηλών προδιαγραφών είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα τσιπ υψηλών προδιαγραφών είναι απαραίτητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τους υπερυπολογιστές και την εργαλειοποίηση της τεχνολογίας που απαιτείται για την επίτευξη γεωπολιτικής ισχύος. Σημειωτέον ότι οι κυρώσεις υψηλής τεχνολογίας φαίνεται όντως να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, στη Ρωσία και το  Ιράν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel ανέφερε στο Νταβός: «Οι αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική περισσότερο από ό,τι το πετρέλαιο τα επόμενα 50 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο έγινε περισσότερη συζήτηση για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν. Οι ημιαγωγοί είναι πιθανόν  να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην έναρξη και τη νίκη σε οποιαδήποτε τέτοια παγκόσμια σύγκρουση».

Αν και η εξωτερική ανάθεση της κατασκευής τσιπ (ιδίως στην Ασία, όπου κατασκευάζεται σήμερα το 75% των τσιπ ημιαγωγών παγκοσμίως) ήταν γνωστό πρόβλημα εδώ και χρόνια, τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID και της επακόλουθης διαταραχής στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού που είχε ως αποτέλεσμα μαζική έλλειψη τσιπ.

.Σχεδιασμός  και κατασκευή τσιπ

Ο σχεδιασμός των τσιπ είναι μόνο ένα μέρος της βιομηχανίας. Είναι δύσκολο να σχεδιάσει κανείς τσιπ σε κάθε περίπτωση, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστούν  τσιπ που μπορούν να κατασκευαστούν. Η κατασκευή των χυτηρίων είναι ζωτικής σημασίας. Το επίπεδο της ακρίβειας που απαιτείται για την κατασκευή των τσιπ των υψηλότερων προδιαγραφών είναι ανήκουστο σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον κατασκευής. Το κλειδί είναι το πάντρεμα του σχεδιασμού των τσιπ και της τεχνολογίας κατασκευής. Ενώ είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι καταγράφουν τα σχέδια των τσιπ, εν τούτοις είναι πολύ  δύσκολο να  κατασκευασθούν αυτά τα τσιπ. Ακόμη και αν  οποιαδήποτε εταιρεία τσιπ θα έδινε τα σχέδιά της, ένας ανταγωνιστής θα δυσκολευόταν να τα αντιγράψει λόγω της δυσκολίας στην κατασκευή. Στην πράξη, οι αμερικανικές εταιρείες πωλούν πολλά τσιπ “μεσαίας τεχνολογίας” στην Κίνα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις  αποτελούν σημαντικό μέρος των πόρων για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τσιπ και χρηματοδοτούν  επίσης την κατασκευή χυτηρίων.

Νέοι περιορισμοί στην Κίνα

Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία τσιπ. Όσον αφορά την τεχνολογία, είναι πίσω από τις ΗΠΑ, αλλά έχει  καλύψει ένα μέρος του χάσματος. Και οι δύο χώρες όμως, ΗΠΑ και Κίνα, είναι πίσω από την Ταϊβάν. Πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε εκτεταμένους νέους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Οι περιορισμοί δυσχεραίνουν την  άδεια για την πώληση προηγμένων ημιαγωγών σε οντότητες εντός της Κίνας, στερώντας της  σε μεγάλο βαθμό την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για την ανάπτυξη  της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κανόνες επεκτείνουν επίσης τους περιορισμούς στα εργαλεία κατασκευής τσιπ και σε βιομηχανίες που υποστηρίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

Οι περιορισμοί αποτελούν κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υπονομεύσει τις κινεζικές τεχνολογικές δυνατότητες . Με την επίθεση όμως κατά αυτών των πωλήσεων η βιομηχανία τσιπ μπορεί να πληγεί και αυτό θα δυσχεράνει την ικανότητά της Ουάσιγκτον  να αποσπάσει περισσότερο έλεγχο της υψηλότερης τεχνολογίας και τελικά της τεχνολογίας αιχμής, από την Ταϊβάν. Αυτό θα διευκόλυνε ενδεχομένως την Κίνα να καλύψει τη διαφορά στον τομέα αυτό. Να σημειωθεί, ότι  πολλά από τα τσιπ που πωλούνται στην Κίνα, καταλήγουν πίσω στις ΗΠΑ, καθώς αποτελούν συστατικά σε προϊόντα που κατασκευάζει η Κίνα για πώληση.

Από εμπορική άποψη, υπάρχει μια πράξη εξισορρόπησης που απαιτεί λεπτές ισορροπίες  από την Ουάσιγκτον, λόγω του ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται πολλές φορές μακριά από το οικονομικό τους συμφέρον διακατεχόμενες από την εμμονή κυριαρχίας  σε άλλες χώρες. Είναι  η εμμονή του νεοσυντηρητισμού να ελέγχει άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, στο μέτωπο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, η |Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να επιβάλει παγκόσμια οικονομική εξάρτηση, μονοπωλώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως σημειώνει ο Αμερικανός, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι,  Μίχαελ Χάντσον, « η Ουάσιγκτον δεν κατόρθωσε να εισπράξει οικονομικό ενοίκιο από τη χρέωση υψηλών τιμών για τσιπ υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας».

Στην πρόθεση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Κίνα από την προμήθεια  ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας, έγκειται και  η  απαγόρευση στην Ταϊβάν να προμηθεύει πολύτιμα τσιπ στην Κίνα. Επί πλέον  η Ουάσιγκτον επιδιώκοντας να αποκτήσει υψηλή τεχνολογία, ζήτησε από την Ταϊβανέζικη πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και σχεδιασμού ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) ,  να κατασκευάσει το συντομότερο δυνατό, ένα συγκρότημα κατασκευής τσιπ στην Αριζόνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της TSMC Μαρκ Λιού, παρατήρησε ότι το εργοστάσιο αντιμετώπισε έλλειψη εργαζομένων που να διαθέτουν «την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται για την εγκατάσταση εξοπλισμού σε εγκαταστάσεις ημιαγωγών». Έτσι, το εργοστάσιο τσιπ της  TSMC στην Αριζόνα, δεν θα ξεκινήσει την παραγωγή πριν από το 2025.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης