Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
04/10/2022 | 13:17
Militaire News

Βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία

Βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε την Τρίτη (4/10) στην εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προκαλώντας ανησυχία και την έκκληση των ιαπωνικών αρχών στους πολίτες να «καλυφθούν».

Την εκτόξευση του πυραύλου επιβεβαίωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για την πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα 10 ημερών, ενδεχομένως αντίδραση στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο έκανε λόγο για εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (ICBM), που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος και έπεσε στη θάλασσα εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Το νέο συμβάν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο Τόκιο και τη Σεούλ, όσο και στις ΗΠΑ, που καταδίκασαν την επίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γιασουκάζου Χαμάντα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν αποκλείει καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατότητας να αντεπιτεθεί, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της χώρας εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ τόνισε πως θα υπάρξει «αποφασιστική αντίδραση» στην εκτόξευση του πυραύλου. Η νέα «πρόκληση» της Βόρειας Κορέας «παραβιάζει ξεκάθαρα τις οικουμενικές αξίες και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών και (ο κ. Γιουν) διέταξε σθεναρή αντίδραση και (να ληφθούν) προσήκοντα μέτρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ανακοίνωση από την νοτιοκορεατική προεδρία.

Στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε χωριστές συνδιαλέξεις με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, για να συζητήσουν τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, τονίζεται στο κείμενο, που κάνει ακόμη λόγο για «αποσταθεροποιητική» ενέργεια, δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας για «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης

01/05/2024 | 14:04

Μάιος στην COSMOTE TV