Υποστηριξε το militaire
Άποψη
15/12/2022 | 06:30 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

«Ας κρατήσουν οι χοροί» για τον καθορισμό ΑΟΖ της Αιγύπτου γιατί «δεν σπάει κανένα τουρκολυβικό μνημόνιο»-Σ.Φενέκος

«Ας κρατήσουν οι χοροί» για τον καθορισμό ΑΟΖ της Αιγύπτου γιατί «δεν σπάει κανένα τουρκολυβικό μνημόνιο»-Σ.Φενέκος
Μεγάλες προσδοκίες δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τις ανακοινώσεις που έκανε το Κάϊρο ,σχετικά με τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ του προς την Λιβύη. Ήταν μάλλον πολύ βιαστικό το συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος «κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Δεν το λέμε εμείς το γράφει ο κ.Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α.
Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ
Με διθυραμβικές ανακοινώσεις δημοσιεύθηκε νύκτωρ, ότι η Αίγυπτος “κονιορτοποίησε” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, επειδή ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ Δυτικά της ήδη οριοθετημένης ΑΟΖ με την χώρα μας.
Και μάλιστα όλα αυτά τα επιπολαίως διθυραμβικά, πριν ακόμη δούμε το επίσημο κείμενο της ανακήρυξης με τα στίγματα που καθορίζουν την συγκεκριμένη περιοχή.
Όλα όμως τα διθυραμβικά ξεκινούν από την εσφαλμένη αντίληψη που προβάλλεται από ΟΛΑ τα ΜΜΕ για το τι συνιστά, τι οριοθετεί και τι όχι, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Έχω γράψει εκτεταμένη ανάλυση για τα λάθη αυτά που κάνουμε, όπως και για την εσφαλμένη αξιολόγηση, τις αντιλήψεις και προσδοκίες που δημιουργούνται.
Το ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να ανακηρύξει ΑΟΖ και για το δυτικό τμήμα πέραν της ήδη οριοθετημένης με την χώρα μας, σίγουρα είναι θετικό.
Όμως εκτιμώ ότι αυτό δεν έγινε για να ακυρώσει οπωσδήποτε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο (και εάν θα αγγίζει την υποτιθέμενη ΑΟΖ της Λιβύης, αυτό θα είναι ελάχιστα και οριακά), αλλά πρωτίστως για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, σε μία περιοχή που δημιουργούνται προσδοκίες εύρεσης κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων.
Και σε κάθε περίπτωση η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ από μία χώρα, δεν συνιστά αναγκαστικό κανόνα Διεθνούς Δικαίου (όπως π.χ. είναι η χωρική θάλασσα), ώστε να υπάρχει de facto λόγος ακυρότητας του Τουρκολιβυκού μνημονίου λόγω σύγκρουσής του με αυτόν (Σύμβαση της Βιέννης).
Ανάλυση επί των περιοχών θα ακολουθήσει μετά την δημοσιοποίηση των στιγμάτων που καθορίζουν το νέο τμήμα ΑΟΖ που ανακήρυξε η Αίγυπτος σε σύγκριση με τα όσα οριοθετούνται (αν και παράνομα) από το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Σημειωτέον είναι ότι στο ΔΔΘ προβλέπεται εάν υπάρχουν κοιτάσματα στα όρια των ΑΟΖ ,τότε οι χώρες διαπραγματεύονται και συμφωνούν για την αναλογική εκμετάλλευσή τους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης