Υποστηριξε το militaire
ΚΥΠΡΟΣ
26/03/2023 | 21:05
Militaire News

Η Λευκωσία «αδειάζει» την Αθήνα που θα στηρίξει την Τουρκία στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό!

Η Λευκωσία «αδειάζει» την Αθήνα που θα στηρίξει την Τουρκία στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό!

Το «έργο ελληνοτουρκικός έρωτας» παίζεται τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερη ένταση και το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση πάσχει από αθεράπευτη αφέλεια ή αν τα πράγματα είναι χειρότερα και πιο επικίνδυνα.

Η Κύπρος αντδρά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την Τουρκία για την θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ γράφει μεταξύ άλλων:

«Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν ακολουθεί την πολιτική των Αθηνών και δη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τη στήριξη της Τουρκίας προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για θητεία τεσσάρων ετών, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Τουρκίας, ώστε να εκλεγεί η Ελλάδα το 2025 στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και, προφανώς, διατυπώνεται αυτή η διαφωνία, διότι δεν μπορεί η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή και να ζητά τον τερματισμό του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της από τη μια, και η Ελλάδα να στηρίζει από την άλλη την κατοχική Τουρκία για να πάρει μια θέση στο Συμβούλιο του ΔΝΟ του ΟΗΕ.

Η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης γεννά το εξής ερώτημα: Δεν γνώριζε ότι η Τουρκία επιβάλλει εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία και ότι κατέχει λιμάνια της ΚΔ, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και μητέρα πατρίδα; Ή ότι μια από τις διεκδικήσεις της Λευκωσίας, στην ΕΕ και διεθνώς, στον ΟΗΕ, είναι η άρση του τουρκικού εμπάργκο, του οποίου η υφιστάμενη τελωνειακή ένωση και το πρόσθετο Πρωτόκολλο προνοούν την κατάργηση;

Και εδώ είναι που έχει ευθύνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ως η καθ΄ ύλην αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή ή όχι του κεκτημένου δεν καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το κεκτημένο. Ούτε όμως η ΚΔ, που έχει έννομο συμφέρον διότι τα δικά της συμφέροντα πλήττονται, έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης