Υποστηριξε το militaire
Άποψη
24/04/2023 | 14:22 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Όταν το ΓΕΕΘΑ έκανε επιχειρήσεις και δεν έβγαζε απλώς φωτογραφίες….

Όταν το ΓΕΕΘΑ έκανε επιχειρήσεις και δεν έβγαζε απλώς φωτογραφίες....

Προφανώς και θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει από το ΓΕΕΘΑ αλλά και την κυβέρνηση πως είναι δυνατόν να αναμένουμε τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων του Σουδάν…ανά πεντάδες και δυάδες με τη συνδρομή ξένων δυνάμεων! Την ίδια ώρα έχουμε στείλει μεταγωγικά στο Ασουάν με 12 καταδρομείς οι οποίοι περιμένουν κάποιες αφίξεις, μάλλον για φωτογραφίες. Προς το παρόν οι Έλληνες μεταφέρονται στο Τζιμπουτί.

Ένας αξιοσέβαστος Αντιναύαρχος ε.α, ο Χρήστος Καραδήμας, γράφει για την εποχή που το ΓΕΕΘΑ έκανε επιχειρήσεις σε περιοχές εμπόλεμες και απεγκλώβιζε κόσμο όπου ήταν αναγκαίο.

Το κείμενο του:

Μερικές πρωινές σκέψεις
Με αφορμή την παρούσα έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν και τους εγκλωβισμένους στην Μητρόπολη του Χαρτούμ μας έρχεται στο νου η περίοδος 1993 – 1994 όταν ένας απλός αλλά εμβληματικός Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ηγήθηκε της εγκαταστάσεως των ελληνικών δυνάμεων, υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, στη Σομαλία όπως και τον επαναπατρισμό αυτών στην Ελλάδα. Επίσης μας έρχεται στο νου ότι ο ίδιος Πλοίαρχος το 1993 ανέλαβε την διοίκηση της αποστολής με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας», μιάς αποστολής που προέβλεπε την αποστολή επιβατηγού πλοίου στο Σοχούμι, συνοδευόμενο από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) με επικεφαλής τον Ντερτιλή, με σκοπό να παραλάβει τους 1013 Έλληνες κατοίκους της Αμπχαζίας, οι οποίοι πλήττονταν από τις πολεμικές διαμάχες που μαίνονταν μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας. Πρόκειται για μια επιχείρηση που διδάσκεται ως υπόδειγμα στις ξένες στρατιωτικές ακαδημίες. Και τέλος θυμόμαστε και την επιχείρηση «Αγήνωρ του 2014 όταν η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ και ομάδα της ΜΥΚ διέσωσαν από την Λιβύη που βρισκόταν όχι μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά εν μέσω μιάς ανεξέλεγκτης δράση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες κτυπούσαν και σκότωναν αδιάκριτα καθώς έτσι το επέβαλε η θρησκευτική τους ιδεοληψία, διέσωσαν 186 άτομα (77 Ελληνες και τους υπόλοιπους από άλλα 5 κράτη).


Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, δικαιολογώντας στο ακέραιο την εύλογη κυβερνητική επιθυμία τόσο του κυρίου πρωθυπουργού όσο και του κυρίου ΥΠΕΞ και βέβαια με αφορμή τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και εκκένωσης από ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών, διερωτόμαστε τι σκέφτεται ο πολυπράγμων «κομμάντο» κύριος Α/ΓΕΕΘΑ των προνομίων του νόμου που επικαλείται συνεχώς, ο δημιουργός της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και ο κυκλοφορών στα γραφεία του Πενταγώνου με στολή εκστρατείας λες και βρίσκεται σε εξέλιξη πολεμικής επιχείρησης;
Απλά όπως ορθά επισημαίνει και ο φίλτατος κύριος πρωθυπουργός για τέτοια θέματα «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε όχι μόνο να φτάσουμε αλλά έστω και να πλησιάσουμε το επιχειρησιακό μυαλό και την αποτελεσματικότητα ενός μεγάλου αλλά φειδωλού στα λόγια αείμνηστου Βασίλη Ντερτιλή.


ΥΓ- Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και οι Αμερικανικές ΕΔ υποχρέωσαν από τις 6 Ιουλίου 2020 τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο Πεντάγωνο να φέρουν service uniforms και όχι στολές εκστρατείας (camouflage uniforms) που φορούσαν μετά την 9/11.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης