Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
24/11/2022 | 07:39 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Οι Ουκρανοί στο σκοτάδι και το κρύο – Ο Ζελένσκι στον κόσμο του

Οι Ουκρανοί στο σκοτάδι και το κρύο - Ο Ζελένσκι στον κόσμο του

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσει κατά της Ρωσίας για τις αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές υποδομές που βύθισαν ξανά τις ουκρανικές πόλεις στο σκοτάδι και το κρύο καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία την Τετάρτη, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, αναγκάζοντας σε κλείσιμο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και διακοπή παροχής νερού και ηλεκτρισμού σε πολλά μέρη.

«Σήμερα μόνο σε μία μέρα, είχαμε 70 πυραυλικές επιθέσεις. Αυτή είναι η ρωσική φόρμουλα του τρόμου. Όλα αυτά είναι ενάντια στην ενεργειακή μας υποδομή… Νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, κατοικημένες περιοχές» είπε ο Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης με την αίθουσα του συμβουλίου.

Η Ουκρανία περίμενε να δει «μια πολύ σθεναρή αντίδραση» στις αεροπορικές επιδρομές της Τετάρτης από τον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το συμβούλιο είναι απίθανο να λάβει μέτρα ως απάντηση στην έκκληση, καθώς η Ρωσία είναι μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «προφανώς «οπλίζει» τον χειμώνα για να επιφέρει τεράστια δεινά στον ουκρανικό λαό».

Ο Ρώσος πρόεδρος «θα προσπαθήσει να παγώσει τη χώρα προσβλέποντας σε υποταγή», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya απάντησε διαμαρτυρόμενος ότι ήταν αντίθετο με τους κανόνες του συμβουλίου η εμφάνιση του Zelenskiy μέσω βίντεο και απέρριψε αυτό που αποκάλεσε «απερίσκεπτες απειλές και τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της στη Δύση.

Ο Nebenzya είπε ότι ζημιά στην υποδομή της Ουκρανίας προκλήθηκε από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας που συνετρίβησαν σε περιοχές αμάχων αφού εκτοξεύτηκαν εναντίον των ρωσικών πυραύλων και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να παρέχει στο Κίεβο πυραύλους αεράμυνας.

Η πρωτεύουσα του Κιέβου ήταν ένας από τους κύριους στόχους της Τετάρτης των πυραυλικών επιθέσεων. «Σήμερα είχαμε τρία χτυπήματα σε πολυώροφες πολυκατοικίες. Δυστυχώς 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά του.

Οι εκρήξεις αντήχησαν σε όλο το Κίεβο καθώς απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους εκτοξεύθηκαν και οι ουκρανικοί πύραυλοι αεράμυνας κατά τις προσπάθειες αναχαίτισής τους. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν επίσης σε όλη τη χώρα σε εθνικό συναγερμό.

«Η μικρή μας κοιμόταν. Δύο χρονών. Κοιμόταν, καλύφθηκε. Είναι ζωντανή, δόξα τω Θεώ», είπε ένας άνδρας που έδωσε το όνομά του ως Fyodr, απομακρυνόμενος από μια πολυκατοικία που σιγοκαίει που χτυπήθηκε στο Κίεβο, σέρνοντας μια βαλίτσα.

Όλη η περιοχή του Κιέβου, όπου ζουν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου. Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα και ορισμένες περιοχές εφάρμοσαν έκτακτες διακοπές ρεύματος για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην πραγματοποίηση επισκευών.

Νωρίς την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε ότι το ρεύμα και άλλες υπηρεσίες επανασυνδέονται σε περισσότερες περιοχές. «Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, δημοτικοί υπάλληλοι, συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο», είπε.

Στην περιοχή Lviv στα δυτικά της χώρας, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε, ενώ στην Οδησσό στη χερσόνησο της Κριμαίας, το νερό και η θέρμανση α αποκαταστάθηκαν πλήρως, αν και μόνο το 10% των πολιτών είχε ξανά ρεύμα, είπε ο Zelenskiy.

Άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Μόνο το 20% περίπου των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Κιέβου ήταν ξανά στο διαδίκτυο. «Στο Κίεβο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε ο πρόεδρος. «Περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι».

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία στοχεύει το μη στρατιωτικό ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας μακριά από τις γραμμές του μετώπου, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση κατάφερε ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους στα ανατολικά και νότια.

Η Μόσχα λέει ότι ο στόχος των πυραυλικών της επιδρομών είναι να αποδυναμώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει και να την ωθήσει να διαπραγματευτεί. Το Κίεβο λέει ότι οι επιθέσεις σε υποδομές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, με σκοπό να βλάψουν αμάχους και να σπάσουν την εθνική βούληση.

Αυτό δεν θα συμβεί, υποσχέθηκε ο Zelenskiy σε μια προηγούμενη δήλωση μέσω βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Θα ανανεώσουμε τα πάντα και θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά γιατί είμαστε ένας άθραυστος λαός», είπε.

Χιόνια στην Ουκρανία

Με το πρώτο χιόνι του παγωμένου χειμώνα στην Ουκρανία να πέφτει, οι αρχές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των διακοπών ρεύματος σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την Τρίτη πως ειδικά κέντρα θα παρέχουν στους πολίτες ηλεκτρισμό, θέρμανση, νερό, ίντερνετ, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και ένα φαρμακείο, που θα λειτουργούν δωρεάν όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι 2.750 από τα κέντρα αυτά λειτουργούσαν το βράδυ της Τετάρτης.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης θα δωρίσουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και μετασχηματιστές.

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στα ανατολικά, όπου η Ρωσία πιέζει σε επίθεση κατά μήκος της πρώτης γραμμής δυτικά της πόλης του Ντόνετσκ, η οποία κρατείται από υποστηρικτές της Μόσχας από το 2014.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης