Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
27/12/2022 | 13:23
Militaire News

Αύξηση στρατιωτικής θητείας σε 12 από 4 μήνες στην Ταϊβάν λόγω Κίνας

Αύξηση στρατιωτικής θητείας σε 12 από 4 μήνες στην Ταϊβάν λόγω Κίνας

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε την Τρίτη (27 Δεκεμβρίου) παράταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από τέσσερις μήνες σε ένα χρόνο, επικαλούμενη την απειλή από μια ολοένα και πιο εχθρική Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτοδιοικούμενη, δημοκρατική Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του, που θα καταληφθεί κάποια μέρα, με τη βία, αν χρειαστεί, και το νησί ζει υπό τον διαρκή φόβο μιας κινεζικής εισβολής.

Υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι απειλές της Κίνας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε επιπλέον ανησυχίες στην Ταϊβάν ότι το Πεκίνο μπορεί να κινηθεί παρόμοια με σκοπό την προσάρτηση του νησιού.

«Ο εκφοβισμός και οι απειλές της Κίνας κατά της Ταϊβάν γίνονται πιο εμφανείς», δήλωσε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν σε συνέντευξη Τύπου.

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο… αλλά συμπατριώτες μου, η ειρήνη δεν θα πέσει από τον ουρανό».

«Η τρέχουσα τετράμηνη στρατιωτική θητεία δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στη γρήγορη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση», πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε να επαναφέρουμε τη στρατιωτική θητεία ενός έτους από το 2024».

Η απαίτηση θα ισχύει για τους άνδρες που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2005, είπε η Τσάι.

Η Ταϊπέι, η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας του Πεκίνου στην Ταϊβάν, ανέφερε τη Δευτέρα (27/12) τη μεγαλύτερη εισβολή της κινεζικής αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού, με 43 κινεζικά αεροσκάφη να διέρχονται ένα ανεπίσημο όριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα διοργάνωσε επίσης πολεμικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο μετά από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Οι στρατεύσιμοι θα υποβληθούν σε πιο εντατική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων σκοποβολής, εκπαίδευσης μάχης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και χειρισμού ισχυρότερων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και αντιαρματικών πυραύλων, είπε ο Τσάι.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επανεξετάζουν το στρατιωτικό σύστημα της Ταϊβάν από το 2020, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα.

«Όσο η Ταϊβάν είναι αρκετά δυνατή, θα είναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και δεν θα γίνει πεδίο μάχης», είπε η Τσάι σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την απόφαση, την οποία περιέγραψε ως «απίστευτα δύσκολη».

Το τρέχον στρατιωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων εκπαίδευσης, είναι αναποτελεσματικό και ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας, ειδικά εάν εξαπολύσει μια ταχεία επίθεση στο νησί, πρόσθεσε η Τσάι.

«Η Ταϊβάν θέλει να πει στον κόσμο ότι μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας, πιστεύουμε ακράδαντα στη δημοκρατία. Μεταξύ πολέμου και ειρήνης, επιμένουμε στην ειρήνη. Ας δείξουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ φέτος, συμπεριλαμβανομένων των Stingers, αλλά η Τσάι είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται μετά από συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η – de facto – πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση για τη μεταρρύθμιση της στρατολογίας.

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν και τα βήματα που κάνει η Ταϊβάν για να ενισχύσει τις ικανότητές της στην άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή», ανέφερε.

Η υποχρεωτική θητεία στο στρατό δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ταϊβάν – υπήρξε κάποτε μια βάναυση στρατιωτική δικτατορία που έκτοτε μετατράπηκε σε μια προοδευτική δημοκρατία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από ένα έτος σε τέσσερις μήνες με στόχο τη δημιουργία μιας κυρίως εθελοντικής δύναμης.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα της κοινής γνώμης στην Ταϊβάν πιστεύει τώρα ότι αυτό είναι πολύ σύντομο.

Ο στρατός έχει επίσης δυσκολευτεί να στρατολογήσει και να διατηρήσει προσωπικό πλήρους απασχόλησης λόγω των χαμηλών οικονομικών κινήτρων.

Η Τσάι περιέγραψε την παράταση ως «μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση … για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό τρόπο ζωής για τις μελλοντικές μας γενιές».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

«Οι διάφορες μονομερείς συμπεριφορές της Κίνας έχουν γίνει μείζον μέλημα για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στη συζήτηση υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια.

Οι στρατεύσιμοι θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη βασικών υποδομών, επιτρέποντας στις τακτικές δυνάμεις να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε περίπτωση οποιασδήποτε απόπειρας εισβολής από την Κίνα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο Chieh Chung, ερευνητής στο National Policy Foundation, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ταϊπέι, υπολόγισε ότι η επέκταση θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 60.000 έως 70.000 στρατιώτες στην τρέχουσα επαγγελματική δύναμη των 165.000 ατόμων από το 2027 και μετά.

Ακόμη και μετά την αύξηση θητείας, ωστόσο, η περίοδος υπηρεσίας θα εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τους 18 μήνες που επιβάλλονται στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει μια εχθρική και πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Η Τσάι επιβλέπει ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, υποστηρίζοντας την ιδέα του «ασύμμετρου πολέμου» για να κάνει τις δυνάμεις του νησιού πιο ευέλικτες σε ενδεχόμενη επίθεση.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Ταϊβάν να εκσυγχρονίσει τον στρατό της σημειώνει το Reuters, η Τσάι είπε ότι δεν υπήρξε πίεση από την Ουάσιγκτον για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης