Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
27/12/2022 | 06:15 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Υπόθεση Έριχ Πρίμπκε: Από την Γκεστάπο στο Μπαριλότσε των Άνδεων

Υπόθεση Έριχ Πρίμπκε: Από την Γκεστάπο στο Μπαριλότσε των Άνδεων

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ,ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Το Μπαριλότσε αποτελεί την πύλη της Παταγονίας. Η πόλη αυτή των Άνδεων θυμίζει Αλπικό τοπίο. Πίσω από την κουρτίνα, όμως, το Μπαριλότσε αποτέλεσε καταφύγιο για μέλη του Ναζιστικού κόμματος μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί βρέθηκε ο κατηγορούμενος για μία από τις μεγαλύτερες εκτελέσεις πολιτών στην Ιταλία και βασικό στέλεχος της Γκεστάπο της Ρώμης, ο Έριχ Πρίμπκε.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Οι επιτυχίες των Συμμάχων κατά την Ιταλική Εκστρατεία οδηγούν την διάσπαση της Ιταλίας σε δύο άτυπες κρατικές οντότητες. Στον βορρά οι Γερμανοί δημιουργούν την Δημοκρατία του Σαλό έπειτα από την επιχείρηση Άξονας. Η καταδρομική επιχείρηση στο Γκράν Κάσσο απελευθερώνει τον Μπενίτο Μουσολίνι όπου κρατούνταν στο ξενοδοχείο Κάμπο Ιμπερατόρε. Από τις πρώτες κινήσεις της Δημοκρατίας του Σαλό ήταν να καλέσει σε επιστρατεύσει τους γερμανόφωνους πολίτες (κυρίως κάτοικοι του Τιρόλο). Το

3ο Αστυνομικό σύνταγμα των SS Μποζέν, με μέλη κυρίως από το νότιο Τιρόλο, είχε ως σκοπό την επιτήρηση της τάξης στην Ρώμη, η οποία ανήκε στα διοικητικά όρια της Δημοκρατίας του Σαλό.

Στις 24 Μαρτίου 1944 το Αστυνομικό σύνταγμα Μποζέν δέχεται βομβιστική επίθεση στον δρόμο Ρασέλλα της Ρώμης. Ένας φοιτητής της Ιατρικής που ανήκε στην Ομάδα Πατριωτικής Δράσης πυροδοτεί την βόμβα που ήταν κρυμμένη σε κάδο απορριμμάτων. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματιστούν θανάσιμα 33 μέλη του Αστυνομικού Συντάγματος των SS Μποζέν.

Πηγή εικόνας: wikipedia

Ο Χέμπερτ Κάπλερ ως επικεφαλής της Γκεστάπο στην Ρώμη αποφασίζει την εκτέλεση 10 πολιτών για κάθε νεκρό στρατιώτη. Η διαταγή, σύμφωνα με τους κατηγορούμενους της εκτέλεσης, προήλθε από τον Χίτλερ με χρονικό όριο τις 24 ώρες. Τότε οι Γερμανοί συνέλαβαν 335 πολίτες κυρίως Εβραίους της Ρώμης και αντιστασιακούς της Μπανιτέρα Ρόσα που κρατούνταν στις φυλακές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρέθηκαν 3 έφηβοι και ένας κληρικός όπως και πολίτες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Οδηγήθηκαν με φορτηγά κοντά στην πλατεία της Αρδεατίνης όπου υπήρχαν οι σήραγγες από τα λατομεία. Μέσα στις σπηλιές, οι συλληφθέντες ανά πέντε εκτελέστηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι. Υπεύθυνος για την λίστα των

ονομάτων ήταν ο Έριχ Πρίμπκε ο οποίος πρόσθεσε στην μακάβρια λίστα 5 ακόμη πολίτες από τους 330 που πρόσταζε η διαταγή.

Η ΦΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΜΚΠΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Έριχ Πρίμπκε κρατήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Ρίμινι όπου ομολόγησε την δολοφονία 2 πολιτών στην εκτέλεση της Αρδεατίνης. Το 1946 δραπετεύει από το στρατόπεδο αιχμαλώτων και με την πλαστή ταυτότητα Όττο Παπέ ξεφεύγει στην Λατινική Αμερική. Μέσω των δρόμων διαφυγής (Ρατλάιν), οι Ναζί εξαφανίζονται είτε μέσω Ισπανίας είτε μέσω της Ιταλίας, με την πολύτιμη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και των συνωμοτικών κύκλων του Βατικανού.

Πηγή εικόνας: Daily Mail

Για περισσότερα από 50 χρόνια ο Έριχ Πρίμπκε ζούσε σαν καθημερινός πολίτης. Μέχρι που η δημοσιογραφική ομάδα του ABC ξεκίνησε να ερευνά τις υποθέσεις των Ναζί που κατέφυγαν στην Αργεντινή. Ο Φίλιπ Χάρις, δημοσιογράφος του ABC, παρατήρησε ότι στα αρχεία του Μπουένος Άιρες υπάρχει ένα όνομα που συνδέθηκε με την Γκεστάπο της Ρώμης.

Η έρευνα οδήγησε στην πόλη του Μπαριλότσε όπου βρέθηκαν στα βήματα του Ράιχαρντ Κοπς, που ζούσε πλέον με την ταυτότητα Χουάν Μόλερ. Η περιγραφή της περίπτωσης του Χουάν Μόλερ μέσα από ένα τοπικό βιβλίο που περιέγραφε περιπτώσεις Ναζί που είχαν καταφύγει στο Μπαριλότσε. Το βιβλίο ονομάζονταν ο ζωγράφος της Ελβετικής Αργεντινής και ανέφερε το όνομα του Έρικ Πρίμπκε.

Μέσα από τους τηλεφωνικούς καταλόγους εντόπισαν το όνομα του Πριμπκε και έκλεισαν συνάντηση με την πρόφαση ότι είναι επενδυτές. Εκεί ο Πρίμπκε αποκάλυψε ότι βρισκόταν στην Ιταλία την περίοδο του πολέμου. Όμως, οι δημοσιογράφοι είχαν στήσει καρτέρι στο Χουάν Μόλερ, όπου στην πραγματικότητα ήταν ο Ράιχαρντ Κοπς. Σε συνάντηση μαζί του και έπειτα από πιέσεις του παρουσιαστή του ABC, Σαμ Ντόναλτσον, ο Ρέιχαρντ Κοπς αποκάλυψε ότι στο Μπαριλότσε ζούσε ένα σημαίνον πρόσωπο της Γκεστάπο της Ρώμης.

Πηγή εικόνα: YouTube

Το συνεργείο του ABC έπιασε απροετοίμαστο τον Πρίμπκε βγαίνοντας από το ΓερμανόΑργεντίνικο σχολείο του Μπαριλότσε. Ο Ντόναλτσον απευθύνθηκε ευθέως στον Πρίμπκε λέγοντας του ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο αθώων πολιτών μέχρι και εφήβων, με τον Πρίμπκε να αντιπαραβάλλει ότι

ακολουθούσε εντολές και ότι ήταν εκτελέσεις αντιστασιακών. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και η σύλληψη του Πρίμπκε δεν θα αργούσε.

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η έκδοση του Πρίμπκε στα Ιταλικά δικαστήρια, ομολογουμένως, συνάντησε πολλά εμπόδια παρόλο την υπόσχεση του Προέδρου της Αργεντινής. Τον Αύγουστο του 1996 το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Πρίμπκε. Η ετυμηγορία βασίστηκε στο σκεπτικό ότι ακολουθούσε εντολές. Οι έντονες αντιδράσεις της Εβραϊκής κοινότητας και των οικογενειών των θυμάτων παρακίνησε την Δικαιοσύνη να καλέσει εκ νέου τον Πρίμπκε σε απολογία. Αφενός στην λίστα των εκτελεσμένων, για την οποία ήταν υπεύθυνος ο Μπρίμκε προστέθηκαν 5 επιπλέον πολίτες, αφετέρου ο ίδιος είχε καταθέσει για την δολοφονία 2 πολιτών από τα χέρια του κατά την διάρκεια της κράτησης του στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Ρίμινι. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια που μειώθηκαν σε 10 λόγω της ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας.

Πηγή εικόνας: New York Times

Τον Μάρτιο του 1998 το Εφετείο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και τον έτερο αξιωματικό της Γκεστάπο της Ρώμης που πρωταγωνίστησε στην εκτέλεση στην Αρδεατίνη, Κάρλ Χας. Ο Πρίμπκε τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό. Στις 11 Οκτωβρίου 2013 πεθαίνει στην Ρώμη σε ηλικία 100 ετών. Η Αργεντινή απαγόρευσε την ταφή του δίπλα στην γυναίκα του, σύμφωνα με την επιθυμία του, ενώ η Γερμανία αρνήθηκε κατηγορηματικά για να μην γίνει ο τάφος του λαϊκό προσκύνημα. Λόγω των ταραχών δεν παρευρέθηκαν συγγενείς στην κηδεία του και τελικά θάφτηκε από τον στρατό σε μυστική τοποθεσία, κατά τα λεγόμενα του δικηγόρου του.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Ο Χέμπερτ Κάπλερ ήταν επικεφαλής της Γκεστάπο στην Ρώμη. Συνελήφθη από τους Βρετανούς και δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο. Του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές Γκαέτα. Το 1975 διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Το 1976 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο παρόλο τις εκκλήσεις της γυναίκας για μεταφορά του στην Γερμανία. Τον Αύγουστο του 1977 η σύζυγος του Κάπλερ τον μετέφερε από το Ιταλικό Νοσοκομείο μέσα σε βαλίτσα για την Δυτική Γερμανία όντας βαριά άρρωστος. Πέθανε μετά από έξι μήνες στην Γερμανία.

Ο Καρλ Χας από την μεριά του έγινε διπλός κατάσκοπος κατά τον Ψυχρό πόλεμο. Την περίοδο της δίκης του Πρίμπκε έμαθε για τις κατηγορίες εναντίον του και προσπάθησε να δραπετεύσει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό ως το τέλος της ζωής του.

Πηγή αρχικής εικόνας: ABC NEWS

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης