Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Ξανά πρώτο θέμα στο BBC News που επικαλείται νέα στοιχεία

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Ξανά πρώτο θέμα στο BBC News που επικαλείται νέα στοιχεία

Πρώτο θέμα στο BBC News το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς. Το BBC News επικαλείται «νέα στοιχεία που  θέτουν περαιτέρω αμφιβολίες για την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής για τα γεγονότα σχετικά με τη  βύθιση του σκάφους μεταναστών τον περασμένο μήνα, κατά την οποία πνίγηκαν έως και 600 άνθρωποι».

Στο ρεπορτάζ υπάρχουν μαρτυρίες δύο επιζώντων που υποστηρίζουν πώς «η ακτοφυλακή τους πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο πλοίο ως διακινητές».

Το BBC News παρουσιάζει και το βίντεο που μετέδωσε το Mega.

 

«Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε όταν η ακτοφυλακή εκτιμούσε  ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν βοήθεια – και μαγνητοσκοπήθηκε από την ίδια την ακτοφυλακή», αναφέρεται στο ρεπορτάζ στο οποίο επισημαίνεται ότι  «οι ισχυρισμοί  της ελληνικής ακτοφυλακής είχαν ήδη αμφισβητηθεί σε ρεπορτάζ του BBC Verify – αλλά τώρα είδαμε δικαστικά έγγραφα που δείχνουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων των επιζώντων που ελήφθησαν από τους λιμενικούς και των  αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν αργότερα σε δικαστή».

Επικαλούνται επίσης  μεταφραστή που  υποστηρίζει για άλλο περιστατικό με μετανάστες  «πώς μάρτυρες  εκφοβίστηκαν από την ακτοφυλακή. Η  υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει στη δίκη.

Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα για το πώς οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

Τόσο η ελληνική ακτοφυλακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασαν και απέρριψαν τα αιτήματά μας για συνέντευξη», γράφει το BBC News.

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους από την ελληνική ακτοφυλακή:

“Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν”, λέει ο Musaab, επιζών. “Το ελληνικό σκάφος έπλευσε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση.”

Οι άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό πριν τους παραλάβει η ακτοφυλακή…

…Μόλις έφτασαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή είπε στους επιζώντες να «σιωπήσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή.

«Όταν οι άνθρωποι υποστήριξαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει άλλος επιζών με το όνομα Ahmad.

Λέει ότι ακούστηκαν κραυγές: “Έχεις επιζήσει ! Σταμάτα να μιλάς για το περιστατικό! Μην κάνεις περισσότερες ερωτήσεις γι’ αυτό!”

Οι άνδρες λένε ότι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι 9 Αιγύπτιοι.

Τα έγγραφα

Το ρεπορτάζ του BBC News επικαλείται έγγραφα «που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Στις αρχικές δηλώσεις πέντε επιζώντων, κανένας δεν ανέφερε ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος μεταναστών με σχοινί. Αλλά μέρες αργότερα, μπροστά σε έναν δικαστή, όλοι εξήγησαν ότι είχε γίνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να το ρυμουλκήσουν.

Το BBC Verify δεν έχει μιλήσει με αυτούς τους μάρτυρες και επομένως δεν μπορούμε να πούμε γιατί άλλαξαν οι καταθέσεις  τους.

Η ελληνική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί – αλλά αργότερα οπισθοχώρησε, παραδεχόμενη ότι είχε χρησιμοποιηθεί αλλά  μόνο για να προσπαθήσει το προσωπικό της ακτοφυλακής  να επιβιβαστεί στο πλοίο και να αξιολογήσει την κατάσταση. Είπε ότι αυτό συνέβη τουλάχιστον δύο ώρες πριν ανατραπεί το αλιευτικό σκάφος.

Ογδόντα δύο άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι πνίγηκαν , αλλά τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 500 έχασαν τη ζωή τους.

Οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι ανήκουν σε κύκλωμα  διακίνησης λαθρομεταναστών και εντοπίστηκαν από συνεπιβάτες. Αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη εάν κριθούν ένοχοι.

Μερικοί επιζώντες ισχυρίζονται ότι κάποιοι από τους εννέα υπόπτους κακοποίησαν όσους επέβαιναν στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι κάποιοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν.

Αλλά ο Ahmad και ο Musaab μας είπαν ότι η ακτοφυλακή είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι έφταιγαν για τη διακίνηση τους.

«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές », λέει ο Musaab.

Έλληνας αναπληρωτής εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου διεξάγει έρευνα, αλλά οι εκκλήσεις -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών- για διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα έχουν μέχρι στιγμής αγνοηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι εμπιστεύεται την ελληνική έρευνα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης