Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
20/02/2023 | 19:31
Militaire News

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις αμυντικές δαπάνες, ξεπέρασε και τις ΗΠΑ και είναι έτοιμη να…κουβεντιάσει με την Τουρκία!

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις αμυντικές δαπάνες, ξεπέρασε και τις ΗΠΑ και είναι έτοιμη να...κουβεντιάσει με την Τουρκία!

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες , ξεπέρασε και τις ΗΠΑ! Στον σχετικό πίνακα το ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα στην κορυφή με 3,76% για το 2022 και οι ΗΠΑ ακολουθούν με 3,47%!

Κι όμως παρά τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, η χώρα εξακολουθεί να έχει δραματικές ελλείψεις στο οπλοστάσιο της. Αυτές τις ημέρες επιβεβαιώθηκε αυτό που μήνες γράφουμε αλλά ουδείς ήθελε να το πιστέψει: η Ελλάδα που συζητά υποτίθεται να αγοράσει και F-35 ψάχνει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Ουδείς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, κανένας δεν κινητοποιήθηκε για να αναζητήσει ευθύνες! Μόνο στην Ελλάδα…

Κανένας δεν υποστηρίζει ότι η χώρα δεν πρέπει να εξοπλιστεί. Πρώτα απ ΄ όλους οι Έλληνες πολίτες θέλουν τον εξοπλισμό των ΕΔ. Όμως διαρκώς ανακαλύπτουν ότι τα πολυδιαφημισμένα εξοπλιστικά προγράμματα, μόνο τον εξοπλισμό της χώρας δεν εξασφαλίζουν!

Πάνω από 10 δις κλήθηκαν να πληρώσουν μετά από τα Ίμια και πάλι κενά είχαμε στον «αμυντικό μας φράχτη». Οπλικά συστήματα του κουτιού δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, γιατί κανένας δεν είχε φροντίσει για την υποστήριξη τους!

Δεκαπέντε δις κατά δήλωση υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν δαπανηθεί μέσα σε δυο χρόνια και όπως η ζωή αποδεικνύει πάλι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Κι αυτό ,γιατί εκτός από τις δύο εντυπωσιακές αγορές των Rafale και των Belharra τίποτα σοβαρό δεν έγινε ώστε το οπλοστάσιο που διαθέτουμε να ενισχυθεί στο κομμάτι της υποστήριξης του. Τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για να ενισχυθούν οι διαθεσιμότητες οπλικών συστημάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν είχε γίνει αυτό δεν υπήρχε καμία ανάγκη για τις άρον ,άρον αγορές χωρίς την τήρηση καμίας διαδικασίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπάρχει βεβαίως και μία ακόμη διάσταση που προβληματίζει. Πρωταθλητές στις αμυντικές δαπάνες και την ίδια στιγμή ακούμε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να δηλώνουν δημόσια ότι «δεν είναι ταμπού» η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ίσως και στο Αιγαίο. Ότι δεν είναι ώρα για επέκταση χωρικών υδάτων ακόμη και στην Κρήτη. Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να «απογειώσει» τη διπλωματία των σεισμών σε επίπεδα γραφικότητας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλά για «πρόταση 6 σημείων» κι εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα και άλλα πολλά που δεν συμβαδίζουν με τον «επανεξοπλισμό της χώρας» που συχνά διαφημίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τελικά το ερώτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτά που μας ανήκουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ή αν είμαστε αποφασισμένοι να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Την απάντηση πρέπει πρωτίστως να τη δώσει η κυβέρνηση αλλά όχι μόνο αυτή. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την παράδοξη «ομοψυχία» που παρατηρείται σε όλα τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία στην χώρα. Προεκλογική περίοδο έχουμε, καλό είναι άπαντες να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πουν στους πολίτες τι σκέφτονται να κάνουν με την Τουρκία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης