Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
11/05/2023 | 18:54 (ενημερώθηκε 12 μήνες πριν)
Militaire News

Το ΓΕΣ έχει επιβάλλει dress code στα στελέχη του Στρατού Ξηράς που πρέπει να πάνε στο 401 ΓΣΝΑ;

Το ΓΕΣ έχει επιβάλλει dress code στα στελέχη του Στρατού Ξηράς που πρέπει να πάνε στο 401 ΓΣΝΑ;

Το κείμενο – καταγγελία που έφθασε στο militaire.gr περιγράφει μια μάλλον παράδοξη πραγματικότητα για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που πρέπει να επισκεφθούν το 401 ΓΣΝΑ για εξετάσεις.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Τα εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς διερωτώνται εάν τελούν υπό διωγμό από τη ΝΔ»

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν έλαβε ουδεμία μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιθέτως, επί των ημερών της ΝΔ ελήφθησαν μέτρα τα οποία κατέστησαν την καθημερινότητα του προσωπικού δυσκολότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρητή απαγόρευση των εν ενεργεία στελεχών του ΣΞ να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του 401 ΓΣΝΑ για εξετάσεις, με πολιτική περιβολή.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιώτες, αστυνομικοί και απόστρατοι προσέρχονται για ιατρικές εξετάσεις στο 401 ΓΣΝΑ διαμέσου ηλεκτρονικών ραντεβού. Ωστόσο, ενώ οι κατηγορίες αυτές είναι αποδεκτές στο νοσοκομείο άνευ όρων, τα εν ενεργεία στελέχη του ΣΞ τα οποία υπόκεινται επίσης σε ηλεκτρονικά ραντεβού, είναι αποδεκτά υπό όρους, γεγονός που συνιστά μια παράδοξη πραγματικότητα. Συνακόλουθα, στη βάση διαταγής που εκδόθηκε από την ιεραρχία του στρατού το 2020 και με την ανοχή του πολιτικού προϊσταμένου – ΥΦΕΘΑ, όσοι εν ενεργεία υπαξιωματικοί και αξιωματικοί προσέλθουν για εξετάσεις με πολιτική περιβολή, παρόλο που έχουν κατοχυρώσει ηλεκτρονικό ραντεβού, ΔΕΝ γίνονται αποδεκτοί… Σωστά διαβάσατε!! Παρόλο που οδηγούνται στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων που απαιτούν θεραπεία και είναι δικαιούχοι περίθαλψης, ωστόσο, το 401 ΓΣΝΑ αρνείται να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε εν ενεργεία στελέχη του ΣΞ, όχι βέβαια αυτοβούλως, αλλά ευθυγραμμιζόμενο με άνωθεν εντολές.        

Ωστόσο, η επιβολή ενδυματολογικού κώδικα (dress code) δημιουργεί πληθώρα αντιξοοτήτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των στελεχών του ΣΞ. Εν προκειμένω, προκαλούνται δυσλειτουργίες και χρονικές αναμονές σε περιπτώσεις όπου οι εξεταζόμενοι οφείλουν να αφαιρούν τη στολή τους προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως καρδιογράφημα, ακτινογραφίες, νευρολογικές και οδοντιατρικές εργασίες. Επιπλέον, η μετάβαση στο νοσοκομείο με το μετρό και τα ΜΜΜ καθίσταται αποτρεπτική, καθώς εκδίδονται σε τακτική βάση διαταγές που απαγορεύουν τη χρήση ΜΜΜ με στρατιωτική περιβολή, για ευνόητους λόγους.

Πλέον όμως των παραπάνω, ανακύπτουν και στρεβλώσεις οι οποίες αποκαλύπτουν τον αλαζονικό τρόπο σκέψης και απαξιωτικής αντιμετώπισης των στελεχών του ΣΞ, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της ΝΔ, και ιδιαίτερα σε θέματα που δεν επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση για τον Π/Υ του ΥπΕΘΑ: 

α.Προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και ανισότητες στο δικαίωμα λήψης υπηρεσιών υγείας, σε βάρος των εν ενεργεία στελεχών του ΣΞ.

β.Η ισχύουσα προσέγγιση δεν είναι ανθρωποκεντρική, καθώς ο πόνος και η ανάγκη θεραπείας μας οδηγεί στο νοσοκομείο. Αντί να τύχουμε ζεστασιάς και θαλπωρής (ιπποκράτειος φιλοσοφίας), βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τυπολατρία, τον καθωσπρεπισμό, την κυνικότητα και την ιδεοληπτική εμμονή. Η μπουρζουαζία της ΝΔ, ας μελετήσει Αντρέ Μπρετόν για να βελτιώσει περαιτέρω το επίπεδο της αριστείας της. Εν προκειμένω ο Γάλλος στοχαστής μας δίδαξε ότι, «ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση».                           

γ.Η ισχύουσα προσέγγιση δεν είναι πελατοκεντρική, καθώς καταβάλλουμε χρηματικό αντίτιμο για ιατρική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο συχνά υπερβαίνει το αντίστοιχο που απαιτείται για λήψη υπηρεσιών στο ιδιωτικό σύστημα υγείας. Υπό το πρίσμα αυτό, αντί να τύχουμε της προσήκουσας αντιμετώπισης ως πελάτες, εκλαμβανόμαστε ως υποτακτικοί ακόλουθοι.

δ.Το νόμιμο και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα μας στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας για το οποίο καταβάλλουμε το καθοριζόμενο από την πολιτεία αντίτιμο, τροχοπεδείται, φαλκιδεύεται και τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Συνακόλουθα, η επιλογή του 401 ΓΣΝΑ καθίσταται συχνά αποτρεπτική, καταφεύγοντας σε ιδιώτες ιατρούς με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.     

Τα παραπάνω πυροδοτούν εύλογα τη διερώτηση – ερωτηματική σκέψη, εάν τελούμε υπό διωγμό. Άραγε ο Ιπποκράτης έθετε περιορισμούς και προϋποθέσεις στην παροχή των υπηρεσιών υγείας?

Βέβαια, ο λογοτέχνης Μανώλης Αναγνωστάκης μας δίδαξε ότι, «δεν είναι οι άνθρωποι που μας απογοητεύουν αλλά οι προσδοκίες που έχουμε για αυτούς»…

Βιώνουμε τη ζοφερή πραγματικότητα που ο διανοητής Αντόνιο Γκράμσι διατύπωσε στα «Τετράδια της φυλακής»: Το παλιό πεθαίνει και το νέο πασχίζει να γεννηθεί, τώρα είναι η εποχή των τεράτων.

Εν κατακλείδι, το παραπάνω ανοσιούργημα που λαμβάνει χώρα εις βάρος των εν ενεργεία στελεχών του ΣΞ, συνιστά ύβρη. Της ύβρεως όμως ακολουθεί νομοτελειακά η νέμεση, την οποία θα έχουμε κατά νου στις 21 Μαΐου, ώστε να επέλθει το μυθικό αρχέτυπο της αρχαίας τραγωδίας, η κάθαρση».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης