Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
13/07/2023 | 11:27 (ενημερώθηκε 10 μήνες πριν)
Militaire News

Ανακοίνωση πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό την ώρα που στην Αθήνα πανηγυρίζουν άγνωστο γιατί…

Ανακοίνωση πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό την ώρα που στην Αθήνα πανηγυρίζουν άγνωστο γιατί...

Την ίδια ώρα που στα τηλεοπτικά παράθυρα από το πρωί, κυβερνητικοί παράγοντες , υπουργοί και πρώην υπουργοί – όπως ο Αλκιβιάδης Στεφανής- θριαμβολόγουν για μεγάλη νίκη κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση-πρόκληση για το Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση του  το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να συνομιλίσει με κανέναν για λύση πέραν και έξω από τα δύο κράτη. Κατηγορεί τον ΟΗΕ πως είναι αποκομμένος από τις επιτόπιες πραγματικότητες και ως εκ τούτου επιμένει σε εξεύρεση λύση για την οποία η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν προτίθεται να συνομιλήσει και να υποστηρίξει.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με τη δήλωση τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις διαβουλεύσεις κατά τις οποίες ο κ. Colin Stewart, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής του Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), παρουσίασε τις πρόσφατα δημοσιευμένες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών και την UNFICYP.

Αποκομμένο από τις επιτόπιες πραγματικότητες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να επιμένει σε ένα μοντέλο διευθέτησης από το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει ανοιχτά την υποστήριξή της και το οποίο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει πολλές φορές. Όλα τα μέρη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένας ομοσπονδιακός στόχος διευθέτησης δεν αντανακλά πλέον την κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

Αντί να προωθήσει μια διευθέτηση στην Κύπρο, αυτή η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία απέχει όλο και περισσότερο από τη βάση που παρέχουν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τροφοδοτεί την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς που αδιαφορεί για τους Τουρκοκύπριους, τους αρχαίους και αρχικούς συνιδιοκτήτες. του Νησιού. Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατανοήσει το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους από το μοντέλο διευθέτησης που συζητήθηκε στο παρελθόν.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση που θα επιτευχθεί στην Κύπρο πρέπει να αντανακλά τη βούληση των δύο λαών στο νησί και δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου και να επιβεβαιώσουν τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και ισότητα. διεθνές καθεστώς. Υπογραμμίζουμε ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη κάθε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης