Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
02/09/2023 | 10:48 (ενημερώθηκε 8 μήνες πριν)
Militaire News

Άκρως τρελά κι απόρρητα στους εξοπλισμούς, μπαράζ παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις! Data Journalists

Άκρως τρελά κι απόρρητα στους εξοπλισμούς, μπαράζ παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις! Data Journalists
  • «Βγάζει μάτι» το πρόγραμμα για την προμήθεια δύο αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 ύψους 400 εκατ. ευρώ. Τα drones κοστίζουν ακριβότερα δηλαδή από ένα Rafale ή ένα F-35.
  • Όλα τα οπλικά συστήματα που προέρχονται από τη Ρωσία πετιούνται στα σκουπίδια, αν και υπήρχε απόφαση για αναβάθμιση μεγάλου αριθμού ρουκετών. Μετατρέπεται σε «μαύρη τρύπα η «ραχοκοκαλιά» της αεράμυνας ειδικά στα νησιά.
  • Θα δοθούν ακόμη 34 εκατομμύρια ευρώ για τα παμπάλαια αμερικανικά ελικόπτερα Kiowa, τα οποία μας φόρτωσαν οι ΗΠΑ έναντι 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να γλιτώσουν το κόστος καταστροφής τους. Η προμήθεια προέβλεπε να πάρουμε 70, με την ελπίδα να πετάξουν τα 30. Τέσσερα χρόνια μετά είναι ζήτημα να πετάνε 5 Kiowa.
  • Την ίδια ώρα η αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μαζικές παραιτήσεις στελεχών και ταυτόχρονα απροθυμία των νέων να ενταχθούν στο στράτευμα. Και φέτος θέσεις σε Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές έμειναν κενές. Τι συμβαίνει;
  • Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αποχώρησαν 43 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού! 

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Η γκάφα (;) του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια να επισυνάψει σε απάντηση του στη Βουλή πίνακες με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκαλύπτει μια σειρά επιλογών για αγορές οπλικών συστημάτων οι οποίες κρίνονται τουλάχιστον συζητήσιμες.

Κάποιοι τολμούν να τις χαρακτηρίσουν σκανδαλώδεις, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομική πραγματικότητα δεν επιτρέπει την απώλεια ούτε ενός ευρώ για αγορές που δεν θα προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό στην στρατιωτική-επιχειρησιακή ισχύ της χώρας. Επιπλέον από τους ίδιους πίνακες προκύπτει η πλήρης απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αφού προγράμματα συντήρησης που μπορούν σίγουρα να εκτελεστούν στην Ελλάδα, δίνονται και μάλιστα με απ΄  ευθείας ανάθεση σε χώρες του εξωτερικού.

Ακόμη χειρότερα από την ανάγνωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους πίνακες που κατατέθηκαν στη Βουλή, προκύπτει η υποψία αφοπλισμού της ελληνικής αεράμυνας σε πολύ κρίσιμα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πάνε στα σκουπίδια χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την αντικατάσταση τους! Τι θα γίνει στα νησιά που διαθέτουν αυτή τη στιγμή αυτά τα συστήματα αεράμυνας;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης