Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
26/06/2023 | 11:38
Militaire News

Επιστροφή Παπασταύρου στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη! Data Journalists

Επιστροφή Παπασταύρου στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη! Data Journalists
EUROKINISSI

Φωτογραφία EUROKINISSI

  • Τι απέγινε το πρόστιμο 3,5 εκατ. που του είχε επιβάλλει το 2015, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου για τα «αδήλωτα» 5,4 εκατ. δολάρια που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC. Δηλαδή, την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»
  • Η ποινική δίωξη για κακούργημα και η απαλλαγή
  • Γιατί ήταν απαραίτητος για τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς της ΝΔ και η δήλωση Αντώνη Σαμαρά «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου»
  • Ποιος ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα – Τα γεύματα με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και οι συνομιλίες με το «βαθύ κράτος των Βρυξελλών»
  • Το ταξίδι στην Αλβανία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συμμετοχή στον πρωινό καφέ του Μαξίμου

Των Βασίλη Γαλούπη και Βαγγέλη Τριάντη

Data Journalists

Ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διορίσει στην κυβέρνησή του στη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, τον τοποθέτησε με αυξημένες αρμοδιότητες στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και συχνά αναφερόταν ως«επικεφαλής της ελληνικής πλευράς». Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επανεκλογή Μητσοτάκη στις χθεσινές εκλογές σηματοδοτεί την επιστροφή του, αυτή την φορά σε αναβαθμισμένο ρόλο εντός Μαξίμου.

Κι όμως, ο «απαραίτητος» για τους τρείς τελευταίους πρωθυπουργούς της ΝΔ, Σταύρος Παπασταύρου παραμένει ένας σχετικά άγνωστος για το ευρύ κοινό. Παρά την μακροχρόνια θητεία του σε πολιτικά πόστα, την εμπλοκή του στις υποθέσεις με τις λίστες Λαγκάρντ, Panama Papers και Paradise Papers ή τις αναφορές για τις σχέσεις του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Παπασταύρου δεν ήταν ποτέ ένα δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο.

Στην κορύφωση της πολιτικής διαμάχης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ τον Απρίλιο 2015, ο τότε πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει μια δήλωση που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου», είχε πει για να υπερασπιστεί τον συνεργάτη του. Μια τοποθέτηση που επανέλαβε για τον Παπασταύρου και τον Ιούνιο 2021, μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης