Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
07/03/2023 | 07:04
Militaire News

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντίπαλος του Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντίπαλος του Ερντογάν

Λευκός καπνός από το «τραπέζι των έξι» μετά την επιστροφή της Μεράλ Ακσενέρ καθώς η συνεδρίαση της Εθνικής Συμμαχίας, στην οποία συμμετείχε την τελευταία στιγμή η αρχηγός του κόμματος, έληξε μετά από περίπου 5 ώρες, ανακοινώνοντας ως υποψήφιο τον Πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι έξι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Saadet.

Ο Καραμολάουγλου απευθύνθηκε πρώτος στο πλήθος δηλώνοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες αδελφοί και αδελφές μας έχουν φύγει από τη ζωή. Σε πολλές πόλεις δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα κτήριο όρθιο. Είθε ο Αλλάχ να δείξει έλεος σε όσους έφυγαν από τη ζωή. Γνωρίζετε τον λόγο για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Ο καιρός είναι λίγο κρύος. Θεωρώ καθήκον μου να σας ανακοινώσω την απόφαση που πήραμε ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων. Ο κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο πρόεδρός μας. Εύχομαι αυτό το καθήκον να είναι ευοίωνο»

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι οικονομολόγος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία από το 2010. Διετέλεσε βουλευτής της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης από το 2002 έως το 2015 και βουλευτής της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας της Σμύρνης από τις 7 Ιουνίου 2015.

Πριν εισέλθει στην πολιτική, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) από το 1992 έως το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999. Εξελέγη βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2002 και έγινε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP.

Στις τοπικές εκλογές του 2009, ορίστηκε ως υποψήφιος του CHP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και έχασε από το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» ΑΚΡ με 37% των ψήφων, όπου ο υποψήφιος του AKP έλαβε το 44,71%. Στις 31 Αυγούστου 2012 εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία του κόμματος το 2010, ο Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και εξελέγη ομόφωνα ως ηγέτης του CHP. Θεωρήθηκε πιθανό να δώσει νέα πνοή στο CHP. Παρόλο που το CHP είδε μια επακόλουθη αύξηση του ποσοστού του στις ψήφους, δεν μπόρεσε να εκτοπίσει το κυβερνών ΑΚΡ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος δήλωσε ότι «ξεκινήσαμε να φέρουμε όλα τα χρώματα της Τουρκίας μαζί στο ίδιο τραπέζι. Αυτό το τραπέζι είναι το τραπέζι του Χαλίλ Ιμπραήμ. Συμφωνήσαμε στον οδικό χάρτη της μετάβασης σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο κοινοβουλευτικό σύστημα, οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων θα είναι αντιπρόεδροι».

Ο 75χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιος τα Εθνικής Συμμαχίας για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης