Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
14/12/2022 | 07:00 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Επιστήμονες ανέκτησαν DNA ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών

Επιστήμονες ανέκτησαν DNA ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να ανακτήσει DNA ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών από ένα οικοσύστημα φυτών, ψαριών, ακόμη και ενός αρχαίου μαστόδοντα. Είναι το αρχαιότερο DNA που μπορέσαμε ποτέ να αναλύσουμε, αναφέρει το “MIT Technology Review”, με το προηγούμενο ρεκόρ να έχει σημειώθηκε πέρυσι όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικά γονιδιώματα από ένα μαμούθ της Σιβηρίας ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών, όπως μαθαίνουμε από το “futurism.com”.

Το γενετικό υλικό συλλέχτηκε από αρχαία ιζήματα στη Γροιλανδία, μια περιοχή του κόσμου που κάποτε φιλοξενούσε ένα πολύ θερμότερο κλίμα που επέτρεπε την άνθηση ενός πλούσιου

οικοσυστήματος χλωρίδας και πανίδας. Μερικά από τα δείγματα ελήφθησαν από μια κατάθεση πηλού και άμμου πάχους 300 ποδιών το 2006 και αποθηκεύτηκαν σε καταψύκτη στην Κοπεγχάγη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας δώσουν ενδείξεις για το πώς το τοπικό οικοσύστημα της Γροιλανδίας μπόρεσε να προσαρμοστεί στα θερμαινόμενα κλίματα τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια – και πώς τα σημερινά φυτικά είδη μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα κλίμα που τώρα θερμαίνεται ακόμη πιο γρήγορα.

«Είναι ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό που περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε στη Γη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε στο “MIT Tech” ο Έσκε Γουίσλεφ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανώτερος συγγραφέας μιας νέας εργασίας σχετικά με το έργο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, «και μας δίνει κάποια ιδέα πώς η φύση μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες». Τα θραύσματα δίνουν μια συναρπαστική εικόνα του πώς μπορεί να έμοιαζε η Γροιλανδία πριν από εκατομμύρια χρόνια.

«Είναι σχεδόν μαγικό να μπορούμε να συμπεράνουμε μια τόσο ολοκληρωμένη εικόνα ενός αρχαίου οικοσυστήματος από μικροσκοπικά θραύσματα διατηρημένου DNA», είπε η παλαιογενετική Μπεθ Σάπιρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ στους “New York Times”. Το DNA που ανακτήθηκε περιλαμβάνει θραύσματα από ανθισμένα φυτά και δέντρα, είδη που δεν έχουν εντοπιστεί στην περιοχή εδώ και πολύ καιρό.

«Πρόκειται για ένα οικοσύστημα χωρίς σύγχρονο ανάλογο», είπε ο Γουίσλεφ στο “MIT Tech”. «Είναι ένα μείγμα αρκτικών ειδών και εύκρατων ειδών». Το γεγονός ότι στην περιοχή βρέθηκαν υπολείμματα DNA ενός μαστόδοντα, ενός αρχαίου και εξαφανισμένου συγγενή του ελέφαντα, εξέπληξε τους επιστήμονες.

«Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια θα περίμενες ένα μαστόδοντα εκεί πάνω», είπε στο “Nature” ο Λοβ Νταλέν, παλαιοντολόγος στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τα δείγματα από τάρανδους αποδείχθηκαν επίσης εκπληκτικά. «Οι τάρανδοι, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, δεν θα έπρεπε να έχουν επιζήσει· δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν εκείνη την εποχή», είπε ο Γουίσλεφ στο “Nature”.

Τα δείγματα ήταν ανακτήσιμα μόνο χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι ήταν συνδεδεμένα με άργιλο και χαλαζία, επιβραδύνοντας σημαντικά την αποικοδόμηση του DNA.

Εν ολίγοις, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης, το οποίο ενεργοποιείται από τις αιχμής τεχνολογίες προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων και παρέχει ένα εξαιρετικά σπάνιο στιγμιότυπο στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη μας – και ίσως μια ματιά και στο μέλλον μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης