Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
04/10/2022 | 12:04
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Ο Έλον Μασκ, ο Ζελένσκι και ο πόλεμος του Twitter

Ο Έλον Μασκ, ο Ζελένσκι και ο πόλεμος του Twitter

Ο Έλον Μασκ κατάφερε να προκαλέσει διαδικτυακή διαμάχη με τον πρόεδρο της εμπόλεμης Ουκρανίας, αφού ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν σχετικά με τις απόψεις τους για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε ένα αμφιλεγόμενο tweet του, ο Μασκ πρότεινε εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε την προσάρτησή τους μετά από τα αμφίβολης αξιοπιστίας δημοψηφίσματα. Οι ψηφοφορίες καταγγέλθηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές κυβερνήσεις ως παράνομες και καταναγκαστικές. «Η Ρωσία φεύγει αν αυτό είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πρότεινε επίσης η Κριμαία, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014, να αναγνωριστεί επίσημα ως Ρωσία, να εξασφαλιστεί η παροχή νερού στην χερσόνησο και η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη. Ζήτησε επίσης από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν ναι ή όχι στην ιδέα του.

Το tweet εξόργισε τους Ουκρανούς και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε με τη δική του δημοσκόπηση.

«Ποιος @elonmusk σας αρέσει περισσότερο;» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, προσφέροντας δύο απαντήσεις: αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ πρότεινε ένα «καλύτερο σχέδιο ειρήνης» βάσει του οποίου η Ουκρανία παίρνει πίσω τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η Ρωσία αποστρατικοποιήται και αποπυρηνικοποιήται. και οι «εγκληματίες πολέμου» αντιμετωπίζουν το διεθνές δικαστήριο.

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στη δημοσίευση του Μασκ.

«Αγαπητέ @elonmusk, όταν κάποιος προσπαθεί να κλέψει τους τροχούς της “Tesla” σας, δεν τον καθιστά νόμιμο κάτοχο του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμα και αν ισχυριστεί ότι και οι δύο ρόδες ψήφισαν υπέρ.», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Νοσέντα.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, συνέχισε τις αναρτήσεις με μια ακόμα δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: μόνο οι άνθρωποι που ζουν στο Ντονμπάς και την Κριμαία πρέπει να αποφασίσουν αν αποτελούν μέρος της Ρωσίας ή της Ουκρανίας». Στη συνέχεια, ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε πως δεν τον ενδιαφέρει το αν η πρότασή του δεν είναι δημοφιλής, υποστηρίζοντας ότι τον νοιάζει μόνο το «ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».

Τον Φεβρουάριο, όταν η πρόσβαση της Ουκρανίας στο διαδίκτυο διακόπηκε μετά τη ρωσική εισβολή, ο Μασκ είχε απαντήσει σε tweet ενός ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου που ζητούσε βοήθεια, προτείνοντας τη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία ‘Starlink” της “SpaceX”, η οποία ήταν διαθέσιμη από τότε στην Ουκρανία συμμετέχοντας έτσι από νωρίς σε αυτή τη “διαδικτυακή” πλευρά του πολέμου.

Πηγή : The Guardian

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης