Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
02/05/2023 | 09:15 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Η Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων γενικών διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ

Η Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων γενικών διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και o ρόλος της ΕΕ καθώς και η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας ενάντια στις υβριδικές απειλές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των γενικών διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος στην παρέμβαση του, επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ, μέσω της συνδρομής στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας (EUMAM Ukraine) και της συμμετοχής στις σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. 

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (EPF), ως σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και ‘Αμυνας (ΚΠΑΑ), τόνισε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερο βάρος στη διαφάνεια και τους συμφωνημένους εφαρμοστικούς κανόνες του EPF, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προέλευσης του παρεχόμενου εξοπλισμού.

Σε σχέση δε με την πιθανότητα συμμετοχής της Τουρκίας στο μηχανισμό EPF επισήμανε: « Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού, οικονομικών φορέων που ελέγχονται από τρίτες χώρες που απειλούν συμφέροντα ασφαλείας κρατών-μελών», ενώ ευχαρίστησε τη σουηδική προεδρία “για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα των κοινών προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών”.

Κατά το γεύμα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού κέντρου Αριστείας για τις υβριδικές απειλές (Hybrid CoE), ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ έθιξε εκτενώς το θέμα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ως αποτρόπαιης υβριδικής απειλής για την κυνική προώθηση πολιτικών στόχων μέσω της χρήσης ανθρώπων που παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, ενώ υπενθύμισε την ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας ως κράτους- μέλους που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.Παράλληλα έθεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τον προβληματισμό του για την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού αναγνώρισης και κοινής αντίληψης των υβριδικών απειλών ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση των εθνικών και ενωσιακών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων.

Τέλος ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ ευχαρίστησε τους ομολόγους του από Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία για την πολύτιμη συνδρομή των χωρών τους στον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν. 

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος συναντήθηκε με την εκπρόσωπο της Ελλάδας στην επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (PSC), πρέσβη Βασιλική Γούναρη με την οποία συζήτησαν θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης