Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
06/10/2022 | 07:22 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Ρωσική επίθεση κοντά στο Κίεβο με ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136

Ρωσική επίθεση κοντά στο Κίεβο με ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με μια ντουζίνα αυτοκαταστροφικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη –drone kamikaze– που προμηθεύτηκε από το Ιράν σε μια πόλη κοντά στο Κίεβο τη νύχτα της Τετάρτης (5/10). Είναι η πρώτη φορά που τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται εναντίον στόχου κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις πρώτες γραμμές του μετώπου στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναδεικνύει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από τα λεγόμενα drones καμικάζι που προμηθεύτηκε το Ιράν, τα οποία ανατινάσσονται κατά την πρόσκρουση, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Τουλάχιστον έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανατινάχθηκαν στη Bila Tserkva, μια πόλη περίπου 50 μίλια νότια του Κιέβου, δήλωσε ο Oleksiy Kuleba, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, σε ανάρτησή του στο Telegram. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε άλλα 6 εν πτήσει στη νότια Ουκρανία.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία τον Αύγουστο σε επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό στα βορειοανατολικά της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, εμφανίστηκαν ως αυξανόμενη απειλή στο πεδίο της μάχης, αφού η Τεχεράνη άρχισε να προμηθεύει τη Μόσχα με την πρώτη παρτίδα. Εκτιμάται ότι η Μόσχα έχει παραγγείλει εκατοντάδες στρατιωτικά drones αυτού του τύπου.

Η χρήση τους στην Ουκρανία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα όπλα αυτά αναπτύσσονται εκτός Μέσης Ανατολής και έρχεται καθώς η Μόσχα βρίσκει το οπλοστάσιό της με drones να εξαντλείται, με λίγες χώρες να είναι πρόθυμες να της προμηθεύσουν όπλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αρνήθηκε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον Αύγουστο ότι το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία την πρώτη παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του, ως μέρος μιας μεγαλύτερης παραγγελίας εκατοντάδων όπλων.

Τα χτυπήματα στη Bila Tserkva έπληξαν τις υποδομές, είπε ο Κουλέμπα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία στοχεύει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έργα ύδρευσης και άλλες κρίσιμες υποδομές με όπλα μεγάλης εμβέλειας από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις κατατρόπωσαν τους στρατιώτες της κατά μήκος του μετώπου. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μια προσπάθεια να ακρωτηριάσει την οικονομία ή να υπονομεύσει την υποστήριξη για τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ουκρανίας, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

To ιρανικό drone Shahed-136 «kamikaze»

Το ιρανικό drone Shahed-136 «kamikaze» είναι ένα αεροσκάφος με πτερύγια δέλτα που εκτοξεύεται από το πίσω μέρος ενός φορτηγού επίπεδης κλίνης που φέρει μια κεφαλή περίπου 80 λιβρών. Πέφτει από τον ουρανό χωρίς προειδοποίηση και είναι αρκετά ακριβές ώστε να χτυπήσει ένα οβιδοβόλο ή ένα όχημα που είναι σταθμευμένο στην ύπαιθρο. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαλείψουν πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα και να σκοτώσουν και να τραυματίσουν στρατιώτες, δήλωσαν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Στην επίθεση της Τετάρτης (5/10), η Ρωσία εκτόξευσε ένα σμήνος 12 drones από το έδαφος που ελέγχει στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση. Οι αντιαεροπορικές μονάδες κατέρριψαν τρία, οι Ουκρανοί πιλότοι αναχαίτισαν άλλα τρία, αλλά τα υπόλοιπα πέρασαν από την αεράμυνα, όπως είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με drones Switchblade, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως drones «kamikaze» επειδή αυτοκαταστρέφονται. Το Κίεβο έχει επίσης αναπτύξει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ικανά να εκτοξεύουν κατευθυνόμενους πυραύλους.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα από  πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μετά από επτά μήνες πολέμου και χιλιάδες χτυπήματα. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει τον Αύγουστο ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περίπου 3.500 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία μέχρι εκείνη την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης