Υποστηριξε το militaire
Αυτοκίνητο
20/02/2023 | 05:07 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Κακά μαντάτα για τις τιμές αυτοκινήτων – Έρχεται νέα μεγάλη αύξηση

Κακά μαντάτα για τις τιμές αυτοκινήτων - Έρχεται νέα μεγάλη αύξηση
PIXABAY

Είδος πολυτελείας θα καταντήσει σε λίγο το αυτοκίνητο, καθώς έρχονται και νέες αυξήσεις στις τιμές. Δεν μιλάμε για τα ηλεκτρικά μόνο – ήδη αυτά είναι ακριβά – αλλά για τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου ή βενζίνης.

Ήδη, την τελευταία διετία οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν πάρει την ανιούσα. Ανέβηκαν περίπου 30% ως 50%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα μικρά μοντέλα. Έτσι ένα μικρό αυτοκίνητο που η τιμή του ξεκινούσε κοντά στις 10.000 ευρώ, σήμερα δύσκολα θα το βρεις κάτω από τις 15.000 ευρώ! Μικρότερη αλλά αισθητή είναι η αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων των σούπερ μίνι, που ξεκινούσαν περί τις 15.000 ευρώ και τώρα αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Πρώτα μας είπαν ότι για τις αυξήσεις φταίει ο covid, το κλείσιμο εργοστασίων και η έλλειψη ημιαγωγών. Κάποιοι, βέβαια, έβλεπαν πίσω από τις αυξήσεις ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πάνε να βγάλουν τα σπασμένα από τις επενδύσεις για τα ηλεκτρικά. Ή ότι επιδιώκουν να φέρουν πιο κοντά τις τιμές των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στις τιμές των ηλεκτρικών. Όπως και να έχει, ο πολίτης είναι αυτός που καλείται να πληρώσει παραπάνω και μάλιστα πολύ παραπάνω.

Αύξηση στην αύξηση στις τιμές νέων αυτοκινήτων

αυτοκινητο, τιμες, αυξηση
PEXELS

Έχει και συνέχεια, όμως, τώρα στο «πάρτι» αύξησης των τιμών στα αυτοκίνητα. Είναι ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και οι καμπάνες που έφαγαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τα πρόστιμα για τις εκπομπές ρύπων. Πάλι ο λογαριασμός πάει στον υποψήφιο αγοραστή νέου αυτοκινήτου.

Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η μέση τιμή ενός αυτοκινήτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Παράδειγμα, το VW Group που από τα τέλη του Φεβρουαρίου θα προχωρήσει σε μία ανατίμηση κατά 4,5% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Automotive News.

Οι αυξήσεις θα αφορούν όλα τα δημοφιλή μοντέλα της εταιρίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ήδη οι ντίλερ στη Γερμανία και στις άλλες αγορές έχουν ειδοποιηθεί και προβληματίζονται, εν μέσω των πτωτικών πωλήσεων.

Βεβαίως, δεν πρόκειται να αυξήσει τις τιμές μόνο το VW Group. Αφορά όλους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και γενικότερα την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η νέα αύξηση θα αντιστοιχεί περί τα 1.000 ευρώ στα μοντέλα της μικρής κατηγορίας και θα ανεβαίνει πολύ παραπάνω στα μικρομεσαία – ανάλογα και με τον εξοπλισμό και τους φόρους που επιβαρύνουν την τελική τιμή. Μαύρα μαντάτα, όπως κι αν τα δεις.

Τα δυσάρεστα νέα αφορούν και όσους αναζητούν εναλλακτική στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα – λόγω της τεράστιας αύξησης τιμών στα νέα μοντέλα – συμπαρασύροντας και την αγορά μεταχειρισμένων. Πλέον, μάλλον πιο εύκολα κερδίζεις στο λαχείο, παρά να βρεις ένα αυτοκίνητο σε λογική τιμή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης