Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
07/02/2023 | 22:41
Militaire News

Στέφανος Γκίκας για νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: «Δρομολογεί ζητήματα επ’ ωφελεία του προσωπικού»

Στέφανος Γκίκας για νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: «Δρομολογεί ζητήματα επ’ ωφελεία του προσωπικού»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, Εξορθολογισμός της Νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες Διατάξεις».

Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναβαθμίσει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στα στελέχη των ΕΔ να χειρίζονται με ασφάλεια «υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα».

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ, εξήρε το σθένος, την προσήλωση στην αποστολή και την υψηλή του επαγγελματική κατάρτιση. «Δίνει τη ζωή του για την Πατρίδα», είπε, ενώ αναφερόμενος στους πιλότους του F-4 που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα τόνισε: «έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για την Πατρίδα

Ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δρομολογεί ζητήματα επ’ ωφελεία του προσωπικού. Σημείωσε ότι πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας των νόμων 3883/2010 και 4609/2019 και πολλά εξ αυτών διορθώνονται με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην τροπολογία που υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταβολή ειδικού επιδόματος στα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων και στα στελέχη των ΕΔ που βρίσκονται σε ειδική αποστολή. Υπογράμμισε τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των συγκεκριμένων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία ταξιδεύουν πολλές ημέρες το χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την δρομολόγηση της ρύθμισης, ωστόσο σημείωσε ότι η Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, πρέπει να θεσπίζει με προσοχή το ύψος, αλλά και τον τρόπο απόδοσης του επιδόματος.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού και Αεροπορίας, οι οποίοι αποσκοπούν στην στήριξη του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων και της Αεροπορίας σε έκτακτες καταστάσεις, με την παροχή βοηθητικού επιδόματος.

Επιπλέον, στους δικαιούχους νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ εντάσσονται πλέον οι εν ενεργεία Υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, της ΕΛ.ΑΣ και της τέως Χωροφυλακής, εφόσον είναι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Ο Στέφανος Γκίκας χαιρέτισε την απόσυρση της πρόβλεψης για την επιβολή νέας εισφοράς 1% υπέρ του ΝΙΜΤΣ, τονίζοντας ότι για τους μερισματούχους που ζουν εκτός Αττικής και κατ’ επέκταση δεν κάνουν χρήση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, ήταν άδικη.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εφαρμογή της Απόφασης του ΣτΕ και στην κατάργηση των μειώσεων του ν. 4093/2012 για τα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν τα Μετοχικά Ταμεία, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2021. «Αποκαθίσταται σε ένα βαθμό η συνταγματικότητα, αλλά και ο σεβασμός της Πολιτείας απέναντι στα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ», επεσήμανε.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στη διόρθωση μίας ανακολουθίας, σύμφωνα με την οποία οι Εθελοντές Μακράς Θητείας είχαν τον ίδιο αποστρατευτικό και καταληκτικό βαθμό. Πλέον ως καταληκτικός βαθμός ορίζεται αυτός του Υπολοχαγού και ως αποστρατευτικός αυτός του Λοχαγού. Σημείωσε παράλληλα ότι εισάγεται η αυτεπάγγελτη αναγνώριση της προϋπηρεσίας  των Εθελοντών Μακράς Θητείας μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2936/2001, ως μετοχική σχέση με τους οικείους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας.

Σε ότι αφορά στην σταδιοδρομική αποκατάσταση των Αξιωματικών που προέρχονται από τις ΑΣΣΥ, ο Στέφανος Γκίκας χαιρέτισε την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 37 του ν. 3397/2017 για όσους συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής θητείας μέχρι 31/12/2018 και κατατάχθηκαν συνεπώς τα έτη 1991, 1992 και 1993. Εξήγησε ότι κυρίως δημοσιονομικοί λόγοι απαιτούν το συγκεκριμένο χρονολογικό όριο, ωστόσο ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να εξετάσει «με εξίσου θετική και εποικοδομητική διάθεση» το ζήτημα που εγείρεται για τους καταταγέντες από το 1994 και εφεξής.

Τέλος, ο Στέφανο Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Εθνοφυλακής «που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη συνδρομή στην αποστολή των ΕΔ. Μεταξύ άλλων διευρύνεται η δυνατότητα περαιτέρω στελέχωσης με εφέδρους και αναβαθμίζεται η ποιότητα του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη και την εντοπιότητα

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο σαφώς δεν επιλύει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα και κατέληξε «επιλύει όμως σημαντικά προβλήματα. Είναι ένα θετικό νομοσχέδιο που αφορά στο προσωπικό των ΕΔ και καλώ όλες της πτέρυγες τις Βουλής να το υπερψηφίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=yrmvWvJnu8c

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης