Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
21/12/2022 | 08:25 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Οι ΗΠΑ καθηλώνουν όλα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 Spirit

Οι ΗΠΑ καθηλώνουν όλα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 Spirit

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ καθηλώνει στο έδαφος όλο τον στόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth B-2 Spirit. Η απόφαση ελήφθη μετά από μια έκτακτη προσγείωση στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι που προκάλεσε ζημιά σε ένα από τα αεροσκάφη στις 10 Δεκεμβρίου. Η συντριβή σημειώθηκε μετά από δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της πτήσης που ανάγκασε το πλήρωμα σε αναγκαστική προσγείωση.

Φωτογραφίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και δορυφορικές εικόνες έδειξαν το αεροπλάνο με το ένα φτερό στο έδαφος, εν μέρει εκτός της πίστας προσγείωσης. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε μόνο ότι το αεροπλάνο υπέστη ζημιά μετά την προσγείωση και ότι υπήρξε φωτιά. Οποιαδήποτε συντριβή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, ειδικά αφού τα B-2 αποτελούν το σύμβολο της στρατηγικής αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ.

Τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας του B-2 του δίνουν τη μοναδική ικανότητα να διεισδύει στις πιο εξελιγμένες άμυνες του εχθρού και να απειλεί βαριά αμυνόμενους στόχους, αποφεύγοντας τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εμπλοκή του εχθρού. Η ικανότητά του να διεισδύει στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού για να απειλήσει αποτελεσματικά με αντίποινα παρέχει μια ισχυρή και αποτελεσματική αποτρεπτική και μαχητική δύναμη.

Η Πολεμική Αεροπορική Βάση Whiteman φιλοξενεί ολόκληρο τον στόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που λειτουργούν από την 509η Πτέρυγα. Η είδηση ​​της καθήλωσης στο έδαφος του στόλου των 20 αεροσκαφών αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου από τη 509η Πτέρυγα.

«Το νούμερο ένα μέλημά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού και του στόλου μας», ανέφερε στο δελτίο Τύπου ο συνταγματάρχης Daniel Diehl, διοικητής της 509ης πτέρυγας.

Από την 509η Πτέρυγα εξήγησαν ότι και τα 20 B-2 του στόλου της δεν θα πετάξουν προκειμένου να γίνουν επιθεωρήσεις ασφαλείας. «Η ασφαλής προσγείωση αφορά όλα τα B-2 του στόλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πτέρυγας στο Air & Space Forces Magazine.

«Η Whiteman AFB θα κάνει ένα διάλειμμα για την ασφάλεια των πτήσεων των B-2 προκειμένου να επιθεωρήσει τον στόλο μετά το συμβάν στις 10 Δεκεμβρίου 2022», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε επίσης ότι αυτή η περίοδος θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το συμβάν.

Προς το παρόν, δεν ανακοινώθηκε η ημερομηνία λήξης. «Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και επί του παρόντος αξιολογούμε τι πήγε στραβά και πώς μπορούμε να μετριάζουμε τον μελλοντικό κίνδυνο. Θα συνεχίσουμε την κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα ασφαλείας», είπε αναφερόμενος στην καθήλωση στο έδαφος του στόλου των B-2.

«Θα πετάξουν τα Β-2 αν χρειαστεί»

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη για την καθήλωση του στόλου των των βομβαρδιστικών B-2 Spirit , η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δήλωσε το B-2 μπορεί να πετάξει – εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας διερευνά το περιστατικό της 10ης Δεκεμβρίου στην Πολεμική Αεροπορία Whiteman.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου, η 509η Πτέρυγα, η οποία διαχειρίζεται τον στόλο των 20 B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth «μπορούν να πετάξουν εάν δοθεί εντολή από τον αρχηγό για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της αποστολής τους». Ωστόσο, όλες οι πτήσεις του B-2 παραμένουν σε απροσδιόριστη παύση λόγω του ατυχήματος στο Whiteman.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Σ. Ράιντερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

«Το Υπουργείο Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει στη διάθεσή του μια ποικιλία δυνατοτήτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών μας», είπε ο Ράιντερ. «Έχουμε επίσης το B-52, το οποίο είναι και συμβατικό και πυρηνικό, το οποίο παρέχει μια επιπλέον δυνατότητα, σε γενικές γραμμές, όταν πρόκειται για τις στρατηγικές μας δυνάμεις».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης