Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
11/07/2023 | 16:59
Militaire News

Scalp στην Ουκρανία θα δώσει η Γαλλία

Scalp στην Ουκρανία θα δώσει η Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP, χωρίς να διευκρινίσει πόσους.

«Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα βαθιά μέσα στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μακρόν. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενότητας του ΝΑΤΟ και αποφασιστικότητας ότι η Ρωσία δεν μπορεί, δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow, που αποκαλούνται SCALP από τον γαλλικό στρατό, έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τη Βρετανία και τη Γαλλία και εκτοξεύονται από αέρος. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, μεγαλύτερο από όλα τα άλλα όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τη Δύση.

Χάρη στο βεληνεκές τους οι πύραυλοι αυτοί έχουν την ικανότητα να πλήξουν περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τον Μάιο την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία επεσήμανε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο Storm Shadow.

Οι πύραυλοι SCALP θα παραδοθούν «διατηρώντας τη σαφήνεια και τη συνάφεια του δόγματός μας, να επιτρέπουμε δηλαδή στην Ουκρανία να υπερασπίζεται το έδαφός της», υπογράμμισε ο Μακρόν αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη χρήση τους εναντίον στόχων στο εσωτειρκό της Ρωσίας.

Η Γαλλία διαθέτει «λιγότερους από 400» τέτοιους πυραύλους, σύμφωνα με το περιοδικό Défense et Sécurité Internationale.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης