Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
20/03/2023 | 06:10 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Ο Α/ΓΕΝ γράφει για το «όραμα» του για το ΠΝ χωρίς να υπάρχει σε αυτό η λέξη προσωπικό!

Ο Α/ΓΕΝ γράφει για το «όραμα» του για το ΠΝ χωρίς να υπάρχει σε αυτό η λέξη προσωπικό!

Το όραμα σε έναν οργανισμό, είναι σημαντικό αφού είναι αυτό που τον καθοδηγεί και του δίνει λόγο ύπαρξης. Οφείλει να περιγράφει ΓΙΑΤΙ είναι σημαντική η επίτευξη της αποστολής του οργανισμού.  Μια δήλωση οράματος πρέπει να προσδιορίζει το σκοπό ή τον ευρύτερο στόχο και μπορεί (εάν είναι σωστά δομημένο), να παραμένει το ίδιο για δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Caidwell (2015) σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία καθορισμού και ανάπτυξης ενός οράματος, έχει ο Ηγέτης του οργανισμού.  Είναι αυτός που το ορίζει, το υποστηρίζει και το διαπνέει στους υφισταμένους του.

Το όραμα αποτελεί μια εικόνα του μέλλοντος.

Με αυτό, ο οργανισμός μέσω του Ηγέτη του εκφράζει:

– ΠΩΣ θέλει να προσδιοριστεί στο μέλλον

– ΤΙ  θέλει να πετύχει σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο επίπεδο (Mohamad and Omar, 2014)

Στην περίπτωση τώρα που ο Ηγέτης βρει το όραμα ήδη διατυπωμένο, ΟΦΕΙΛΕΙ να το καταστήσει βιώσιμο στο χρόνο, αναλλοίωτο στη συνείδηση του προσωπικού, και να το παραδώσει βελτιωμένο στον επόμενο Ηγέτη.

Στην κατάρτιση ενός οράματος συντελούν πολλοί παράγοντες εσωτερικοί και εξωτερικοί, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η συνεργασία του Ηγέτη με το προσωπικό του (Mumford and Strange, 2013).

Το όραμα είναι αυτό που δίνει στα στελέχη του  οργανισμού το κίνητρο να αγωνίζονται και να έχουν σε κάτι να ελπίζουν (Wanasika and Krahnke, 2017).

– Οι Αξίες (Values), οι πεποιθήσεις δηλαδή που διαμοιράζονται στο προσωπικό ενός οργανισμού, είναι αυτές που θα κατευθύνουν την κουλτούρα και τις προτεραιότητες του, καθορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

– Η Στρατηγική (Strategy), ο συνδυασμός δηλαδή των στόχων (goals) για τους οποίους ο οργανισμός υφίσταται, αλλά και τα μέσα (πολιτικές – policies) με τις οποίες επιλέγεται η διαδρομή προκειμένου να οδηγήσει προς την υλοποίηση του οράματος.

– Ο Στρατηγικός σχεδιασμός (strategic planning) είναι μια διαδικασία ενός οργανισμού για να καθορίσει και να υλοποιήσει τη στρατηγική του, ή την κατεύθυνση και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπίνου δυναμικού, για να συνεχίσει αυτή τη στρατηγική στην πραγματοποίηση του οράματος (Vision). Προκειμένου να καθορίσει πού πηγαίνει, ο οργανισμός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται. Τότε προσδιορίζει που θέλει να πάει και πώς θα φτάσει εκεί.

– Το κείμενο που προκύπτει από αυτή την διαδικασία ονομάζεται «στρατηγικό σχέδιο» (strategic plan)και ασχολείται με τουλάχιστον μία από τις τρεις βασικές ερωτήσεις:

“Τι θα κάνουμε;”

“Για ποιον το κάνουμε;”

“Πώς μπορούμε να υπερέχουμε;”

Τα περισσότερα στρατηγικά σχέδια προσδιορίζουν υψηλού επίπεδου πρωτοβουλίες και στόχους, αλλά δεν αναλύονται σε καθημερινές ενέργειες και καθήκοντα που θα απαιτηθούν για την επίτευξη τους.

Η ορολογία ή η επιλογή των λέξεων, καθώς και το ύφος με το οποίο είναι γραμμένο ένα σχέδιο, είναι καθοριστικά για τον  μετασχηματισμό του στρατηγικού σχεδίου προκειμένου αφενός να έχει νόημα, αφετέρου να είναι εκτελεστό. Συχνά, τα σχέδια αυτά είναι γεμάτα με εννοιολογικούς όρους μη κατανοητούς στην καθημερινή πραγματικότητα για το προσωπικό που αναμένεται να τα πραγματοποιήσει. Ενώ κοινότοποι όροι χρησιμοποιούνται στον στρατηγικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να διαφέρουν, να επικαλύπτονται και να αποτυγχάνουν να επιτύχουν σαφήνεια.

Ένα μοντέλο οργάνωσης στόχων χρησιμοποιεί ιεράρχηση  μέσων και σκοπών που  αριθμούνται ως εξής:

Στόχος πρώτης κατάταξης (Top Rank Objective – TRO)

Στόχος δεύτερης κατάταξης (Second Rank Objective)

Στόχος τρίτης κατάταξης, κλπ.

Μία προσέγγιση συνιστά να έχουμε βραχυπρόθεσμους στόχους, μεσοπρόθεσμους στόχους και μακροπρόθεσμους στόχους. Σε αυτό το μοντέλο, μπορεί κανείς να αναμένει να επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους αρκετά εύκολα: τίθενται ακριβώς λίγο πάνω από την δυνατότητα επίτευξης κάποιου. Στο άλλο άκρο, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, φαίνεται πολύ δύσκολο, να επιτευχθούν. Στο πλαίσιο αυτό,ο όρος Στρατηγική διαχείριση αναφέρεται μερικές φορές στους “Big Hairy Audacious Goals (BHAGs)”. Χρησιμοποιώντας ένα στόχο ως ένα σκαλοπάτι για τoν επόμενο αποτελεί αλληλουχία του στόχων.

Ένα άτομο ή ομάδα ξεκινά από την επίτευξη των εύκολων βραχυπρόθεσμων στόχων, προχωράει μετά στους μεσοπρόθεσμους και στη συνέχεια στους μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι στόχοι Αλληλουχίας ενός οργανισμού μπορούν να δημιουργήσουν μια “σκάλα στόχων” φροντίζοντας να μην έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά να αλληλεπιδρούν συμβατά

– Τέλος η δήλωση μιας  αποστολής είναι πιο συγκεκριμένη σε ό,τι ο οργανισμός μπορεί να επιτύχει. Μοιάζει με τη δήλωση οράματος, αλλά η ταύτιση της με αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λάθος αφού προκαλεί σύγχυση στο προσωπικό. Η δήλωση αποστολής μπορεί να κινητοποιήσει προς την επίτευξη καθορισμένων στόχων, υπό  την προϋπόθεση ότι μπορεί να διασαφηνιστεί  με έξυπνους όρους «SMART» (Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time-bound = Ειδικοί, Μετρήσιμοι, Εφικτοί, Σχετικοί και με δυνατότητα Έγκαιρης πραγματοποίησης – ΕΜΕΣΕ). Μια δήλωση αποστολής υποδηλώνει τη διαδρομή για να υλοποιήσουμε το όραμα, σύμφωνα με τις αξίες του.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε όσα περί του οράματος (vision) αναφέρει η διεθνής βιβιογραφία, διαβάστε  το όραμα του νέου Αρχηγού ΓΕΝ:

«Η αύξηση της ετοιμότητας, της διαθεσιμότητας, της Μαχητικής Ικανότητας των υφιστάμενων Αεροναυτικών Μονάδων, η αναθεώρηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ΠΝ με την πρόσκτηση των νέων μονάδων καθώς και η υλοποίηση στο μέγιστο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπισθούν οι τωρινές και μελλοντικές πολυδιάστατες απειλές, να υπερασπιστεί η κυριαρχία και να υποστηριχθούν τα Εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας στον ευρύτατο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, Ιονίου, Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου.»

Αυτό!

Ούτε μια λέξη για το προσωπικό!

Ο Α/ΓΕΝ έχει κατανοήσει ότι έτσι όπως πάμε ενδέχεται να δυσκολευτεί να βρει πληρώματα ακόμη και για τις νέες γαλλικές φρεγάτες που μπορεί να είναι υπερσύγχρονες αλλά χρειάζονται ακόμη κι αυτές ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ! Χωρίς ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ που θα είναι σχετιά ικανοποιημένο από τις συνθήκες δουλειάς του ότι πλοία κι αν έχουμε θα είναι «όνειρα δεμένα στο μουράγιο»…

Στον σύνδεσμο το «όραμα» του Α/ΓΕΝ:

https://hellenicnavy.gr/orama-archigoy-gen/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης