Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
17/10/2022 | 17:20
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Αυτά είναι τα ρωσικά “Σκάφη Καμικάζι”

Αυτά είναι τα ρωσικά

Η αυξανόμενη χρήση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών “Shahed-136” από τη Ρωσία αντανακλά τόσο τη δύναμη όσο και την αδυναμία της. Οι βομβαρδισμοί με τα συγκεκριμένα drones σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, σε δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, δείχνουν πώς τα όπλα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή και φόβο σε μια πρωτεύουσα που μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν είχε δεχθεί επίθεση για μήνες.

Τα “Shahed-136” εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο, και παρόλο που περιγράφονται ως drones καμικάζι, θεωρούνται πιο συγκεκριμένα ως μικροί πύραυλοι κρουζ με σχετικά περιορισμένη καταστροφική ικανότητα δεδομένου του ωφέλιμου φορτίου τους που φτάνει τα 50 κιλά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία αγόρασε 2.400 μη επανδρωμένα σκάφη, έναν μεγάλο αριθμό, ο οποίος όμως εξαντλείται γρήγορα.

Είναι η δεύτερη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς την περασμένη Δευτέρα, ως απάντηση στην έκρηξη στη γέφυρα του στενού Κερτς στην Κριμαία, η Ρωσία εξαπέλυσε ένα θανατηφόρο χαλάζι από πυραύλους και drones με στόχο το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αλλά ενώ οι επιθέσεις στο Κίεβο καταλαμβάνουν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, η χρησιμότητά τους χαρακτηρίζεται ως καθαρά ψυχολογική, με ελάχιστα ουσιαστικά στρατιωτικά οφέλη. Οι επιθέσεις προκαλούν φόβο, αλλά και οργή, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» για πιο μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία.

Η χρήση τους φαίνεται επίσης να αποδεικνύει ότι η Ρωσία στερείται κατευθυνόμενων πυραύλων. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Ουκρανίας πως η Μόσχα έχει εξαντλήσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων της και ότι έχουν απομείνει μόνο 124 από τους 900 συμβατικούς πυραύλους μεσαίας εμβέλειας που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν έντονες εικασίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να στοχεύσει σε μονάδες παραγωγής ενέργειας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, πέρα από το φάσμα μιας απλής εικασίας, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να στοχεύσει τα ενεργειακά και όχι μόνο,δίκτυα κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας καθώς αρχίζει ο χειμώνας και η «περίοδος θέρμανσης» της χώρας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το “Shahed-136” είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον τέτοιων στατικών στόχων σε σχέση με ζωντανούς κινούμενους στόχους, και για τη Μόσχα ακόμα και η αίσθηση πως η κατάσταση στην Ουκρανία έχει τεράστιο ψυχολογικό βάρος.

Είναι επομένως σαφές ότι για τη Ρωσία οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιδιαίτερα στο κέντρο και τα προάστια του Κιέβου, μπορεί να έχουν κυρίως ψυχολογικά οφέλη, ωστόσο η δυνατότητα πλήξης στατικών στόχων όπως πηγές παραγωγής ενέργειας, δίνουν και στρατιωτικό βάρος στις συγκεκριμένες επιθέσεις, καθιστώντας τες ένα σημαντικό πρόβλημα για την ουκρανική άμυνα ιδιαίτερα όσο οι μέρες περνούν, με τον χειμώνα να πλησιάζει…

Με πληροφορίες από : The Guardian

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης