Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
09/04/2023 | 06:20 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ: Τι λέει ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης

Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ: Τι λέει ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα έφθασε τα 605 εκατομμύρια ευρώ… Επειδή από το ΓΕΕΘΑ δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος για την αλήθεια με την οποία έχουν τσακωθεί εδώ και καιρό δεν θα δώσουμε καμία απολύτως καμία σημασία σε όσα διαρρέουν ο παρακολουθούμενος επί διετία από την ΕΥΠ Α/ΓΕΕΘΑ και τα «καραμουζάκια» του, αλλά θα αρκεστούμε σε όσα έγραψε ο Αντιναύαρχος ε.α και βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης:

«… στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στην οποία συμμετείχα ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, η οποία κρίθηκε απολύτως σκόπιμη και αναγκαία για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η πρώτη φρεγάτα, «ΥΔΡΑ», ναυπηγήθηκε το 1991 στο Αμβούργο και οι άλλες τρείς στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά από το 1993 έως το 1997.

Το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης είναι 7 χρόνια, από το 2023 έως το 2029, με συνολικό κόστος 605 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει:

1. Αλλαγή ηλεκτρομηχανών

2. Αντικατάσταση ραντάρ επιφανείας και αέρος με πιο σύγχρονα

3. Αντικατάσταση Συστημάτων Βολής με τα πιο σύγχρονα

Θεωρώ αδήριτη υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ιδιαίτερα τους Αρχηγούς ΓΕΝ, τέως και νυν, καθώς και τους εμπλεκόμενους Αξιωματικούς και Στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που εργάστηκαν ώστε η αναβάθμιση να αρχίσει να υλοποιείται.

Με την αναβάθμιση αυτή, θα είναι σε θέση το Πολεμικό μας Ναυτικό να αντιμετωπίσει την απειλή της γείτονος χώρας στη θάλασσα και στον αέρα.

Ο «μήνας του μέλιτος» που ζούμε μετά τους σεισμούς και την ανθρωπιστική βοήθεια που η χώρα μας απλόχερα παρείχε, δεν πρέπει να μας δημιουργήσει ψευδαισθήσεις.

Η στρατηγική του αναθεωρητισμού και της γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά ριζωμένη στα μυαλά της Τουρκικής ηγεσίας.

Γι’ αυτό η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας θα πρέπει να είναι καθοριστική.

Ψηφίστηκε επίσης και η προμήθεια συστοιχιών και συσσωρευτών για τα Υποβρύχια τύπου 209 και 214, ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ θα γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία, με εκτιμώμενο ποσοστό που θα καλύπτει το 12% έως 15% του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Επίσης θα εμπλακούν και Ελληνικές εταιρείες όπως η SIGNAAL HELLAS, η THALES HELLAS και η MELITA, που θα υποστηρίζουν τα νέα συστήματα, καλύπτοντας το 15% του προϋπολογισμού του εκσυγχρονισμού.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «Προμήθεια Συστοιχιών, Συσσωρευτών για τα Υποβρύχια» θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την εγχώρια εταιρεία Sunlight Group».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης