Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
27/08/2023 | 23:51
Militaire News

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επαναφέρουν το θέμα της έρευνας κατά Μενέντεζ

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επαναφέρουν το θέμα της έρευνας κατά Μενέντεζ

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν με ρεπορτάζ του ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει πιθανές κατηγορίες εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά από μια πολυετή ποινική έρευνα για συναλλαγές του με ξένες ρυθμιστικές αρχές.

Η Wall Street Journal γράφει ότι οι εισαγγελείς είναι πιθανό να συναντηθούν με τους δικηγόρους του γερουσιαστή τις επόμενες εβδομάδες πριν από την τελική απόφαση.

Οι αναμενόμενες συζητήσεις μεταξύ της νομικής ομάδας του 69χρονου και των εισαγγελέων από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν των ΗΠΑ θα δώσουν στον Μενέντεζ την ευκαιρία να υποστηρίξει γιατί δεν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες, ανέφερε η Wall Street Journal την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές ποιες πιθανές κατηγορίες θα μπορούσαν να αποδοθούν εναντίον του προέδρου Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ή εάν η σύζυγός του, η 56χρονη Ναντίν Αρσλάνιαν, έχει εμπλακεί στην έρευνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η έρευνα, στην οποία εμπλέκονται αρκετοί ομοσπονδιακοί οργανισμοί, ερεύνησε πολυτελή δώρα που φέρεται να έλαβε η σύζυγος του Μενέντεζ, Ναντίν Αρσλανιάν, από έναν παραγωγό τροφίμων στο Νιου Τζέρσϊ που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την πιστοποίηση εξαγωγών τροφίμων χαλάλ σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα χρονολογείται τουλάχιστον από το 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ομοσπονδιακοί ερευνητές εκτέλεσαν εντάλματα έρευνας εναντίον του επιχειρηματία του Νιου Τζέρσεϊ Γουέιλ Χάνα, ο οποίος διευθύνει τη μόνη εταιρεία που επιτρέπεται να πιστοποιεί τις εξαγωγές κρέατος στην Αίγυπτο ως «χαλάλ» και είναι συνεργάτης της Αρσλάνιαν.

Ο επιχειρηματίας, τον οποίο ο Μενέντεζ φιλοξένησε στο γραφείο του μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους το 2018, την επόμενη χρονιά έγινε ο μοναδικός πιστοποιητής των κρεάτων ως «χαλάλ» που εξάγονται από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού οι αιγυπτιακές αρχές απέσυραν τις άδειες από τις υπόλοιπες εταιρείες που ήταν επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον, αφήνοντας την εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ να «έχει το μονοπώλειο».

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός σχετικά με αυτοκίνητα, διαμερίσματα, μετρητά και κοσμήματα που παρέχονται από οποιονδήποτε σχετίζεται με το ISEG Halal στον γερουσιαστή Μενέντεζ ή τη σύζυγό του, πόσο μάλλον σε αντάλλαγμα για κάθε είδους ευνοϊκή μεταχείριση, είναι εντελώς αβάσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος του Γουέιλ Χάνα.

Η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει ο γερουσιαστής μπορεί να χρησιμοποίησε τη θέση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να επηρεάσει τη συμφωνία. Η επιτροπή ελέγχει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με έκθεση του NBC.

Η τρέχουσα έρευνα είναι ξεχωριστή από μια ομοσπονδιακή έρευνα που οδήγησε σε κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ το 2015. Οι εισαγγελείς σε εκείνη την υπόθεση κατηγόρησαν τον Μενέντεζ για ένα πολυετές σχέδιο δωροδοκίας που περιελάμβανε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε προεκλογικές εισφορές και δώρα από έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα.

Η δίκη, η οποία έλαβε χώρα το 2017, έληξε με κακοδικία αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Ο γερουσιαστής υποστήριξε την αθωότητά του και το υπουργείο αποφάσισε να μην τον ξαναδικάσει, αφού ο δικαστής αθώωσε τον Μενέντεζ για ορισμένες κατηγορίες.

Σε μια δήλωση στο Fox News Digital, η Τζένιφερ Μόριλ, εκπρόσωπος του γερουσιαστή, είπε: «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο γερουσιαστής παραμένει βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί με επιτυχία».

Η Post ανέφερε την Πέμπτη ότι η σύζυγος του Μενέντεζ εξαργύρωσε ράβδους χρυσού αξίας έως και 400.000 δολαρίων μεταξύ 7 Απριλίου 2022 και 16 Ιουνίου 2022 — παρά το γεγονός ότι είχε αντιμετωπίσει αποκλεισμό μόλις τρία χρόνια νωρίτερα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης