Υποστηριξε το militaire
28/02/2023 | 06:30

Ελληνοτουρκικό συμβιβασμό επιδιώκουν οι ΗΠΑ-Γ.Χουβαρδάς σε μια ανάλυση των πραγματικών δεδομένων

Militaire News

«Οι ΗΠΑ κρίνουν αναγκαίο έναν ελληνοτουρκικό συμβιβασμό. Μία προοπτική ευνοϊκή για τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, για την αξιοποίηση της Αν. Μεσογείου ως χώρου παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας, αλλά και για την εξάπλωση της ευρωατλαντικής επιρροής σε όλες τις γύρω περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο η δρομολόγηση ενός πλαισίου ελληνοτουρκικής συνεννόησης είχε κεντρική θέση στην ατζέντα Μπλίνκεν», επισημαίνει στην ανάλυση του στο militaire channel ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Χουβαρδάς.

Όπως επισημαίνει  «σε κάθε περίπτωση η επάνοδος της έννοιας συνεκμετάλλευση στο δημόσιο διάλογο δεν είναι τυχαία. Η όλη παρουσία Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία αυτήν υποδεικνύει ως επιδιωκόμενη διευθέτηση από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν ερμηνευθεί με τον προφανή τρόπο η φράση του state department: “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διασφάλιση… της κοινής χρήσης των ενεργειακών πόρων της περιοχής”. Ως εκ τούτων η σύμπλευση Καρατζαφέρη (εθνικισμός) και Μπακογιάννη (κοσμοπολιτισμός) σε αυτή τη λογική, στο φόντο και της συνάντησης Μπλίνκεν-Τσίπρα, προδίδει διεργασίες για την επίτευξη μίας ευρείας πολιτικής συναίνεσης σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ.Χουβαρδάς σημειώνει ότι «η επιτυχία των Αμερικανικών σχεδιασμών δεν είναι δεδομένη. Η Άγκυρα επιζητεί τη μερίδα του λέοντος από τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής και τον έλεγχο της θαλάσσιας διαδρομής Μάλτα-Βόσπορος-Σουέζ, καθώς στοχεύει σε μία Τουρκική σφαίρα επιρροής. Επακόλουθα δεν αναμένονται σημαντικές Τουρκικές υποχωρήσεις, όπως επιβεβαίωσε και η στάση Ερντογάν-Τσαβούσογλου στη συνάντηση με το Μπλίνκεν».

Όπως λέει «βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει αν η Τουρκία προσφύγει σε δανεισμό από τη Δύση λόγω του σεισμού. Διαφορετικά όμως οι κινήσεις των ΗΠΑ περιορίζονται σε δύο: Στην «ανάθεση» της όλης υπόθεσης στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Στην άσκηση πίεσης στην Αθήνα για νέες υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση από την Ουάσιγκτον του συνόλου των Τουρκικών αξιώσεων ως ελληνοτουρκικές διαφορές και η κριτικής τους στον τρόπο υπογραφής και όχι στο περιεχόμενο του Τουρκολυβικού μνημονίου, δημιουργούν το έδαφος για την αποδοχή από μέρους τους οποιουδήποτε αποτελέσματος».

•Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης