Υποστηριξε το militaire
Άποψη
23/10/2022 | 06:18 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Το φιάσκο της «εξοπλιστικής διπλωματίας» επαναλαμβάνεται!

Το φιάσκο της «εξοπλιστικής διπλωματίας» επαναλαμβάνεται!

Το «μπαράζ» εξοπλιστικών αγορών στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει φθάσει ήδη στα 14 δις. Όλες οι παραγγελίες έγιναν με απ΄  ευθείας αναθέσεις και δικαιολογήθηκαν από την πίεση του «τουρκικού κινδύνου», αλλά και από τις «αμυντικές συμφωνίες» που συνόδευαν κάποιες απ΄  αυτές τις αγορές…

Για το πρώτο ,η κοινή λογική λέει ότι θα έπρεπε πρώτα απ΄  όλα να υπάρξει μέριμνα για να δουλέψει στο 100% το υπάρχον οπλοστάσιο. Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο.

Για τις «αμυντικές συμφωνίες» που «επένδυσαν» τις παραγγελίες των 14 δις, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι για ακόμη μία φορά η λεγόμενη… εξοπλιστική διπλωματία δεν οδηγεί πουθενά! 

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

Που είναι η Γαλλία;

Να ξεκινήσουμε από τις αγορές που η χρησιμότητα τους δεν αμφισβητείται αν κι έγιναν «λειψές»! Αναφερόμαστε στις παραγγελίες των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και στις φρεγάτες Belharra. Το «λειψές» αφορά τις δεύτερες αφού είναι πλέον γνωστό ότι δεν θα φέρουν τους Scalp Naval.

Το κόστος των Rafale έχει προσδιοριστεί από την ΠΑ στα 2,5 δις.

Για τις φρεγάτες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μιλήσει στη Βουλή για 3 δις ευρώ. 

Σύνολο 5,5 δις ευρώ. Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή μηδέν σε ότι αφορά στα Rafale, ελάχιστη στις φρεγάτες. Στην Ινδία όπου η Dassault πουλάει αεροσκάφη, συνεργάζεται με 70 εταιρείες!

Όσο για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία; Δεν έχουμε νιώσει πουθενά την παρουσία των Γάλλων στη «γειτονιά» μας. Δεν έχουμε δει κάποια ενίσχυση του «στρατιωτικού τους αποτυπώματος» στην ανατολική Μεσόγειο, πολύ περισσότερο στο Αιγαίο. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν έχει ξεχάσει τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία συζητά με Γαλλία και Ιταλία για την προμήθεια αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων δεν έχουν διαψευστεί. Μένει να το δούμε κι αυτό! Θα είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι θα πουλήσουν όπλα-αντίδοτα στην Τουρκία ,για τα όπλα που πούλησαν στην Ελλάδα!

Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο από τις ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά από τη σημερινή κυβέρνηση. Εκτός από τον «ζωτικό χώρο» που έχει προσφέρει η Ελλάδα στο Ισραήλ για να ασκούνται απρόσκοπτα οι Ένοπλες Δυνάμεις του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδωσε και τη τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα… Και το έδωσε πολύ ακριβά! Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί στη Βουλή η ισραηλινή πρόταση ήταν η ακριβότερη ακόμη και με το1,355 δισεκατομμύριο που προέβλεπε αρχικά η συμφωνία. Στη συνέχεια προστέθηκαν ακόμη  500 εκατομμύρια και το κόστος έφθασε  στο 1,850! Το γιατί δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς…

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μ.Γκάντζ , ανέβαλε για δεύτερη φορά επίσκεψη του στην Αθήνα και την εβδομάδα που έρχεται θα επισκεφθεί την Άγκυρα! Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας του Ισραήλ μετά από 12 χρόνια!

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς στους ελληνικούς εξοπλισμούς έχουν τον πρώτο λόγο… Τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο τα 2 και κάτι δις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην έκδοση Viper. Τα δύο πρώτα παραδόθηκαν στην ΠΑ αλλά υπάρχει ένα θέμα: η αμερικανική αεροπορία είχε από το 2018 προειδοποιήσει ότι τι νέο ραντάρ που τοποθετείται στα αεροσκάφη δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS! Οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν ακόμη 400 εκατομμύρια δολάρια ,το λιγότερο, για να αλλάξουμε και σύστημα αυτοπροστασίας.

Γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν πόδι και στον Στόλο…Υπάρχουν και πολλά άλλα που τους ενδιαφέρουν.

Να προσθέσουμε ότι έχουμε δώσει όλη τη χώρα για διευκολύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να δούμε το αποτέλεσμα της «εξοπλιστικής διπλωματίας»: η Ουάσινγκτον θα εκσυγχρονίσει τα F-16 του Ερντογάν, διατηρεί το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τα λέει συχνότερα με το δεξί χέρι του Ερντογάν, τον Καλίν, παρά με τον Μπάϊντεν!

Γερμανία

Η Γερμανία που παράτησε τα υποβρύχια 214 στη μέση για να τα ολοκληρώσει μόνη της η Ελλάδα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τώρα «χτίζει» τα ίδια υποβρύχια για την Τουρκία! Δεν έχουμε καμία προσδοκία από το Βερολίνο ,αλλά παρόλα αυτά ο κ.Σολτς έρχεται στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου για να «κλείσει» η συμφωνία εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard ύψους 2 δις!!! Μαζί με αυτό το πρόγραμμα θέλει να πουλήσει και τεθωρακισμένα οχήματα με κόστος 1,5 δις ευρώ!

Για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης πολλοί Ανώτατοι Απόστρατοι Αξιωματικοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι απλά αχρείαστος! Ένας αριθμός παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard χρειάζονται μικρές εργασίες αναβάθμισης σε κάποια συστήματα τους που μπορούν να γίνουν με απείρως φθηνότερο κόστος, από ελληνικές εταιρείες! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί ξανά την…εξοπλιστική διπλωματία για να μη μείνει παραπονεμένη η Γερμανία! 

Μόνο που ο λογαριασμός των κυβερνητικών εμπνεύσεων πηγαίνει στους φορολογούμενους οι οποίοι όπως και την περίοδο μετά από τα Ίμια καλούνται να πληρώσουν για αγορές εξοπλισμών που είναι αμφίβολο αν θα εξοπλίσουν όπως και όσο πρέπει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι από αυτή την εξοπλιστική φρενίτιδα η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν κερδίζει απολύτως τίποτα!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία του Σαββάτου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης